22 Ağustos 2015 Cumartesi 13:21
Damar tıkanıklıklarına tıraş yapılıyor

Dünyada ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp ve beyin damar tıkanıklıkları kadar bacak damar tıkanıklıkları da son yıllarda ciddi oranda artıyor. İlk etapta kişinin yürümesini engelleyen bacak damar tıkanıklıkları, ayakta yaraların oluşmasına ve uzun dönemde bacak ampütasyonlarına (kesilmesine) yol açabiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt, en ileri boyutta damar tıkanıklıklarını bile çözen son tedavi yöntemlerini sıraladı: 
 Bacak damar tıkanıklıkları şu anda dünyada 300 milyon insanı etkiliyor. 2030 yılında bu sayının 430 milyona çıkması bekleniyor. Yani bacak damar tıkanıklıkları önümüzdeki yıllarda daha büyük sorun olacak. Bunun iki önemli sebebi; yaşam süresinin uzaması ve şeker hastalığı görülme sıklığının artması. Çünkü bacak damar tıkanmaları; ileri yaşta ve şeker hastalarında daha sıktır. Bunun dışında en sık gördüğümüz damar tıkanıklığı; Burger hastalığı ve pıhtı atmasıyla oluşan damar tıkanıklığıdır. Burger hastalığı, sadece sigara içenlerde görüşen ve sigaranın doğrudan sebep olduğu tek hastalıktır ve 40 yaşın altında daha sık ortaya çıkar. Bu hastalarda ayak parmak yaraları sık görülür. 
 Son 20 yılda damar darlık ve tıkanmalarının tedavisinde hâlâ balon ve stentleme gibi teknikler son derece önemli bir rol oynuyor. Ancak bu yöntemlerle damarı açılamayan bir grup hasta var. Bu hastalar aterektomi (damar tıraşlama) yöntemi ile ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebiliyor. Yöntemin amacı; balon ya da stent ile damarı genişletmek değil, damar duvarında oluşan kireçlenme dediğimiz kısmı tıraşlayarak temizlemek. 

TIRAŞLAMA SONRASI STENT 

 Aterektomi yapan cihazlara aterektomi cihazı denir. Bu cihazlar anjiyografi için kullanılan 2-3 mm. genişliğindeki kılıf içinden kolaylıkla geçer. İstenen damara yönlendirilir ve burada damarda darlık ya da tıkanıklık oluşturan kısmı tıraşlayarak vücut dışına çıkarır. İstenirse aterektomi işleminden sonra aynı damara balon ya da stent de uygulanabilir. Hasta, tıpkı anjiyografi uygulamasında olduğu gibi işlem sonrası hastanede altı saat kaldıktan sonra taburcu edilir ve günlük hayatına hemen dönebilir. 
 Damar tıraşlama yeni bir yöntemdir ve her damarda kullanılamaz. Şu an en önemli kullanım alanı bacak damarlarındaki daralma ya da tıkanmalardır. Şahdamarı, böbrek damarı gibi damarların darlık ve tıkanmalarında henüz kullanılmamaktadır. Damar tıraşlama işlemi daha önce bir stent yerleştirilmiş ve bu stent içinde tekrar daralma, tıkanma olmuşsa da etkilidir. 

DİYABETİK AYAK , DAMARI TIKIYOR 

 Yaşam süresinin uzamasının diyabeti (şeker hastalığı) tetiklemesi, bu hastalarda uzun dönemde ileri evre atardamar tıkanmalarının daha sık görülmesine neden oluyor. Diyabet hastalarında çıkan ayak yaralarının yarısından atardamar tıkanması sorumludur ve damarları açmadan yaraları iyileştirmek zordur. Damarın açılması ise yaraların hızla iyileşmesini sağlar. Tıkanmaların çoğunluğu şu anki teknolojilerle açılabiliyor. 

YÜRÜME AĞRILARINA DİKKAT!

 Bacak damarında darlık ya da tıkanmalar; yürümekle bacak bölgesinde, özellikle baldır kaslarında ağrı oluşturarak kendini belli eder. 
 Yürüme ağrısı oldukça tipiktir. Yürümekle baldır kaslarında oluşan ağrı iki-üç dakika dinlendikten sonra geçer ancak yürümeye devam edince aynı mesafede tekrar oluşur. 
 Seyrek olarak kalça kaslarında da olabilir. Bu evrede ağrı sadece yürümekle olur. 
 Damar tıkanması belirginleştikçe yürüme ağrısı daha kısa mesafelerde ortaya çıkar. Hızlı yürümek ya da yokuş yukarı yürümek gibi bacak kaslarının daha fazla kan akımına ihtiyaç duyduğu durumlar; bacak ağrısının çok daha erken ağrı yapmasına neden olur. 
 Hastalık daha da ilerlerse ikinci ve tehlikeli safhaya geçer. Bu durumda yürümekle değil, dinlenme halinde bile bacaklara yeterli kan akımı sağlanamaz ve kan akımın en uç noktası olan ayak ve parmaklarda ağrı oluşur. 
 Parmakların beslenmesi bozulduğunda tırnak kesmek ya da ayakkabıların parmakları sıkması gibi basit travmalar bile parmak ya da topuklarda yara açılmasına yol açabilir. 
 Son safha ise ayakta kangren gelişmesidir. Bu durum; parmakların, ayağın ve hatta bacağın kaybedilmesine yol açabilir. Şeker hastalarında diz altındaki atardamarların çok etkilenmesine bağlı olarak bu durum çok daha sık ortaya çıkar. Diyabet hastalarında görülen ayak yarası bu hasta grubunda ayak ya da bacağın kaybedilmesinin en sık sebebidir. 

AYAK BİLEĞİNDEN ANJİYO

AYAK bileğinden anjiyo, dünyada yaklaşık dört yıldır uygulanan bir yöntem. Türkiye'de ise üç yıldır uyguluyoruz. Ayak bileğinden anjiyo yöntemi sadece bacak damar tıkanıklıklarında kullanılıyor. Kalp ve kol damarları tıkanıklığında kullanılmaz. En önemli uygulama alanı, kasık girimi ile açılamayan damarlardır. Bu yöntem, uzun süreden beri tıkanıklığı olanlar (5-10 yıl gibi) daha önce ameliyat yapılmış ancak tekrar damar tıkanıklığı yaşayan hastalarda başarılı sonuçlar sağlıyor. Ayak bileğinden anjiyo, normal anjiyoya ek olarak yapılır. Tek başına yapılmaz. Yani kasık girişi ve ayak bileği girişi gerekir. Ayak bileğinden girilerek açılması bir-üç saat sürebiliyor. 

KİMLERE UYGULANABİLİR? 

 Uzun süreden beri bacak damar tıkanması olan hastalar 
 Daha önce anjiyografi ile ya da ameliyatla damarı açılan ancak tekrar tıkandığı için 'Artık yapılabilecek bir şey yok' denen hastalar 
 'Anjiyografi ile ya da ameliyatla damarın açılması mümkün değil' denen hastalar 
 Ameliyat önerilen ancak ameliyattan korkan ve ameliyat olmak istemeyen hastalarda mümkün olabilmektedir. 

Son Güncelleme: 22.08.2015 13:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.