04 Kasım 2015 Çarşamba 21:04
26. Dönem Milletvekilleri Kayıtları Başladı; İşte İlk Kayıt Yaptıran İsim

26. Dönem Vekillerin TBMM'deki Kayıtları Başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 26. Dönem milletvekillerinin Meclis'teki kayıt işlemleri başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 26. Dönem milletvekillerinin Meclis'teki kayıt işlemleri başladı. Mazbatalarını alan milletvekillerinin kayıt yaptırabilmesi için Şeref Holü'nde masalar oluşturuldu. İlk kayıt işlemini ise AK Parti Çankırı Muhammet Emin Akbaşoğlu yaptı. Kırmızı karanfil verilen Akbaşoğlu, basın mensuplarına Çankırı'dan getirdiği tuz sabununu dağıttı. 

Milletvekili rozeti takan Akbaşoğlu, 1 Kasım seçimlerinin milletin zaferiyle sonuçlandığını ifade etti. Seçimlerin hem millete hem ülkeye hem de insanlığa hayırlar getirmesini Allah'tan niyaz eden Akbaşoğlu, Türkiye'ye ve dünyaya en hayırlı hizmetleri yapma konusunda milleti mahcup etmeyeceklerini vurguladı. Akbaşoğlu, "Türkiye'nin öncülüğünde yeni adil ve merhametli bir dünyanın kurulmasının adıdır aynı zamanda 1 Kasım 2015. Bu vesile ile tarihi bir anı hep beraber yaşadık. Bu aziz millet tarihte olduğu gibi yine insanlığın yüzünü güldürecek büyük işlere inşallah imza atacaktır." dedi. 

Çankırı'dan getirdiği tuz sabununun özelliklerini de anlatan Akbaşoğlu, "Kirleri iyi temizliyor mu?" sorusuna ise "Sabun her şeye iyi geliyor. Tuz sabunu hakikaten her türlü bakterinin temizlenmesine, kokunun giderilmesine, sivilcelerin iyileştirilmesine ve birçok faydayı beraberinde taşıdığı için bir hatıra olarak sizlere takdim etmek istiyorum." karşılığını verdi. Çankırı'ya özel sert helva olan panayır helvası da dağıtan Akbaşoğlu, helvanın tarihine ilişkin bilgiler verdi. 

MİLLETVEKİLLERİ ÖNCE YEMİN EDECEK

Kayıt işlemlerinin ardından TBMM Genel Kurulu, YSK'nın milletvekili seçim sonuçlarınıTRT'de ilanını takip eden 5. günde saat 15.00'te toplanacak. Birleşimi, haziran seçimi sonrasında olduğu gibi TBMM'nin en yaşlı üyesi olan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetecek. En genç 6 milletvekili de geçici olarak katip üyelik yapacak. 

Milletvekilleri, Anayasa'daki "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim." şeklinde yemini edecek.

Yemin töreninin ardından ise TBMM'nin 27. Başkanı'nı seçilecek. Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak. Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONRASI HÜKÜMET KURULACAK

TBMM Başkanı'nın seçildiği gün Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığının, Bakanlar Kurulu'nun istifasının kabul edildiğine ve yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulu'nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak. Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek Başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak.

Seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmaları da başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa gereği Meclis'te en fazla sandalyeye sahip AK Parti'nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma yetkisi verecek. Davutoğlu, 45 gün içinde yeni oluşturacağı kabine üyelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti onaylamasının ardından Bakanlar Kurulu programı okunacak. Programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelere geçilecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra ise güven oylaması yapılacak.

Son Güncelleme: 04.11.2015 21:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.