02 Haziran 2016 Perşembe 14:28
Kars'ta Aşıklar Kahvesi İkinci Kez Satılığa Çıkarıldı

Türk kültüründe önemli bir yer tutan aşıklık geleneği, bugün yok olmayla karşı karşıya. Aşıklık denildiğinde akla gelen şehirler arasında ilk sıralarda yer alan Kars'ta bin yıllık kültüre sahip çıkılması isteniyor.

Şehirde aşıklara yıllarca hizmet veren Murat Çobanoğlu Aşıklar Kahvesi ikinci kez satılığa çıkarılmış durumda. Murat Çobanoğlu'nun dizi oyuncusu oğlu Ozan Çobanoğlu'nun bu mekanı satın alıp babasının mirasına sahip çıkması bekleniyor.

Murat Çobanoğlu kahvesinde çay yudumlayan müdavimler, Kars'ta sadece iki aşık kaldığını, bunların da çıraklarının olmadığına dikkat çekiyor. Aşıklar kahvesinde çay yudumlayan, Karslı Yazar İsa Yılmaz, şehirden Aşık Şenlik, Murat Çobanoğlu gibi çok büyük aşıkların yetiştiğine vurgu yaparken, şu an Kars'ta sadece iki aşık kaldığını belirtiyor.

Aşıklara yıllarca hizmet eden Murat Çobanoğlu Aşıklar Kahvesi'nin ikinci kez satılığa çıkarılmış olmasının kendisini üzdüğünü sözlerine ekleyen Yılmaz, "Murat Çobanoğlu'nun dizi oyuncusu oğlu Ozan Çobanoğlu'dan bu mekanı satın alıp babasının mirasına sahip çıkmasını beklerdim. Görüyorum ki Karslı hemşehrilerim de aynı düşüncede. Bu olmayacaksa devletimizin binayı satın alıp kültürel miras olarak korumasını ve topluma kazandırmasını bekliyoruz." dedi.

AŞIKLIK TÜRK TOPLUMUNUN EN BÜYÜK DEĞERLERİNDEN BİRİ

Aşıklık geleneğinin Türk toplumunun en büyük değerlerinden biri olduğunu anlatan Yılmaz, Kültür Bakanlığı'nın bu geleneğe sahip çıkabileceğini ifade ediyor. Zamanla toplumun birçok değerini yitirdiğini kaydeden Karslı yazar, "Bizi biz yapan kültürel özelliklerimiz atalarımızdan bize miras olarak kaldı. Onların mirasını korumak hepimizin boynunun borcudur. Geçmişimizi yaşatamadığımız sürece geleceğimizi biz olarak inşa etmemiz çok zor olarak." açıklamasında bulundu.

İŞLETME SAHİBİ MEKANI SATIYOR

Aşıklığın geldiği noktayı değerlendiren işletmenin bugünkü sahibi Soner Morkoç, camına satılık ilanı yapıştırdıkları Murat Çobanoğlu Aşıklar Kahvesi'nde, yetmişlerin, seksenlerin ve doksanların o uzun kış gecelerindeki neşeden eser kalmamasının sahipsizlikten kaynakladığını söyledi.

Duvarlarında Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova gibi aşıkların fotoğraflarını onurla astıklarını ve muhafaza ettikleri anlatan Morkoç, "Murat Çobanoğlu'nun çocukları ne geldiler, ne de biz aradık. Burası babalarından kalan bir yerdir. Babalarının da kardeşinin de burada fotoğrafları var. Bu kültürel mirasa sahip çıkabilirler." diye konuştu.

Kars'ta bilinir, sayılır aşıklardan olan Enser Şahbazoğlu ve Bilal Ensari de gelinen noktadan üzüntülü oldukları kaydetti.

Son Güncelleme: 02.06.2016 14:28
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.