08 Haziran 2016 Çarşamba 12:18
İstanbul'dan Hicaz'a Bir Gönül Köprüsü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Osmanlı'da Hicaz ile İstanbul arasında beş yüz yıl köprü kurmuş Surre geleneğini ortaya koyan "Surre-i Hümâyûn" isimli bir kitap yayımladı.

Osmanlı Devleti'nin ve halkının Hz. Muhammed'e (s.a.v) bağlılığını, mukaddes topraklara olan saygısını gösteren Surre-i Hümâyûn ve Surre Alayı'nı tüm yönleriyle ele alan çalışma, Dr. Seyit Ali Kahraman tarafından yayıma hazırlandı. Kitapta, sürrenin tanımı, surre geleneğinin ortaya çıkışı, İstanbul'daki ve Mısır'daki surre törenleri, hac yollarının emniyeti ile ilgili tarihi belgeler, surre defterleri, İstanbul'daki surre alayı teşrifatı ve Haremeyn'e gönderilen örtüler ele alınıyor.

İSTANBUL'DAN HİCAZ'A BİR GÖNÜL KÖPRÜSÜ

Osmanlı Devleti'nin İstanbul ve Hicaz arasında kurmuş olduğu gönül köprüsünü Topkapı Sarayı'nda bulunan hediyelerle açıklayan kitapta yer alan bilgilere göre: Osmanlı padişahlarının her yıl hac mevsiminde Haremeyn ahalisine ve hac yollarının emniyetini sağlayan Mekke şeriflerine gönderdikleri para ve değerli eşyalara surre, bunları götüren topluluklara da surre alayı deniliyordu.

İLK SURREYİ ÇELEBİ MEHMED GÖNDERDİ

Osmanlı Devleti'nde ilk defa surre gönderen padişah, Çelebi Sultan Mehmed Han'dı. Ondan sonra gelen padişahlar da seferde bulunmadıkları zamanlarda surre gönderdiler. Her sene düzenli surre gönderme adeti ise, Yavuz Sultan Selim Han zamanında başladı.

SURRE-İ HÜMÂYÛNLA NELER GÖNDERİLİRDİ?

Surre-i Hümâyûn'la gönderilen paralar, Haremeyn'in idaresinde kullanılırdı. Surre-i Hümâyûnda para dışında nadir bulunan kıymetli halılar, seccadeler, murassa avizeler, şamdanlar, paha biçilmez mushaf- şerifler, levhalar, örtüler, sırma işlemeli kaftanlar, mücevherli kılıçlar ve inciden tesbihler de gönderilirdi.

SURRE ALAYI'NIN İHTİŞAMI

Hediyelerin yükleneceği surre develer süslenmiş, donatılmış bir vaziyette ahır kethüdası tarafından, yedek deve de sekban başı tarafından padişahın oturduğu kubbe-i hümâyûn önünden geçirilirdi. Bundan sonra develer sıra ile Bâb-ı Hümâyûn'dan çıkarılıp Alay köşkü altından Hocapaşa'ya, oradan Bahçekapısı yoluyla Kireç iskelesine götürülürdü. Bu iskelede tekrar dua yapılır, Receb ayının on ikisinde Üsküdar'a geçirilirken 41 pare top atılarak uğurlanırdı. Üsküdar'da da devlet erkanının merasimle karşıladığı alay, halkın coşku dolu gösterileri arasında Hicaz'a doğru yoluna devam ederdi. Yol üzerinde bulunan beylerbeyiler, surrenin emniyetini sağlamakla mükellefti.

Son Güncelleme: 08.06.2016 12:18
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.