20 Ağustos 2015 Perşembe 18:19
Sivrisinekler en fazla hamileleri ısırıyor

Bugün Dünya Sivrisinek Günü... Hayatı kabusa çeviren sivrisineklerin bir günü olduğunu biliyor muydunuz? Sıcak ve nemli gecelerde uyku uyutmayan sivrisinekler ısıracağı kişiyi ise ısı ve koku yolu ile buluyor. Uzmanlara göre karanlık ortamda aşırı terleyen, vücut ısısı ve kolesterolü yüksek olan ve terleri kokan kişiler sivrisineklerin hedefi... Ama sivrisinekler en çok hamileleri ısırıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Doktor Figen Akın, 20 Ağustos Dünya Sivrisinek Günü nedeniyle sivrisineklerin yol açtığı hastalıklara, kimlerin özellikle korunması gerektiğine ve korunma yöntemlerine dikkat çekti. Akın "Hamilelikte vücuttaki metabolizma hızı artıyor. Bu nedenle hamileler sivrisinekler tarafından daha çok ısırılıyor. Kolesterolü yüksek kişilerin de sivrisineklerin hedefinde olduğu bilimsel olarak ispat edildi" dedi. Sivrisineğin sıtma, sarıhumma, Nil humması, grip ve tifüs gibi hastalıkları insandan insana taşıyabildiğini belirten Akın "Ülkemizde en önemli risk sıtmadır. HIV ve sarılık sivrisinek ısırması ile bulaşmaz" diye konuştu. Sivrisinek ısırığına maruz kalan kişilerin ısırılan bölgeye buz veya kolonya uygulanarak kaşıntının önüne geçilebileceğini söyleyen Akın şunları söyledi: "Sivrisineklerden korunmanın en iyi yolu yazın vücudun açıkta kalan yerlerine kimyasal sivrisinek kovucu spreyler uygulanmasıdır. 

'DOĞAL KOVUCU KULLANIN' 
Ancak bu kimyasallar bazı kişilerde alerjiye yol açabilir. Özellikle çocuklarda kimyasal koruyucular yerine doğal kovucu yöntemler tercih edilmelidir. Karanfil, okaliptüs, nane, lavanta, biberiye gibi bitkilerin yağlarını bir bardak suyun içine 1-2 damla koyarak sivrisinekleri kovabilirsiniz. Fesleğen de kokusu ile sivrisinekleri uzaklaştırır" dedi. 

SİVRİSİNEK KAÇIRAN OTTAN İLAÇ YAPILACAK
ABD'li bilim insanları Kızılderililer'in kullandığı sivrisinekleri uzaklaştıran bir otun içindeki etken kimyasal maddeyi keşfetti. Kimyasal maddenin güçlü bir kokusu olduğu bilinen "kumarin" maddesi olduğu açıklandı. ABD'deki Montana ve Alberta eyaletlerinde yaşayan Kızılderililer'in "tatlı çim" adı verilen bitkiyi sivrisinekleri zararsız bir şekilde uzaklaştırmak için kullandığı biliniyor. ABD'nin Tarım Bakanlığı'nda görev yapan Charless Cantrell, "Bu bizim üzerinde inceleme yaptığımız bu özellikteki dördüncü bitki" diye konuştu. Kumarin maddesiyle yeni sivrisinek kovucu ilaçlar yapılması düşünülüyor. 

Son Güncelleme: 20.08.2015 18:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.