24 Mart 2015 Salı 19:16
'Dünya kayısı başkenti'nde zirai don endişesi

MALATYA (AA) -  - "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da son günlerde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, üreticileri zirai don konusunda endişelendiriyor.

Zirai donun geçen yıl büyük zarara yol açtığı Malatya'da kayısı üreticileri, son günlerdeki olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yıl da don olayı yaşanmasından endişe ediyor.

Kayısı ağaçlarının düşük rakımlı yerlerde ve Karakaya Barajı kıyısındaki bahçelerde çiçek açtığı yörede, çiftçiler bu yıl zirai don yaşanmamasını diliyor.

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 30 Mart'taki zirai donun Malatya ekonomisine büyük darbe vurduğunu ve kentteki bütün sektörlerin bundan etkilendiğini söyledi.

Yörede son günlerde etkili olan kar yağışının hem kayısı üreticilerini ve tüccarları tedirgin ettiğini belirten Özbey, "İnşallah böyle bir don olayı Malatya'da yaşanmaz. Kayısı üreticileri ve buna mukabil olarak da Malatya ekonomisi geçen yılki gibi bir afete maruz kalmaz" diye konuştu.

 

- "İnşallah geçen yılki gibi bir don afetine maruz kalmayız"

Özbey, kayısı üreticilerinin zirai dona karşı gerekli tedbirleri almaları gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Önümüzde riskli günler var, don hadisesi beklentisi var. İnşallah bu fazla bir zayiat vermeden, örneğin şu anda çiçek açan kayısı ağaçlarımızın yüzde 15-20 seviyesinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu da ılıman bölgelerde yani baraj, Kale, Battalgazi bölgesinde inşallah fazla bir don olayı gerçekleşmez. Diğer bölgelerde zaten daha henüz çiçek açmadı. Yüksek kesimlerimizde hala tomurcuk evresinde. İnşallah geçen yılki gibi bir don afetine maruz kalmayız. Malatyalı kayısı üreticisi ve buna mukabil olarak Malatya ekonomisi, bu sene büyük bir felaket yaşamaz inşallah."

Malatya'da geçen sene kayısının dondan yüzde 95 oranında etkilendiğini dile getiren Özbey, kayısı üreticilerine seslenerek, "Günlük meteorolojik olayları mümkün mertebe takip etsinler. Herkes kendine göre bahçesinde önlem alarak, yani birlikte hareket ederek, diyelim ki bir bölgede yakmaktansa el birliğiyle, imece usulüyle, herkes bölge bölge bahçesinde saman olabilir, lastik olabilir, bunları yakarak inşallah az da olsa üreticilerimiz ağaçlarına katkıda bulunur. Üreticilerimizi dikkatli olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Özbey, kayısının Malatya için çok önemli olduğunu kaydederek, "Geçen sene Malatya ekonomisi bayağı büyük bir zarara uğradı. Bu sene Allah'ın izniyle inşallah böyle bir şey olmaz. Eğer olursa zaten Malatya'nın felaketi olur diye düşünüyorum" dedi.

 

- "Yanma riski, geçen seneden daha yüksek"

Battalgazi ilçesi Yenice Mahallesi'nde kayısı bahçesi bulunan 65 yaşındaki Vahap Ekim ise geçen sene 30 Mart'ta yaşanan zirai don nedeniyle 100 dönümlük kayısı bahçesinden ürün alamadığını dile getirdi.

Son günlerdeki kar yağışının kendilerini endişelendirdiğini belirten Ekim, "Geçen sene kayısı nohut büyüklüğündeydi, çil ilacını attıktan sonra böyle bir don olduğu halde yandı. Bu sene daha riskli. Şu anda daha yüzde 50 oranında çiçek açmış durumda. Şu andaki yanma riski, geçen seneden daha yüksek" diye konuştu.

Ekim, geçen yıl zirai dondan büyük oranda zarar gördüğünü ifade ederek, bu sene bahçesinin bir kısmını sigortalattığını söyledi.

 

dunya-kayisi-baskentinde-zirai-don-endisesi.jpgdunya-kayisi-baskentinde-zirai-don-endisesi-001.jpgdunya-kayisi-baskentinde-zirai-don-endisesi-002.jpgdunya-kayisi-baskentinde-zirai-don-endisesi-003.jpg

Son Güncelleme: 24.03.2015 19:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.