13 Ağustos 2015 Perşembe 15:03
Şizofreniye karşı balıkyağı koruması...

Balıkyağı haplarının şizofreni hastalığının gelişimini önleyebileceği belirlendi. Avustralya'daki Melbourne Üniversitesi'nden bilim insanlarının araştırması, 3 ay boyunca omega-3 içeren balıkyağı hapı kullananlarda şizofreni belirtilerinin daha az olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, 13-25 yaşında, şizofreninin ön belirtilerini gösteren katılımcılardan bazılarına 3 ay boyunca balıkyağı hapı verdi. Katılımcıların diğer bölümü ise içinde etken madde olmayan haplar (plasebo) kullandı. Bir yıl sonra balıkyağı kullananların sadece yüzde 10'una, plasebo alanların ise yüzde 40'ına şizofreni teşhisi konuldu. 

YENİ DENEYLER DE LAZIM 
Şizofrenlerin kan hücrelerinde omega-3 gibi yağ asitlerine az rastlandığını hatırlatan bilim insanları, bu durumun beyin hücreleri için de geçerli olabileceğinden yola çıkarak balıkyağının beyindeki iltihaplanmayı azaltıp sinir hücrelerinin korunmasını sağlayabildiğini belirtti. Ancak bilim insanları, araştırmanın küçük çaplı olduğuna ve sonuçların başka çalışmalarla da doğrulanması gerektiğine dikkati çekti. Sonuçları "New Scientist" dergisinde yayımlanan araştırma, risk grubundaki kişilerin terapilerin yanında balıkyağı alabileceği fikrine ışık tutuyor. 

YILLAR ÖNCE SİNYAL VERİYOR
Hastanın kişiler ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı kronik bir akıl hastalığı olan şizofreni, genellikle 18-25 yaş aralığında başlıyor. Hastalığın belirtileri aylar hatta yıllar önce ortaya çıkabiliyor. 

Son Güncelleme: 13.08.2015 15:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.