17 Ağustos 2015 Pazartesi 11:47
Lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenler!

Acıbadem Fulya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazan Bengüdeniz, lens kullanımında özellikle 30-40 yaş arası yetişkinlerin çok önemli hatalar yapabildiğini belirterek "Saatte 200 km hızla giden bir otomobil de önce kaza yapmayabilir ama günün birinde kaza geçirme olasılığı diğerlerine göre çok daha yüksektir. Onun için 'lensi disiplinli kullanın' diyoruz. Aksi halde yaşanan komplikasyon göz nakline hatta göz kaybına kadar gidebiliyor" diyor. Hele de yazın çok daha dikkatli olunması şart! Zira havuz, deniz, kum, açık hava derken kontakt lensler tehlikeye çok daha açık hale geliyor. Prof. Dr. Nazan Bengüdeniz kontakt lens kullanımında 10 altın kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

KIYAFET SEÇER GİBİ LENS SEÇİLMEMELİ


Kontakt lens almadan önce mutlaka göz hekimine başvurulmalı. Zira ölçüleri, çapı ve türevinden günlük mü 15 günlük mü yoksa aylık lens mi takılacağına, renkli lens ise hangi renk olacağından astigmatlı bir lens mi gerektiğine dek birçok kritere göre reçete yazılmalı. Temel kriterlere dikkat etmeden kişinin göz renginde değişiklik için doğrudan optik mağazasına gidip istediği göz rengine göre kontakt lens alıp takması son derece yanlış. Gözlük numarası ile lens numarası bazen aynı olabilse bile çoğunlukla birbirinden farklı olduğundan "Ben 3 numara gözlük kullanıyorum, 3 numara lens alayım" demek de tehlikeli. Göz hekimi bile beş altı farklı denemeden sonra reçeteyi yazmak durumunda kalabiliyor. 

DENİZ VE HAVUZA LENS İLE GİRİLMEMELİ

"Ben yüzücü gözlüğü takıyorum gözüme su kaçmaz, bir şey olmaz" diyerek havuza ve denize kontakt lens ile girilmesi son derece sakıncalı. Göze yüzücü gözlüğü takılsa bile göz sağlığını riske atmamak, havuz ve denize kesinlikle lens ile girmemek gerekiyor. "Gözlüğümü ve lensimi çıkarıp denize girince hiçbir şey görmüyorum" diyen hastalar numaralı yüzücü gözlüğü takmalı. 

GÖZDE LENS VARKEN DUŞ ALMAMALI


Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor! Suyun içerisinde yaşayan bazı parazitler gözün içine girdiği zaman lensin üzerinde üreyip göze geçebiliyor ve gözden temizlenmesi son derece zor olduğundan tedavi imkanı çok kısıtlı. 

ELLERİN TEMİZLİĞİNDEN EMİN OLUNMALI

Altın kurallardan biri, lensi hem takarken hem de çıkarırken ellerimizin temizliğinden emin olmak. Gün içerisinde ellerimiz pek çok şeyle temas halinde olduğundan tam anlamıyla bakteri yuvasına dönüşebiliyor. Ellerimizi sık sık sabunla yıkayarak iyice temizlemek, genel sağlık açısından da çok önemli. Lens kullananların da lenslerini gözüne yerleştirirken ve çıkarırken mutlaka ellerinin temizliğinden emin olmaları, o nedenle hemen öncesinde ellerini sabunla yıkayarak iyice kurulamaları gerekiyor.

Son Güncelleme: 17.08.2015 11:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.