10 Haziran 2016 Cuma 15:13
Terörle Mücadele Tasarısı Milli Savunma Komisyonu'nda

Terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın görüşmelerine TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda başlandı.

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, toplantının başında komisyon başkanlığına yeni seçilmesi dolayısıyla kısa bir konuşma yaptı. Beyazıt şunları söyledi:

"Ülkemizin huzuruna ve bölünmez bütünlüğüne yönelik her türlü saldırıya karşı üstün hizmet anlayışı içinde canlarını vermekten çekinmeyerek görev yaparken hayatlarını kaybeden şehitlerin geride bıraktıkları dul ve yetimleriyle, malul ve gazilerin korunması devletin temel görevlerindendir. Türkiye Cumhuriyeti gazilerin ve şehitlerin omuzlarında kuruldu ve onların omuzlarında yaşamakta olup sonsuza kadar da yaşayacaktır. Yeri geldiğinde her ferdimiz gazi olmaya, şehit olmaya hazırdır. Türk milletinin ülke sevdası her şeyin üzerindedir."

Usul hakkında söz isteyen HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, komisyonun HDP dışındaki üyelerle tasarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptığını öğrendiklerini savundu. Ataş, HDP'li üyelerin toplantıya çağrılmamasını eleştirdi. Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt ise resmi bir toplantı yapılmadığını, tasarıyla ilgili bilgi almak isteyen üyelerin talepleri doğrultusunda kendilerinin tasarı hakkında bilgilendirildiğini kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, grupların arzuları üzerine bilgilendirme toplantılarının yapıldığını, bu toplantıların da bağlayıcılığı olmayan gayriresmi toplantılar olduğunu belirtti. Uygulamanın komisyonun geleneğinde olduğunu ifade eden Işık, "HDP "bize de bilgi verin" derse bilgilendiririz. Bu rutin, geleneğe dayalı bir uygulamadır" diye konuştu.

Daha sonra tasarı hakkında komisyonu bilgilendiren Bakan Işık, getirilmek istenen düzenlemeyi şöyle açıkladı:

"İki temel amacımız var. Merkezi koordinasyondaki hukuki belirsizliği ortadan kaldırmak ve teröristle kahramanca mücadele eden güvenlik güçlerimizin ileride mesnetsiz ve haksız ithamlarla karşı karşıya kalmasını önlemek."

KANUNUN KAPSAMI TAMAMEN TERÖRLE MÜCADELEDİR

Tasarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelede merkezi planlama ile daha etkin kullanılmasının sağlanacağını belirten Işık, "Zaman zaman ulusal ve uluslararası bağlantılarını kullanarak organize şekilde hareket edebilen bir terör örgütüyle bir ilin sınırlarıyla bağlı kalmaksızın merkezi planlama ile mücadele edilmesi gerekebilmektedir. Tasarıyla genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması hallerinde Bakanlar Kurulu tarafından terörle mücadele faaliyetlerinde genel kolluk kuvvetlerine destek sağlanması amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevlendirilmesine imkan tanınmaktadır. Bu kanunun kapsamı tamamen terörle mücadeledir. Bu kanunla ilgili kanunu başka yerlere çekmeye çalışmak haksız ve mesnetsiz bir yaklaşım olacaktır" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevlendirilmesinde Bakanlar Kurulu'nun yetkili olacağını bildiren Bakanı Işık, "Terörle mücadelede Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ihtiyaç duyulduğu yerlerde tüm siyasi ve sosyal tedbirlerin belirlenmesi Bakanlar Kurulu'nun yetkisindedir. Askeri icra sadece askerin yetkisinde olacaktır. Bu icra noktasında oluşabilecek hatalar ve eksiklikler olursa bunun gözetimi ve izlenmesi de valilerin sorumluluğunda olacaktır" diye konuştu.

Tasarıyla kırsaldaki teröristlerle mücadelenin daha etkin yürütülmesi için düzenlemeye gidildiğini de belirten Işık, "Terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde elinden kaçmakta olan kişileri izlerken can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması amacıyla sınırlı olmak üzere yetkili birlik komutanının yazılı emri ile konuta, iş yerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlara girme imkanı tanınmıştır. Bu emrin 24 saat içerisinde hakim onayına sunulması zorunludur" dedi.

Işık düzenlemeyle ilgili şunları söyledi:

"Kırsalda bir terörist takibi yapıyorsunuz, kapalı alana girdi. O arada "ben gideceğim hakimden izin alacağım gelip burada arama yapacağım" dememiz pratikte mümkün değil. Özellikle kırsaldaki terörist takibiyle ilgili istenilen bir yetkidir. Takdir yüce Meclisimizindir."

Tasarıyla terörle mücadele eden kamu görevlilerinin haksız isnatlarla karşı karşıya kalmasının önüne de geçileceğini vurgulayan Işık, "Üstün bir anlayışla terörle mücadele görevini yürüten kamu görevlilerinin tereddüt içinde kalmaksızın etkin bir şekilde bu görevlerini yerine getirebilmelerinin sağlanması maksadıyla hukuk devleti ilkesi çerçevesinde bazı düzenlemeler yapılması yoluna gidilmiştir. Bu kapsamda terörle mücadele sırasında işlendiği iddia edilen suçlar nedeniyle soruşturma izni verilinceye kadar personel hakkında yakalama, gözaltı veya tutuklama tedbirlerine başvurulamayacağı hüküm altına alınmıştır" dedi.

Son Güncelleme: 10.06.2016 15:13
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.