02 Kasım 2017 Perşembe 15:53
''Kara Ölüm'' olarak Bilinen Kara Veba Geri Geliyor!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), geçen ay Madagaskar’da ortaya çıkan veba salgını nedeniyle Afrika’nın doğusundaki ülkeleri alarma geçirdi.

Şu ana kadar 124 kişinin hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği, 9 Afrika ülkesinde de toplam bin 300 vakaya rastlandığı belirtildi. WHO yetkilileri, ‘kara ölüm’ lakabıyla anılan hastalığın Güney Afrika, Etiyopya, Kenya, Mozambik, Tanzanya, Komorlar, Mauritius, Seyşeller ve Fransız bölgesi Renuion Adası’nda görüldüğünü belirterek, bu ülke yöneticilerini salgının önlenmesi için hareket etmeye çağırdı.

İşe yaramadı

Salgının büyümesinin ardından Madagaskar’da ‘gözetim kontrolü, olay yönetimi, izolasyon ve tedarik’ için bir Acil Kriz Komitesi oluşturuldu. Madagaskar’ın en büyük havayolu şirketlerinden Air Seychelles, Ekim ayının başlarında uçuşlarını durdurmuştu. Madagaskar’daki hava alanları, hastalığın yayılmasını engellemek için yolcularını sağlık taramasından geçirmeye başlamıştı. Ancak alınan önlemler, hastalığın Afrika ülkelerine yayılmasına engel olamadı.

Daha ölümcül

Yetkililer, şu ana kadar ölenlerden 50 kadarının, salgına müdahale eden yardım görevlilerinden olduğunu duyurdu. Uzmanlar son salgının, 1300’lü yıllarda kıtaAvrupası’nda görülen veba salgınından daha tehlikeli olduğunu, zira bu kez hastalığın hava yoluyla bulaştığını vurguluyor. Orta Çağ’da Avrupa’da görülen ‘hıyarcıklı veba’nın aksine yeni veba türünün 24 saat gibi kısa süre içerisinde bulaştığı kişinin ölümüne yol açabildiği belirtiliyor.

‘Ölüler Günü’ iptal edildi

Madagaskar’da yetkililer veba salgını nedeniyle, ‘Ölüler Günü’ kutlamalarını iptal etti. ‘Famadihana’ kutlamaları adıyla anılan etkinlik kapsamında yerel halk, her yıl Ekim ayı sonunda ölü akrabalarının naaşlarını mezarlarından çıkartarak onlarla dans ediyor. Madagaskar Sağlık Bakanı Willy Randriamarotia, salgın nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin mezarlarından çıkarılmasına engel olmak için böyle bir adım attıklarını belirtti. Yerel haberlerde uyarıya rağmen, birçok naaşın kutlamalar için gizlice mezarlarından çıkarıldığı öne sürüldü.

Son Güncelleme: 18.01.2018 11:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.