15 Temmuz 2015 Çarşamba 11:09
Anız yangınları doğal hayatı tehdit ediyor

MUŞ  - Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.

Çolakoğlu, yaptığı yazılı  açıklamada, hasat sezonunun yaklaştığını, hasattan sonra ikinci ürün ekimine toprağı hazırlamak amacıyla çiftçilerin geçmişten gelen anız yakma alışkanlığının, çevre ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti.

Toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmaların, anız yangınıyla yok olduğunu, toprağın organik madde yönünden fakirleştirdiğini belirten Çolakoğlu, anızı yakmak yerine toprakla karıştırılması gerektiğini bildirdi.

Anız yakma ile doğal denge bozularak zararlı böcek ve hastalıkların çoğalacağını dile getiren Çolakoğlu, şunları kaydetti:

"Anız yangınları topraktaki faydalı canlıların ve organik maddelerin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Dolayısıyla verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Ormana sınır alanlarda, orman yangınlarına sebep olmaktadır. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Hava kirliliği oluşmakta, karayolları civarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan duman, karayollarını kaplayarak ve trafik kazalarına ayrıca elektrik ve telefon direklerinin yanmasına sebep olmaktadır. Toprak üzerindeki mikroorganizmalar ve yaban hayvanları yok edilmektedir. Dolayısıyla doğal denge bozulmaktadır."

Son Güncelleme: 15.07.2015 11:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.