03 Haziran 2016 Cuma 18:03
Aziz Yıldırım, 3 Ay Men Edildi

Galatasaray taraftarlarının şikayeti ve Antalya Cumhuriyet Savcılığı Spor Savcısı Mustafa Şeran'ın hazırladığı iddianame üzerine, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, spor müsabakalarından 3 ay men edildi.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a şok ceza. Sarı lacivertli takımın başkanı, Spor Toto Süper Lig 2015 - 2016 Hasan Doğan Sezonu'nun 20. haftasında oynanan Antalyaspor - Fenerbahçe mücadelesinin ardından yaptığı açıklamalar nedeniyle ceza aldı. Galatasaray'ı hedef alan açıklamalarının ardından 7 Galatasaray taraftarının savcılığa yaptığı suç duyurusuyla başlayan süreç sonunda, Aziz Yıldırım 3 ay spor müsabakalarından men cezası aldı. Antalyaspor'un Fenerbahçe'yi 4-2 yendiği karşılaşmanın sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Yıldırım, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Fenerbahçe şike yapmadı. Şikenin en kralını Galatasaray yapmıştır. Ankaragücü 8-0, Malatya'ya giden arabalar. Yargıtay onayladıktan sonra hem ben hem Fenerbahçe olarak, TFF ve UEFA'daki kurumlar hakkında davalar açacağız. Ne dedim, "UEFA çatırdayacak" dedim. Çatırdadı. Nerede o söylenenler, iddialar? Milli Takım 8 tane yedi, hepimiz üzüldük. Beşiktaş 8 tane yedi, hepimiz üzüldük. Ama Galatasaray Başkanı unutmasın, Fenerbahçe onlara 6 tane attı. Onlar tarihlerine baksınlar."

Yıldırım'ın bu açıklamalarının ardından savcılığa başvuran 7 Galatasaray taraftarı, Fenerbahçe Başkanı'ndan şikayetçi oldu. Şikayet üzerine inceleme başlatan Antalya Cumhuriyet Savcılığı Spor Savcısı Mustafa Şeran, Başkan Yıldırım hakkında, 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası'nın 22. maddesine dayanarak, 3 ay seyirden men cezası talep etti. Mahkeme de savcılığın talebine uyarak, Başkan Aziz Yıldırım hakkında spor müsabakalarından 3 ay men cezası verdi. Savcı Şeran, ayrıca idari para cezası verilmesi için de idari yaptırım bürosuna müzekkere yolladı. Yıldırım, Süper Lig'in ilk iki haftasındaki maçların yanı sıra basketbol takımının Anadolu Efes ile oynayacağı final serisini de izleyemeyecek. Aziz Yıldırım'ın karara itiraz hakkı bulunuyor.

Bu gelişmenin yanı sıra, 26 Mayıs'ta Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Antalya'da oynanan Ziraat Türkiye Kupası Final maçında, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile Savcı Mustafa Şeran arasında protokol tribününde bir tartışma yaşanmıştı. Savcı Şeran, bu olay üzerine de Yıldırım hakkında inceleme başlattı.

22. MADDE NE DİYOR?

Bu arada 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası'nın 22. maddesi men cezasının yanında para cezası da içeriyor. Başkan Yıldırım'ın 5 bin ile 50 bin TL arasında para cezasına çarptırılması için de Savcı Şeran girişimde bulundu.

22. madde ne diyor:

Madde 22 - (1) Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, 5 bin Türk Lirası'ndan 50 bin Türk Lirası'na kadar idari para cezası verilir.

(2) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin spor kulübü veya federasyon yöneticileri tarafından işlenmesi halinde, birinci fıkra hükmüne göre verilecek ceza beş katına kadar artırılır.

(3) Birinci fıkra kapsamına giren fiilleri işleyen kişiler, ayrıca idari tedbir olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanır. Bu yasak, kararın verildiği tarihten itibaren üç ay süreyle uygulanır. Koruma tedbiri olarak yasak kararının uygulanmasına ilişkin esas ve usuller, bu tedbir bakımından da uygulanır. Ancak 18'inci maddenin 8'inci fıkrası hükmü bu kişiler bakımından uygulanmaz.

(4) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, haber verme ve eleştiri hakkının sınırları aşılarak yayımlanması halinde, ilgili basın ve yayın organının işleticisi olan gerçek veya tüzel kişiye, 100 bin Türk Lirası'ndan 500 bin Türk Lirası'na kadar idari para cezası verilir. Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin tekrar tekrar yayımlanması halinde, haber verme hakkının sınırları aşılmış kabul edilir.

Son Güncelleme: 03.06.2016 18:03
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.