08 Haziran 2016 Çarşamba 16:08
Euro 2016'ya Doğru: İspanya

EURO 2016 Fransa'da ilk düdüğün çalmasına 2 gün kaldı. Futbol heyecanı 10 Haziran Cuma günü saat 22.00'deki Fransa-Romanya maçıyla başlayacak.

Avrupa Şampiyonası tarihinde ilk kez 24 takımın mücadele edeceği EURO 2016 Fransa'da boy gösterecek takımlar Fransa ya da yakın ülkelerde hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye'nin de bulunduğu D Grubu'ndaki ekiplerden İspanya, son hazırlık maçında kendi evinde karşılaştığı Gürcistan'a 1-0 mağlup oldu.

Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nde mücadele ettiği D Grubu'nu 5. sırada tamamlayan ve Fransa'ya gidemeyen Gürcistan, son iki Avrupa Kupası'nın sahibi (2008'de finalde Almanya'yı 1-0, 2012'de de finalde İtalya'yı 4-0 yenen) İspanya'yı evinde mağlup ederek kendi adına tarihi bir başarı elde etti. Seyircisi önünde sürpriz bir yenilgi alan İspanya ise EURO 2016 öncesi moral bozukluğu yaşadı.

Madrid'in Getafe bölgesinde bulunan El Coliseum'da oynanan karşılaşmasında İspanya etkili bir görüntü çizse de rakibine mağlup olmaktan kurtulamadı. İlk atağında Okriashvili'nin golüyle 1-0 öne geçen Gürcistan, skoru koruyarak galibiyete uzandı. Şampiyona öncesinde oynadığı hazırlık karşılaşmalarında önce Bosna Hersek'i 3-1, ardından da Güney Kore'yi 6-1 mağlup eden İspanya, futboluyla göz doldurmuştu. Ancak son Gürcistan mağlubiyeti İspanyollar'ı hayal kırıklığına uğrattı.

Hazırlık maçlarını tamamlayan İspanya, bugün Fransa'ya hareket ederek kamp yapacağı Kral Adası'na (Ile de Re) gidecek.

İspanya Milli Takımı'na baktığımızda kadrosunda dünyanın en önemli isimlerini barındırıyor. Bugünün temelleri ise 10 yıl öncesinde atıldı. Dünya Kupası'nda 1950 yılında elde edilen 4'üncülük dışında bir başarısı olmayan İspanya, 2006'da Almanya'da yapılan Dünya Kupası'nda son 16'ya kaldı ve sonrasında elendi.

1960 yılında düzenlenmeye başlayan ve ilk adıyla Avrupa Uluslar Şampiyonası olan Avrupa Şampiyonası'nda ise İspanya, 1964 yılında ev sahipliği yaptığı turnuvada kupaya uzanmayı başardı. 1960 yılındaki ilk şampiyonada çeyrek finale çıkmayı başaran takım, Sovyetler Birliği ile eşleşmişti. Ancak İspanya'da yaşanan siyasi olaylar neticesinde, İspanya Milli Takımı turnuvadan çekilmek zorunda kaldı ve Sovyetler Birliği direkt olarak yarı finale yükselip, sonrasında da turnuvanın şampiyonu oldu.

2006 Dünya Kupası'nda yaşanan başarısızlığın ardından o dönemde atılan temeller meyvesini vermeye başladı. İniesta, Torres, Fabregas, Cazorla, Sergio Ramos ve David Silva gibi genç yeteneklerin, Puyol, Casillas, Xavi ve Senna gibi tecrübeli isimlere dahil olmasıyla birlikte başarı geldi. Avusturya ve İsviçre'nin ortak düzenlediği 2008'deki turnuvada, yıllar sonra şampiyonluk yaşayan İspanya, kupalara da ambargo koydu.

Avrupa Şampiyonası'nın ardından 2010 yılında Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası'na katılan İspanya, burada da farkını ortaya koydu. Özellikle savunma konusunda çok başarılı olan İspanya, grup maçlarının ardından sırasıyla Portekiz, Paraguay ve Almanya'yı eleyip finalde Hollanda ile karşı karşıya geldi. 4 maçını da 1-0'lık skorlarla kazanan İspanya, tarihinde ilk kez Dünya Kupası'nı kazandı.

2008'deki kadronun daha da tecrübe kazanmasıyla dünyanın en iyi takımı olarak kendisini kanıtlayan İspanya, EURO 2012'de de fırtınalar estirdi. Polonya ve Ukrayna'nın ortaklaşa düzenlediği turnuvada finalde İtalya'yı 4-0 yenen İspanya şampiyonluğa uzanarak bu kupayı üst üste 2. kez kazanma başarısı gösterdi.

İtalya ile birlikte C Grubu'nda yer alan İspanya, 5 puanlı İtalya'nın 2 puan üzerinde grubu lider tamamladı. Çeyrek finalde Fransa'yı 2-0 yenen İspanya, yarı finalde Portekiz'i penaltılarla geçti. Almanya'yı deviren İtalya ile finalde karşılaşan İspanya, maçı 4-0 kazanarak mutlu sona ulaştı.

2014 Dünya Kupası'nda da gözler İspanya'nın üzerindeydi. Hollanda, Şili ve Avustralya ile aynı grupta yer alan İspanyollar, kuşkusuz grubun favorisiydi. Ancak ilk maçta Hollanda karşısında alınan 5-1'lik yenilgi ve ardından gelen 2-0'lık Şili mağlubiyeti İspanya'da durumları bir anda tersine çevirdi. Grupta sadece Avustralya'yı yenen İspanya, 3 puanla 3. sırada kalarak turnuvaya veda etti. Bu kötü performansın ardından ilk turnuvasına çıkacak olan İspanya'da hedef yeniden ayağa kalkmak.

Uzun yıllar Real Madrid'in başında olan ve kazandığı Şampiyonlar Ligi şampiyonluklarıyla adından söz ettiren, sonrasında da Beşiktaş'ın teknik direktörlüğünü yapan Vicente del Bosque'nin çalıştırdığı İspanya'da birçok yıldız isim bulunuyor. Sergio Ramos, Gerard Pique, Busquets, Fabregas, İniesta, David Silva, Morata ve Pedro öne çıkan isimler.

İspanyol kulüplerinin son yıllarda Avrupa Kupaları'nda aldığı başarılar da İspanya Milli Takımı'nı doğrudan etkileyen bir diğer faktör. Şampiyonlar Ligi'nde son 3 yılda Real Madrid'in 2 kez, Barcelona'nın da 1 kez kupaya uzanması, hatta Real Madrid'in 2 finali de Atletico Madrid'le oynaması, İspanya futbolunun geldiği noktayı gösteriyor.

Aynı şekilde Sevilla'nın da son 3 yılda üste üste Avrupa Ligi'ni müzesine götürmesi, Avrupa Süper Kupası'nı 3 sezondur İspanyol kulüpleri arasında oynanan bir kupa finaline çevirdi.

İSPANYA, ÇEK CUMHURİYETİ İLE 13 HAZİRAN'DA OYNAYACAK

Türkiye'nin de bulunduğu D Grubu'nun ve aynı zamanda son iki şampiyonanın kupa sahibi olduğu için doğal favori olarak EURO 2016 Fransa'ya gelen İspanya, şampiyonadaki ilk maçını 13 Haziran'da Hırvatistan'a karşı oynayacak.

İspanya Milli Takımı'nın kadrosunda şu isimler bulunuyor:

İSPANYA

Kaleci: Iker Casillas (Porto), David De Gea (Man.United), Sergio Rico (Sevilla)

Defans: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Jordi Alba (Barcelona), Marc Bartra (Barcelona), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Mikel San Jose (Athletic Bilbao), Juanfran (Atletico Madrid), Hector Bellerin (Arsenal)

Orta: Bruno Soriano (Villarreal), Sergio Busquets (Barcelona), Koke (Atletico Madrid), Thiago Alcantara (Bayern Münih), Andres Iniesta (Barcelona), David Silva (Manchester City), Cesc Fabregas (Chelsea)

Forvet: Pedro Rodriguez (Chelsea), Aritz Aduriz (Athletic Bilbao), Nolito (Celta Vigo), Alvaro Morata (Juventus), Lucas Vasquez (Real Madrid)

D Grubu'nda maçların programı şöyle:

12 Haziran 2016 Pazar

16.00 Türkiye – Hırvatistan

13 Haziran 2016 Pazartesi

16.00 İspanya – Çek Cumhuriyeti

17 Haziran 2016 Cuma

19.00 Çek Cumhuriyeti – Hırvatistan

22.00 İspanya – Türkiye

21 Haziran 2016 Salı

22.00 Hırvatistan – İspanya

22.00 Çek Cumhuriyeti - Türkiye

Son Güncelleme: 08.06.2016 16:08
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.