13 Haziran 2016 Pazartesi 12:53
Led Zeppelin Ünlü Şarkısı İçin Hakim Karşısına Çıkacak

Led Zeppelin üyelerinden Jimmy Page ve Robert Plant, efsanevi şarkıları "Stairway to Heaven'ın çalıntı olduğu yönünde iddialar nedeniyle salı günü Los Angeles'ta hakim karşısına çıkacak.

ABD'nin efsane müzik gruplarından Led Zeppelin, çalıntı şarkı iddialarıyla karşı, karşıya. Grubun, Aralık 1971'de çıkardığı "Led Zeppelin IV" albümündeki "Stairway to Heaven" isimli şarkısı için Spirit adlı grup tarafından çalıntı olduğu iddiasıyla dava açıldı. Spirit grubunun meşhur melankolik şarkılarından Taurus'la, Led Zeppelin grubunun Stairway to Heaven şarkısının alt yapı açısından aynı olduğu gerekçe gösterildi.

BENZERLİĞİ KABUL ETTİLER

Led Zeppelin üyelerinden Jimmy Page, Robert Plant ve avukatlarının iddiasına göre Taurus isimli şarkının introsu, Stairway to Heaven şarkısının intro müziğiyle uyuşuyor. Spirit grubunun gitaristi Randy Wolfe ise konuyla ilgili herhangi bir yasal işlem gerçekleştirilmeden 1997'de vefat etmişti. Dava ile Randy Wolfe'ın vasisi Michael Skidmore ve avukatları ilgileniyor. Randy Wolfe'ın ölmeden önce California'da bir gazeteye konuya ilişkin verdiği röportaj dikkat çekiyor. Wolfe, röportajında "İki şarkıyı birden dinleyin ve kendi kararınızı verin. Ben buna kandırmak derim. Ve bu beyler şarkıyla milyon dolarlar kazandı. Bir kere bile teşekkür etmediler ya da bunun için ödeme yapabilir miyiz demediler. " demişti.

"16 ŞARKIYA DAHA ÇALINTI İDDİASI"

Dava dosyasında Lez Zeppelin'e yönelik tarihi blues ve diğer şarkıcıların eserlerinden alıntılar yaptığı ve bunun için telif ödemediği iddiaları da yer aldı. Ayrıca, iddialar kapsamında grubun 16 şarkısı delil olarak sunuldu. Bu listede grubun klasiklerinden Whole Lotta Love ve Babe I'm Gonna Leave You şarkıları yer alıyor.

Son Güncelleme: 13.06.2016 12:53
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.