16 Şubat 2018 Cuma 10:05
Yardım koyunları beşiz ile üçüz doğuruyor

Muş’un Varto Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanlığınca yaklaşık 1,5 yıl önce dağıtılan koyunlar beşiz, üçüz ve çift doğurmaya başladı.

Varto SYDV Başkanlığınca ilçede gerçekleştirilen hayvancılık projesi kapsamında maddi durumu el vermeyen ve işsiz bulunan gençlere istihdam sağlamak amacıyla 1,5 yıl önce yaklaşık 70 aileye, kişi başına 20 koyun ve 20 kuzu dağıtılmıştı. Dağıtımın ardından ikinci kez doğuran koyunların beşiz, üçüz ve çift çift kuzu doğurmaya başlaması sevinçle karşılandı.

Açıklamalarda bulunan Kaymakam Mehmet Nuri Çetin, koyun verdikleri Zorabat köyündeki Celal Özgül adlı vatandaşa şans güldüğünü ve koyunlarının ikinci doğumunda beşiz, üçüz ve çift doğurduğunu söyledi. Kaymakam Çetin, "Biliyorsunuz 1,5 yıl önce vatandaşlarımıza 20 koyun ve 20 kuzu vermiştik. SYDV’nin projesiydi. Bu projemiz çok başarılı oldu. Meramız geniş, otlağımız geniş ve vatandaşımız çalışıyor. Koyunlar ikinci doğuma başladı. Bazı koyunlar beşiz, üçüz, çifter çifter doğuruyor. 20 koyun 90 koyuna çıkmış, bu da bizi mutlu etti. Biz de bununla yetinmedik ve başarılı kardeşlerimize Amasya TİGEM’den yeni bir üretim olan Bafra koyunlarını getirip hediye olarak dağıttık. Vatandaşımız koyunlarını bu ırka çevirmek istedi. Bunların çift doğurma oranı yüksek olan bir cinstir. Irk ıslahı hakkında fayda sağlamaya çalışacağız. Sonbaharda doğuran koyunlar tekrar doğurmaya başlamış, 14 ayda iki kez doğum yapıyor. Şu anda 3 tane beşiz, 3 tane üçüz var, 20 tane ikiz var. 10 tane de tek var. Genelde ikizin altında doğum olmuyor. 40 koyundan yaklaşık 70’e yakın yavru alacak. Bizde vatandaşımızı hem tebrik etmek hem ödüllendirmek üzere geldik. Kendisine 2 bin liralık yem alıp vereceğiz. Çalışan kardeşlerimize iyi bir teşvik olur. Teşekkür ederiz" dedi.

Zorabat köyünde ikamet eden ve yaklaşık 1,5 yıl önce 20 koyun ve 20 kuzu aldığını söyleyen Celal Özgül ise, "Kaymakam Beyin verdiği koyun ve kuzulardır. Allah ondan razı olsun, bize babalık yaptı. Allah ona kaza bela vermesin. İkinci doğumda üç tane koyunum beşiz, 3 tane koyunum üçüz, 20 tane koyunum çift ve 10 koyunum da tekiz doğurdu. Bundan sonra bu hayvanların sayısını 100’e, 200’e çıkarmayı düşünüyorum" diye konuştu.

Kaymakam Mehmet Nuri Çetin, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı İsmail Terzi, İlçe Emniyet Müdürü Orhan Ağdaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yalçın Süne ve beraberindekiler, yedikleri yemeğin ardında Karameşe köyünde kaymakamlıkça çıkartılan sodalı su kaynağında imcelemelerde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.