05 Kasım 2017 Pazar 14:04
Çocuklarda Lösemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Prof. Dr. İdil Yenicesu, halsizlik, güçsüzlük, direnç düşüklüğü, karın şişliği, burun ve diş eti kanaması, lenf bezlerinin büyümesinin görüldüğü çocuklarda lenf kanseri araştırması yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti. 

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. İdil Yenicesu, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulunarak çocukluk döneminde en fazla rastlanan kanser türünün lösemi olduğunu belirtti. 

Löseminin belirtilerine birçok çocuk rahatsızlığında rastlandığı için ebeveynlerin çocuklarındaki değişikliklere anlam veremediğini belirten Prof. Dr. İdil Yenicesu, bununda löseminin tanısında gecikmeye yol açtığını vurguladı.

Lösemili çocuklarda vücuda oksijen dağıtan kırmızı kan hücreleri üretilmediği için halsizlik ve güçsüzlüğün en fazla rastlanan belirtiler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İdil Yenicesu, lösemili çocuklarda sağlıklı beyaz kan hücresi eksik olduğu için vücutlarının enfeksiyonlara karşı direnç gösteremediğini belirtti. 

Lösemili çocukların vücutları kan pulcukları üretemediğinden dolayı kolay morarma, burun ve diş eti kanamalarına sık rastlandığına dikkat çeken Prof. Dr. İdil Yenicesu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lösemik hücreler kemiğin içinde çoğaldığından dolayı kemik ağrılarına çok sık rastlanmaktadır. Bu hücreler, dalak ve karaciğeri de kuşattığından bu organlar büyüyerek karın şişliğine neden olur. Bazı hücreler ise lenf bezlerinin büyümesine de yol açabilir. Bu yüzden 2 cm ve üzerindeki tüm lenf bezlerinin uzman doktor tarafından incelenmesi gerekir. Kırmızı kan hücreleri üretilmediği için lösemili çocukların ten renkleri soluk olur. Ayrıca hem lösemiye hem de enfeksiyonlara bağlı olarak ateşte en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Lösemili çocuklarda nefes darlığı ile açıklanamayan kilo kaybı da görülür."

Halsizlik, güçsüzlük, direnç düşüklüğü, karın şişliği, burun ve diş eti kanaması, lenf bezlerinin büyümesi, açıklanamayan kilo kaybı, ağrı, solukluk, ateş ve nefes darlığı görülen çocukların ebeveynlerinin dikkatli olması gerektiği uyarısı yapıldı.      

Son Güncelleme: 18.01.2018 11:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.