06 Ağustos 2015 Perşembe 16:34
Çatışmalar yaylacıları tedirgin ediyor

 - Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, son dönemde yaşanan çatışma ortamı ve saldırılar, yıllar sonra yeniden yaylaya çıkan vatandaşların tedirgin olmasına yol açıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Çözüm Süreci ile 1990'lı yıllarda yasak olan bölgelerin tekrar kullanıma açılması, hayvancılığın hareketlenmesini sağladı.

Bölgedeki vatandaşların yanı sıra Şemdinli ilçesinde hayvancılıkla uğraşan ancak yasaklı dönemde köylerinden göç eden birçok aile, normalleşme süreciyle yeniden yaylalara çıkarak hayvancılık yapmaya başladı. 

Uzun zaman boş kalan ve Çözüm Süreci'nin ardından yeniden koyun sürülerinin oluşturduğu renkli görüntülere kavuşan yaylalarda tek geçim kaynakları olan hayvancılığı yeniden yaşatmaya çalışan vatandaşlar, son dönemdeki olumsuz gelişmeler nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

Yıllar sonra yenden ait oldukları ortama kavuşmanın mutluluğunu hisseden vatandaşlar, gerginliğin en kısa zamanda sona ermesini ve barışın sağlanmasını istiyor.

Şemdinli'de Alan köyüne bağlı İran sınırının sıfır noktasında bulunan Sebaze Yaylası'nda hayvancılık yapan Haşim Elmas, son zamanlarda yaşanan olaylar nedeniyle tedirginlik yaşadıklarını bildirerek, "Herkesin beklentisi eskisi gibi bu Çözüm Süreci'nin devam etmesi ve barışın sağlanmasıdır. Çünkü çatışmalar devam ederse bu bölgede yaşayan insanlarımız ne yapacak, ne edecek? Hayvancılık olmazsa kesinlikle çok zor duruma düşüyoruz. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Herkesin umudu ve beklentisi barıştır. Bu nedenle herkesin umudu barıştır" şeklinde konuştu. 

- "Burada mı kalalım yoksa köye mi inelim?"

Daha önce yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle yaylaları kullanamadıkları için zor durumda kaldıklarını anlatan Elmas, şöyle devam etti:

"Çözüm Süreci'nin başlamasıyla birlikte herkese umut oldu. 3 yıldır çatışmasızlık ortamını, huzur ortamını yaşıyorduk. Herkes serbest bir şekilde gelip gidiyor, burada kalabiliyor ve hayvancılığını yapabiliyordu ama son günlerde yaşanan olaylardan tedirgin oluyoruz. Çatışmalar devam ederse buradaki insanlar çok zor duruma düşerler. Acaba burada kalalım mı, hayvanlarımızı burada bırakalım mı, yoksa köye mi inelim diye düşünüyorlar. Herkesin beklentisi, bir an evvel Çözüm Süreci'nin devam etmesi ve bu savaşın bitmesidir."

Yaylacı Tavis Özer isimli kadın ise ülkede yaşayan herkesin kardeş olduğunu vurgulayarak, "Bu kanın durmasını istiyoruz. Allah sabır versin. Hepimiz kardeşiz, bunlar neden oluyor. Yaylalarımızda rahat ve huzurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz. İnşallah bu savaş biter barış olur" dedi.

Son Güncelleme: 06.08.2015 16:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.