30 Ocak 2018 Salı 14:06
Muş’taki besicilerin kış sevinci

Muş’ta bu yıl kar yağışının beklenen seviyenin altında olması ve ovada kar bulunmaması nedeniyle besiciler hayvanlarını meralarda otlatmaya devam ediyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kentte, besiciler kış mevsiminde de hayvanlarını meralara çıkarıyor. Bu yıl hem yemden hem de samandan tasarruf eden besicilerin yüzleri gülüyor. Hayvanların kışın büyük bir kısmını merada geçirdiğini ifade eden besiciler, durumun kendileri için sevindirici olduğunu kaydettiler. Merkeze bağlı Çukurbağ köyünde besicilik yapan İsmail Tuncer, geçen yıl bu mevsimde yaklaşık 2,5 metre karla mücadele ederken yem ve saman almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Şubat ayına az bir zaman kalmasına rağmen bu sene havaların karsız ve sıcak geçmesi nedeniyle yemden ve samandan büyük ölçüde tasarruf ettiklerini hatırlatan Tuncer, "Aralık ayında saman ve yemin tonu yaklaşık bin 500 ile 2 bin liraya kadar yükselirken, şu anda bu fiyat 900 liraya inmiş durumda. Besiciler arasında büyük bir tedirginlik yaşandı. Şu anda ocak ayının sonuna gelinmesine rağmen halen hayvanlarımızı meralarda otlatıyoruz. Bu açıdan yüzde 50 civarında yem ve samandan tasarruf sağladık. 350 koyun ve büyükbaş hayvanı olan bir besici günlük bir ton saman tüketiyor" dedi.

Bu yıl havanın çok sıcak geçtiğini ve her sene bu mevsimde yerde yaklaşık 2,5 metre kar olduğunu kaydeden sürü sahibi Cahit Ödemiş ise, bu yıl kar olmadığı için hayvan yeminden tasarruf ettiklerini söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.