30 Ağustos 2015 Pazar 16:21
Belediyeden engelli çocuklar için örnek hizmet

 Malatya Büyükşehir Belediyesince kurulan Temel Beceri Merkezi'nde aralarında engellilerin de bulunduğu 4-6 yaş arası çocuklar, yaz döneminde bedensel hareketlerinin gelişmesi, kaslarının daha iyi çalışması için özel eğitime tabi tutuluyor.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal işleri Daire Başkanlığına bağlı Cemal Aslan Temel Beceri Merkezinde oluşturulan özel sınıfta engelliler başta olmak üzere 4-6 yaş aralığındaki çocuklara fiziksel gelişimlerine katkı sunulması amacıyla eğitim veriliyor. 

Spor eğitmeni Bayram Ayaz ve kick boksçu Yasir Çelik tarafından verilen eğitimlerde özel hareketler yaptırılan çocuklar, yürüme, koşma gibi becerilerini geliştirirken, yükseklik fobilerini de bu merkez sayesinde yenebiliyor.  

Haftada 4 gün dörder saat eğitimin düzenlendiği merkezden sadece aileler değil, eğitim-öğretim döneminde okullar da yararlanabiliyor.   

Eğitmen Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde şubat ayından bu yana aktif olarak eğitimin verdiklerini söyledi.

Merkezde çocukların kaslarının geliştirilmesi, özellikle yürümede güçlük çeken engellilerin fiziksel aktivilerinin artırılması, 4-6 yaş arasındaki çocukların yüksekten korkması gibi fobilerini yenmesi için özel bir sınıf oluşturduklarını belirten Ayaz, bu sınıf sayesinde çocukların oyun oynadığını sanarken aslında motor becerilerini geliştirdiklerini söyledi. 

Okulların açık olduğu dönemde 27 okulun yararlandığı merkezin oldukça ilgi gördüğünü kaydeden Ayaz, "Merkez sayesinde bugüne kadar hem özel hem de kurumlarda eğitim gören 2 bin 657 öğrenciye ulaştık. Okullardan gelen öğrenciler, oluşturulan sınıfta motor becerilerini geliştirmeye çalıştı" dedi.

Yaz etkinliği programı kapsamında da pek çok öğrencinin velileriyle buradan ücretsiz yararlandığını anlatan Ayaz, özellikle engelli çocukları bulunan velilerin burayı tercih ettiğini kaydetti. 

Haftanın belli günlerinde aileleriyle merkeze gelen çocukların burada ücretsiz bir şekilde eğitim aldığını vurgulayan Ayaz, "Burada sıçrama yeteneğini kazandırmak, yükseklik fobisi olan çocukların bu fobilerini yenmelerini sağlamak, düzgün yürüyüş tekniğini öğretebilmeyi amaçlıyoruz. Öne ve arkaya takla tekniklerini göstererek, denge aleti üzerinde yapabilecekleri hareketlerle çocukların motor gelişimlerine katkı sunmayı hedefliyoruz. Merkezde ayrıca fiziksel uygunluk testleriyel çocuklara psikomotor testleri uyguluyoruz" diye konuştu. 

 

- "Engelli çocuklar aynı zamanda sosyalleşiyor"

Otistik engelli 4,5 yaşındaki kızı Zeynep Filiz'i merkeze getiren anne Filiz Filiz, kızının eğitim merkezinden düzenli olarak yararlanamasını sağladığını belirtti. 

Zeynep'in merkeze başlamadan önce ürkek ve çekingen olduğunu dile getiren Filiz, "Parka gitme korkusu vardı. Kaykaya binemezdi. Salıncakta kesinlikle sallanamayan bir çocuktu. Buraya geldikten sonra kızım özgüven kazandı. Şimdi kaykaydan kayabiliyor, parka gidebiliyor. Salıncakta korkmadan sallanabiliyor" dedi.

Kızının hareket kabiliyetinde de gözle görülür iyileşmeler katettiğini anlatan Filiz, "Zeynep için at binme terapisi de alıyorduk ama bu merkeze gelmeden önce ata tek başına binemiyordu. Şimdi terapide artık ata tek başına binebiliyor. Bu mahallede oturduğum için buranın açıldığını duyunca belediyeye hemen müracaat ettim. Şubat ayından bu yana çocuğumu buraya getiriyorum" diye konuştu.

Böyle bir tesisi açtıkları için Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a teşekkür eden Filiz, "Bu tesislerin sayısını arttırmalarını istiyorum. Bu tesisler çocuklar için çok önemli ama özel eğitim gören çocuklar için önemi daha farklı çünkü özel eğitime giden çocukların özgüveni yok, buraya geldikleri zaman özgüvenleri artıyor" ifadelerini kullandı.

- Sağlıklı çocuklarda da fiziksel beceriler artıyor

Mehmet Efe ve Eymir isimli çocuklarını merkeze getiren Sinan Topçu da çocuklarının 2 aydır merkezden eğitim aldığını ve çok ilerleme katettiklerini söyledi.  

Engelleri bulunmamasına rağmen merkez sayesinde çocuklarının fiziksel becerilerinde ciddi katkılar gözlemlediklerini anlatan Topçu, bu tür merkezlerin çocukların gelişimi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Velilerden Meral Güven de 4,5 yaşındaki oğlunu 1,5 aydır eğitim merkezine getirdiğini belirterek, "Benim için çok faydalı bir merkez oldu, çocuğumun hem sosyalleşti, hem kendine güveni geldi hem de becerileri gelişti" dedi.

Son Güncelleme: 30.08.2015 16:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.