05 Ocak 2016 Salı 19:21
Yayınevi Cinayetlerine İlişkin Dava açıldı

Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın 109. duruşmasında, Hrant Dink cinayeti davası kapsamında hazırlanan yeni iddianamede bulunduğu ileri sürülen Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili 79 belgenin araştırılarak tespiti ve mahkemeye gönderilmesi istendi.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz sanıklar emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Ruhi Abat ile Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, Levent Ercan Gelegen ve adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım ile Salih Gürler hazır bulundu.

Elektronik kelepçe takılan sanıklardan Hamit Çeker Elbistan Adliyesinden, Cuma Özdemir ise Darende Adliyesinden video konferans sistemiyle duruşmaya dahil edildi.

Duruşmaya, Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Suzanne Geske ve çocukları da katıldı. 

Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun, duruşmada kovuşturmanın genişletilmesi talebini yineleyerek, mütalaa hazırlamak için ek süre talebinde bulundu. 

Tutuksuz sanık emekli orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı ilkay Sezer de Poyrazköy davasının kesinleştiği gözetilerek, davanın kesinleşme şerhinin celbini istedi. Sezer, ayrıca Hrant Dink cinayetiyle ilgili düzenlenen son iddianamede bahsi geçen Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgisi olduğu değerlendirilen 79 belgenin gönderilmesini talep etti. 

Davanın tutuksuz sanıklarından Mehmet Ülger de özellikle C5 bürosuyla ilgili basında çıkan haberlerin dikkate alınarak, sadece Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili olanların değil bütün belgelerin dosyaya gönderilmesini istedi. 

Sanık Ruhi Abat ise davanın hem sanığı hem de tanığı olan İlker Çınar'ın ses ve görüntü kayıtlarının dijital versiyonlarının kendine verilmesi talebini yineleyerek, Çınar'ın ifadeleri alınırken ses ve görüntü kaydı alınmamışsa nedeninin araştırılması, varsa ses kayıtlarının ne zaman oluşturulduğu hususunun araştırılması talebinde bulundu. 

- "Devlet bana güveniyor"

Muvazzaf asker tutuksuz sanık Murat Göktürk de terör örgütü suçlamasıyla yargılanmasına karşın halen terör suçlarına bakan büroda çalıştığını belirterek, "Terör suçlarına bakan büroda görevlendirilmiş bulunmaktayım. Bu devletin bana olan güvenini göstermektedir. Bu hususun dikkate alınmasını talep ediyorum" ifadesini kullandı.

Levent Ercan Gelegen de kendisinin 2008 yılında bir gazeteye gönderilen ihbar mektubuyla davaya dahil edildiğini savunarak, ihbar mektubunun gazeteye nasıl gönderildiği konusunda o dönem gazetenin yazı işleri müdürünün tanık olarak dinlenilmesi ve ihbarın ne şekilde yapıldığı konusunda teknik araştırma yapılmasını talep etti. 

Tutuksuz sanıklar Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler de adli kontrol kararlarının hafifletilmesi taleplerini yineledi. 

Duruşmada söz alan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Suzanne Geske de gerçeklerin ortaya çıkmasını istediğini söyledi.

- Mahkeme heyeti Hrant Dink cinayeti iddianamesini istedi

Duruşmaya 15 dakika ara veren mahkeme heyeti, daha sonra ara kararını açıkladı.

Kamuoyunda Hrant Dink cinayeti davası olarak bilinen dava kapsamında hazırlanan son iddianameyle, kamu davası iddianamesinin bir örneğinin mahkemeye gönderilmesi için ilgili mahkemelere yazı yazılmasına karar verdi. 

Heyet, ayrıca Hrant Dink cinayeti iddianamesinde bulunduğu ileri sürülen Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili 79 belgenin araştırılarak tespit edilmesi ve mahkemeye celbi için ilgili yerlere müzekkere yazılmasını kararlaştırdı. 

Sanıklardan Varol Bülent Aral'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Son Güncelleme: 05.01.2016 19:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.