02 Haziran 2016 Perşembe 18:03
Sözde Soykırım Kararına Tepkiler

Almanya Federal Meclisi'nin, Ermeni iddialarına ilişkin yasa tasarısını kabul etmesinin ardından yükselen tepkiler büyüyor.

Diyarbakır'daki STK'lar, sözde soykırım kararıyla ilgili "kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu. Kararın Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkileri ciddi manada zedeleyeceği görüşünü dile getiren STK'lar, bu meseleleri siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gerektiğini vurguladı.

"ADOLF HİTLER MECLİSİ KARARINA BENZİYOR"

Alman Parlamentosu'nun sözde soykırım kararını "kabul edilemez" bulan Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği (CİHANNÜMA) Diyarbakır Temsilcisi Alaattin Parlak, bu yanlış karara karşı yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi.

Parlak şöyle dedi: "Bu adeta Adolf Hitler Meclisi kararına benziyor. Yani kendi geçmişinde katliam ve soykırımlar olan Almanlar, şu an maalesef Ermeniler üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Devletini mahkum etmeye çalışıyor ve bu son derece yanlış bir karar, bu parlamentonun almış olduğu bu kararı kabul etmemizin mümkün değildir. Bizim 5 milyona yakın vatandaşımız Almanya'da yaşıyor. Almanya ekonomisine çok ciddi katkı sunan insanlarımız var. Alman hükümeti buradaki gerçekliği yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ne kadar güçlü olduğunu görmek zorundadır. Bundan sonraki ilişkilerin de gözden geçirilmesi sağlıklı olacaktır, yoksa mevcut tasarıyla ilgili Almanların kendi geçmiş tarihlerinde yaptıkları ortada iken Türkiye'yi bu anlamda suçlu görmek son derece yanlış ve bununda yaptırımlarının olması gerektiğini düşünüyorum."

"SOYKIRIM ARAYAN AVRUPA TARİHİNE BAKSIN"

Çözüm İçin Sivil İnisiyatif Derneği (ÇÖZÜM-DER) Genel Başkanı Avukat Ercan Ezgin ise "Bizim geçmiş tarihimizde, bu topraklarda teknik anlamda soykırım diye tabir edilecek herhangi bir gelişme yaşanmamıştır." dedi.

Gezgin, geçmişte acı olayların yaşanmış olabileceğini ancak soykırım denilebilecek ırki temellere dayalı acıların yaşanmadığını belirterek şunları dile getirdi: "Osmanlının tarihinde de soykırım yoktur. Osmanlı 600 yıl boyunca üç kıtaya hükmederken hiçbir zaman soykırım noktasında bir girişimde bulunmadı. Adaleti, merhameti, hoşgörü ve kardeşliğiyle 600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetti. Soykırım noktasında bir sonuca gitmek isteyen ülkeler var ise Avrupa tarihine baksınlar. Açık soykırımlar orada yaşanmıştır. Doğu her zaman medeniyeti, insaniyeti batıya ihraç etmiştir ama dünyayı büyük felaketlere sürükleyen bütün olayların hepsi batıdan doğuya doğru esmiştir, kardeşliği yeşertecek olaylarda doğudan batıya esecektir."

Ezgin, böylesi meseleleri siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gerektiğini sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 02.06.2016 18:03
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.