26 Ocak 2018 Cuma 16:21
Iğdır’ın sembolü leylekler 24 saat canlı izleniyor

Iğdır Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar(DKMP) Iğdır Şube Müdürlüğü koordinasyonunda Iğdır Valiliği ile birlikte hayata geçirilen “Kuş Yuvası Kamerası” projesinde sona gelindi.

Proje kapsamında, DKMP Iğdır Şube Müdürlüğü’nün valilik binası üzerinde belirlediği aktif kullanılan leylek yuvasında bir yıl boyunca gözlem yapıldı. Daha sonra leyleklerin yaşamlarını rahatsız etmeyecek şekilde (yuvadan 10 metre uzaklıkta) kamera takılmasına karar verildi. Iğdır Üniversitesi teknik desteği ve özverili çalışmaları ile kamera, Iğdır valilik binası üzerine monte edildi. 1 haftalık test süresinin ardından Türkiye’de ilk defa bir leylek yuvası canlı yayına geçti.

Proje ile ilgili bilgi veren Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Kuş Yuvası Kamera” projesi için uzun zamandır hazırlık yaptıklarını söyledi. Rektör Alma “Proje kapsamında kuşların anlık hareketleri takip ederek, bireylerin yuvada ne kadar aktif olduklarını, yuvayı kimin idare ettiği, bireylerin kuluçkada kalma süreleri, yumurtadan çıkma başarısı, yavruların anlık hareketleri, baskın yavruların belirlenmesini, yuvadaki avcı diğer kuşların baskısı gibi birçok bilimsel bilgiyi anlık alacağız. Aynı zamanda öğrencilerin ve diğer doğa gözlemcilerin kuşların gizemli hayatını uzaktan da olsa izlemelerini sağlayacağız. Çağımızda öğrenim seviyesinde olan çocukların zamanlarının büyük bir kısmını internette zaman harcadığı düşünüldüğünde, projenin yaygınlaşması ile çocukların kuşları yakından tanıma fırsatı olacaktır. Iğdır’ın simgesi olan leylekler, Avrupa, Asya`nın bir bölümünde ve Kuzey Afrika`da yayılış gösterir. Ülkemizde 2 tür leylek yaşamaktadır: Leylek (Ciconiaciconia) ve Kara Leylek (Ciconianigra). Leyleklerin temel beslenme alanları sulakalanlardır. Yiyecek bulmak için çayırlar, sığ su birikintileri, lagünler, göl ve akarsu kenarlarına ihtiyaç duyarlar. Şehir merkezine uyum sağlamışlardır. Canlı yayında izlediğimiz leylek, beslenmek için Iğdır’ın doğal zenginliklerinden faydalanıp, dinlenmek, uyumak ve üremek için, valilik binasının üstündeki yuvasına gelmektedir. Üreme alanına ilk gelenler erkek bireylerdir ve yaklaşık bir hafta içerisinde de dişi bireyler gelir.İzlediğimiz yuva, valilik tarafından oluşturulan platform üzerine dişi ve erkek leylek tarafından yaklaşık 8-10 günde kurulmuştur. Yuvanın dış kısmı ağaç dalları ve çalılardan oluşmaktadır. İç kısmında ise ot demetleri, saman, poşet, bez parçaları, toprak ve kağıt gibi malzemeler kullanmıştır. Leylek yuvaları küçük kuşların da işine yarar çünkü onlar da dallar arasındaki boşluklara kendi yuvalarını yaparlar. Leyleklerin alt komşuları arasında en sık rastlanan ev serçeleridir. Canlı yayınımızda ev serçelerini de görebilirsiniz.” dedi.

Rektör Alma son olarak; projeye desteğini esirgemeyen Iğdır Valisi Enver Ünlü’ye, DKMP Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu’na ve Projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.