11 Haziran 2016 Cumartesi 12:18
Suriyeli Çocuklar İşe Değil, Okula Gitmeli

UNICEF, 11-12 Haziran'da kutlanacak Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü arifesinde Türkiye'de çalışmakta olan Suriyeli çocukların sayısı konusundaki endişesini dile getirdi. Suriyeli çocukların işe değil okula gitmeleri gerektiğini vurguladı.

UNICEF'ten yapılan yazılı açıklamada, çalışma yaşamındaki Türkiyeli çocuk sayısının 1990'lardan bu yana önemli ölçüde azaldığı ancak altıncı yılına giren Suriye'deki çatışmalarla birlikte pek çok Suriyeli çocuğun Türkiye'de bu alana kaydığı belirtildi. Suriyeli çocukların, tarımsal mevsimlik işler, tekstil, ayakkabıcılık, otomobil tamiri ve sokaklarda yapılan işler gibi çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinde yer aldıkları ifade edildi.

Açıklamada, "Çocuk işçiliği, çocukların Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme (ÇHS) ile güvence altına alınan hakları açısından kısa ve uzun dönemde ağır olumsuz sonuçları da beraberinde getirecektir. Bu olumsuz sonuçlar arasında ekonomik sömürü, eğitimden uzaklaşma ve şiddete maruz kalma da yer almaktadır" denildi.

Çocuk işçiliğinin, çocukların zihinsel, sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verdiği aktarılan açıklamada, "Çocuklar çok düşük ücretlerle, zehirli ürünlerle yakın temas içinde ve tehlikeli ortamlarda uzun saatler çalışmaktadır. Bu durumda çocuklar okullarına gidememekte, arkadaşlarıyla zaman geçirememekte, oyun oynayıp eğlenecek zaman bulamamakta, istismar ve ihmale karşı korunamamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyeliler çocuklarla ilgili bir istatistik bulunmadığı vurgulanırken, "Halen okul çağındaki yarım milyondan fazla çocuğun okul dışında olduğu tahmin edilmektedir. Okula rahat erişimin olmayışı gibi etkenlerin yanı sıra çocukların ve ergenlerin okula gitmelerini engelleyen sosyoekonomik güçlükler de söz konusudur" denildi.

UNICEF'in Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle de "Her koşulda Suriyeli çocuklar çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden korunmalı, okullarına devam edip gelecek için, ülkelerini en kısa sürede yeniden inşa için hazırlanmalıdır. Çocuklukları, çocukların elinden alınmamalıdır" dedi.

Son Güncelleme: 11.06.2016 12:18
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.