05 Ocak 2016 Salı 13:23
Tbmm Dışişleri Komisyonu Başkanı Özhan açıklamada bulundu

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, "Yeni bir anayasa Kürt meselesinde silaha başvuran, kan akıtan, terörizme bulaşan aktörleri hem sıkıştıracak hem anlamsız hale getirecektir" dedi.

Özhan, AK Parti Malatya İl Başkanlığında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Devlet ve hükümet olarak her türlü terörist faaliyetle mücadele etme sorumluluklarının bulunduğunu belirten Özhan, bu görevi hükümetin fazlasıyla yerine getirmeye gayret ettiğini, bunu yaparken de olabilecek en demokratik standartları korumaya çalıştıklarını söyledi.

Özhan, siviller arasında faaliyet gösteren teröristlerin normalde kırsalda verilen mücadeleden farklı konseptin hayata geçmesine neden olduğunu kaydetti.

Terörle mücadelenin kesintiye uğramadan devam edeceğini vurgulayan Özhan, şöyle konuştu:

"Çocuksu ve ergen şekilde şehirlerde insanlarımızın hayatını zehir eden bu terör unsurlarıyla etkili bir şekilde mücadele edilerek belli bir noktaya getirilecek. Bunun neticelerini de yavaş yavaş görmeye başladık. Yeni yükselen şehir terörizmine vatandaştan da çok ciddi tepki var. Aradıkları desteği hiçbir şekilde bulamadılar. İnsanların hayatını gerçekten zehir etmekten başka hiçbir şeye yaramayan, ayrıca 7 Haziran'da, 1 Kasım'da milletin 'tam da bunlar olmasın' diye ortaya çıkardığı sermayeyi de çarçur eden, iyi niyetleri istismar eden oldukça kötü bir senaryoyla hem Türkiye'yi hem de kendilerini baş başa bıraktılar."

Terörle ilgili yargının da harekete geçtiğini ifade eden Özhan, "Yargının biraz da mecburen harekete geçmek zorunda olduğu bir özerklik, öz yönetim, yerelleşme tartışmasından ziyade bunun ilan edilmesiyle başlayan süreçler ister istemez yargının müdahalesine açık bir şekilde hayata geçiyor. Yargı da buna müdahale ediyor. Siyaset yeterince bu müdahaleleri yapıyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, siyasi partiler nezdinde bu özerklik ilanlarına ve özerklik tartışmalarına hiç kimsenin destek vermediği gibi bu şehirlerdeki terörizme de çok sert ve net bir tavır var. Ama buna rağmen doğrudan anayasal suçlar işlendiği zaman da yargı hükümetten bağımsız adımlar atabiliyor. Bugün yaşadığımız da odur" diye konuştu.

- Yeni anayasa çalışmaları

Yeni anayasa çalışmalarına yönelik değerlendirmelerinin sorulması üzerine Özhan, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu sağır sultanın duyduğunu ve bildiğini söyledi.

Mevcut anayasanın ülkenin sorunlarını çözebilecek ya da üzerine yeni bir Türkiye inşa edilebilecek temeli oluşturmadığını herkesin kabul ettiğini vurgulayan Özhan ancak bunlar maddelere dönüştürüldüğünde krizler yaşandığını ifade etti.

Özhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AK Parti'nin hayata geçirmek istediği şey yeni bir anayasadır. Eldeki askeri darbenin ürettiği cari anayasada tadilat, tamirat, değişiklik değildir öncelikli olarak. Buna mecbur kalmadığımız, mahkum olmadığımız sürece bizim gönlümüz baştan aşağı meclisteki siyasi partilerin ve milletimizin yaptığı sıfırdan yepyeni bir anayasadır. Biz birkaç darbecinin kuyuya attığı taşın peşinden atlayıp ardından da onları çıkarmakla emin olun son 35 yılı harcadık. Böyle on yılları daha harcamak istemiyoruz.

Bir parti 'oradaki belli maddeler asla değiştirilemez' diyor. Bir kere zaten birilerinin ürettiği bir metin üzerinden 'değiştirilemez' tartışmasını başlattığınızda tarihi de hayatı da aklı da siyaseti de dondurmuş oluyorsunuz. Ondan sonra da bunun değişimini talep eden herkese yaftalarla sıfatlarla cevap vermek durumunda kalıyorsunuz. Bu da kısır bir döngü oluşturuyor. Biz meclisteki siyasi partilerin, özellikle 1 Kasım seçimleri sonrasında neredeyse yüzde 100'e yaklaşan temsil gücüne sahip olan TBMM'nin, yeni, sivil ve demokratik bir anayasayı 80 darbecilerine mukayese edilmeyecek kadar kaliteli, sofistike ve insanların ihtiyacına cevap verecek şekilde yapacaklarına inanıyoruz." 

Nasıl bir hükümet sistemi olacağı konusunda ciddi bir arayışa girilmesi gerektiğine işaret eden Özhan, "Bizim yeni anayasadan beklediğimiz şey, bu memlekette son sözü kimin söyleyeceğinin ortaya çıkacağı bir yönetim tarzıdır. Biz son sözü milletin, yani millet meclisinin söylemesini istiyoruz" dedi.

Şu an mecliste yüzde 97'den fazla bir temsil olduğunu söyleyen Özhan, "O temsili bizim heba etmeyip buradan bir yeni anayasaya yürümek için güçlü bir sermayemiz var. Ümit ederiz ki bu görüşmelerin neticesinde böylesi bir perspektif ortaya çıkar ve yeni bir anayasaya doğru yol alma şansını kaçırmayız" ifadesini kullandı. 

Özhan, terörizmi çözecek bir anayasa tartışması yapmanın afaki olabileceğini belirterek "Ama devlet-vatandaş, devlet-kurumlar, meclis-kurumlar gibi başlıkların tamamı insanların, grupların, örgütlü yapıların temel hak ve özgürlüklerini, toplamda bir arada yaşamanın kalitesini belirleyen bir zemin. Dolayısıyla orada kalite ne kadar yükselirse sancılar da o kadar azalacaktır. Elbetteki yeni bir anayasa Kürt meselesinde de silaha başvuran, kan akıtan, terörizme bulaşan aktörleri de hem sıkıştıracak hem anlamsız hale getirecektir" diye konuştu.

- Suudi Arabistan'ın İran'la diplomatik ilişkilerini kesmesi

Bir gazetecinin, "Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliği nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Özhan, "Daha çok sıcak bir gelişme. Biraz bekleyip görmek lazım. Ani bir gelişme. Sıcağı sıcağına tepkiler geliyor. Daha önce olmamış şeyler değil bunlar. Hem verilen tepkiler anlamında, diplomatik ilişkilerin Körfez'de defaatle son 5 yılda karşılıklı farklı ülkeler arasında kesildiğine biz şahitlik ettik. Biraz bekleyip ondan sonra cevap vermek lazım. Şu an çok sıcak bir gelişme" yanıtını verdi.

 

Son Güncelleme: 05.01.2016 13:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.