11 Haziran 2016 Cumartesi 13:38
Saran: Avrupa Şampiyonası'nın Gelirleri 10 Yılda 2.5 Kat Arttı

Saran Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, Fransa'da düzenlenen EURO2016'nın ekonomik boyutlarını, yayın hakları anlaşmalarını ve turnuvayla ilgili pazarlama stratejilerini anlattı.

Saran Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, BloombergHT TV'de yayınlanan Finans Merkezi programında, Fransa'da düzenlenen EURO2016'nın ekonomik boyutuyla ilgili düşüncelerini açıklarken, Avrupa Şampiyonası'nın gelirlerinin 10 yılda 2.5 kat arttığını söyledi.

Avrupa Futbol Şampiyonası gelirlerinin her turnuvada katlanarak arttığını da dile getiren Sadettin Saran, UEFA'nın EURO2016 öncesindeki ticari stratejileriyle ilgili düşüncelerini de açıkladı. Saran, şöyle konuştu:

"UEFA bir süre önce kendisine bağlı federasyonların uluslararası turnuvalarının medya ve ticari haklarını merkezileştirdi. Bu modeli bir havuz sistemi gibi düşünebiliriz. Tüm ekonomik değeri olan turnuvaları, resmi maçları ve hazırlık karşılaşmalarını çok geniş bir paket içinde, ihale sistemiyle satışa çıkardı. Yayın haklarını alan şirket, sadece eleme maçlarını 1.2 milyar Dolar'lık bir teklifle temin etti. Anlaşmaya 2018 Dünya Kupası'nın hakları da dahildi. Bu anlaşmaya sadece yayın hakları değil, sponsorluk ve lisans hakları da dahil. Biz de EURO2016 ve 2018 Dünya Kupası eleme maçlarının yayın haklarını, bu ihaleyi alan bu şirketle görüşerek aldık. Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerdeki hakların sahibi olduk."

"TÜRK FUTBOL EKONOMİSİ 200 MİLYON DOLARDAN 6-7 MİLYAR DOLARA GELDİ"

Saran Group bünyesinde faaliyetlerini gösteren Saran Medya'nın 20 yıldır futbol ekonomisinde öncü şirketlerden biri olduğunu dile getiren Sadettin Saran, dünyada futbol ekonomisinin 1.6 trilyon dolara ulaştığını ve neredeyse otomotiv sektörünü yakaladığı belirtti.

Türk futbol ekonomisinin de her geçen gün değer kazandığını belirten Saran, "Türk futbol ekonomisi bu sektöre girdiğimiz günlerde 200 milyon Dolar'lık büyüklüğe sahipken bugünlerde 6-7 milyar Dolar'lık bir hacme ulaştı." diyerek, şöyle konuştu:

"Müthiş bir büyüklükten söz ediyoruz. Saran Medya olarak 20 yıl öncesinden bu büyümeyi öngörerek bu sektöre adım attık. Sektöre ilk girdiğimiz dönemde maç özetlerini yayınlatmak için biz televizyon kanallarına ödeme yapıyorduk. Fakat bu potansiyeli tespit ettik. Yayın hakları pazarlamasıyla başladık; saha içi reklam, pazarlama ve naklen yayın araçları derken sektörün lider firması haline geldik. Fakat bugünlerde kulüplerimizin yaptığı yatırımların karşılığını alamadığını görüyoruz. Bunda başarısızlık ve şike sürecinin de büyük etkisi oldu. Ancak Milli Takımımızın EURO2016'ya gitmesi, marka değerimizin tekrar yükselmesini sağlayacaktır."

"EURO2004'TE 800 MİLYON EURO OLAN GELİRLER EURO2016'DA 2.5 KAT ARTACAK"

Sadettin Saran, Finans Merkezi programı sırasında UEFA'nın EURO2016'yla ilgili gelir modellemesini de açıklarken, "EURO2016 maçları için Fransa'da bulunacak taraftar sayısının 2.5 milyon kişiye ulaşması ve bu kişilerin 1 milyar Euro'luk harcama yapması bekleniyor." diyerek şu ifadelerde bulundu:

"UEFA, EURO2016'nın yayın haklarından ise 1 milyar Euro'luk bir gelir beklentisi var. Bu tahminlere sponsorluk anlaşmaları ve bilet gelirlerini de eklediğimizde büyüklük 2 milyar Euro'yu aşıyor. UEFA'nın EURO2004'ten elde ettiği gelir ise sadece 800 milyon Euro civarındaydı. EURO2016'ya geldiğimizde ise gelirlerin 2.5 kat artacağını öngörebiliyoruz."

Sadettin Saran, EURO2016'da sırasında UEFA'nın sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem verdiğini; Sigarasız Alanlar, Ayrımcılık Karşıtlığı, Herkesin Maçlara Erişimine Saygı ve Taraftar Kültürüne Saygı gibi konseptler belirlediğini dile getirdi.

"FENERBAHÇE BAŞKANLIĞI İÇİN SÜREÇ YARGITAY'DA"

Saran, Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlığıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

Sadettin Saran, Fenerbahçe Spor Kulübü başkan adaylığı konusundaki soruları da cevaplarken, "Her zaman dile getirdiğim gibi Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlığına her zaman adayım. Konuyla ilgili hukuki sürecin sonuna geldik. Söz konusu mahkemeyi kazandık fakat Aziz Yıldırım kararın düzeltilmesi için süreci Yargıtay'a taşıdı. Bu karar sonrasında başkanlığa tekrar aday olacağım." dedi.

Saran, EURO2016'da İspanya, Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti'yle birlikte D Grubu'nda mücadele edecek A Milli Futbol Takımımızla ilgili de konuşan Saran, milli takımı eleştirmenin doğru olmadığını, bunun yerine herkesin yorum yapmadan tüm kalbiyle millileri desteklemesi gerektiğini belirtti. Sadettin Saran, milli takımımızın en önemli maçının ise gruptaki ilk karşılaşma olan Hırvatistan maçı olduğunu ifade etti.

Son Güncelleme: 11.06.2016 13:38
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.