09 Haziran 2016 Perşembe 13:48
Tff Başkanı Demirören, Hakem Sayısını Açıkladı

Türkiye Futbol Federasyonu Olağan Genel Kurulu, 297 delegeden 192'sinin katılımı ile Ankara Marriott Otel'de başladı.

TFF Başkanvekili Hüsnü Güreli'nin açılışını yaptığı Olağan Genel Kurul'da çoğunluğun tutanakla tespitinin ardından, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan başkanlığında Divan Kurulu oluşturuldu. Divan Kurulu Başkanvekilliğine Akhisar Belediye Kulübü Başkanı Hüseyin Eryüksel seçilirken, Kulüpler Birliği Genel Sekreteri ve Medipol Başakşehir Kulübü Asbaşkanı Mesut Altan ile Multigroup Alanyaspor Külübü Başkanı Hasan Çavuşoğlu Divan Kurulu'nun diğer üyeleri oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Olağan Genel Kurul'da bir konuşma yaptı. Başkan Demirören, yeni sezonda uygulanacak bazı değişiklikleri de anlattığı konuşmasında maçlardaki hakem sayısının 4 olacağını, ekstra yardımcı hakem uygulamasının kalktığını belirtti.

Başkan Demirören, Süper Lig'de önümüzdeki sezon 22 hakemin görev yapacağını ve 6 hakem uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Demirören, "Süper Lig'de Şampiyon olan Beşiktaş ve Türkiye Kupası'nı kazanan Galatasaray'ı canı gönülden kutluyorum. Süper Lig'i ayrı bir paket olarak, yurt dışında yayın hakları konusunda satışa sunacağız. Önümüzdeki sezon Süper Lig'de düdük çalan hakem sayısı 22'ye düşecek. 6 hakemden 4 hakeme dönüyoruz. FIFA'dan aldığımız davetle video hakem sistemi konusunda da çalışmalara başladık ancak tüm bu gelişmelere rağmen hatalar olmaya devam edecektir, asmak, yok etmek, bizim görevimiz değil. Daha az hakem hatası için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Mali durum hakkında da bilgiler veren Başkan Demirören, "Bütçemiz 602 milyon TL'ye ulaştı ve bu da demek oluyor ki kulüplerimize daha fazla yardım edeceğiz. Bir yandan tasarruf yapıyoruz, diğer yandan da daha fazla kaynak yaratmaya çalışıyoruz. Hem para hem itibar hem de beraberlik duygusu çok önemli. Genç futbolcu gelişimi için önem verdiğimiz tesisleşme konusunda kulüplerimiz ile ciddi bir işbirliğimiz var. Kaynaklar sınırsız değil, bu kaynakları doğru yönetebilmek önemlidir. Gelir gider dengemize ve yaratılan kaynakların iyi yönetilmesine dikkat etmek zorundayız." dedi.

Başkan Yıldırım Demirören, futbol paydaşı her kurumun, futbolu yaşayan her yöneticinin söylemlerinden eksik etmediği futbolun marka değeri ve onun yükseltilmesi ile yüceltilmesinin öncelikli hedeflerinden olduğunu söyledi. Bunu sağlayabilmek için geniş bir alanda önemli atılımlar yapmak zorunda olduklarını da belirten Demirören, "Sadece söylemde kalmayan, eylemlerimizle destek olduğumuz bir süreci hayata geçirmek zorundayız. Hem de istisnasız tüm paydaşlar olarak, tüm futbol ailesi olarak… Futbolun marka değerini yükseltmek ve yüceltmek için; futbol ile şiddet kelimelerinin bırakın yan yana gelmesi, birlikte telaffuz edilmesini bile önlemeliyiz. Sadece fiziksel değil, duygusal şiddetin önemli göstergelerinden çirkin ve kötü tezahüratın stadyumlardan uzaklaştırılması için hepimize önemli görevler düştüğü ortada." diyerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Başkalarını suçlamak, "O şöyle yapsaydı, bu böyle davransaydı" demek kolay ve çözüme katkı sağlamayan yol. Gelin hepimiz bunu engellemek için kendimize "Ben ne yapabilirim?" sorusunu sorarak başlayalım. Benim ve Yönetim Kurulumuz için bu sorunun cevabı; Önümüzdeki sezon yasa ve yönetmeliklerin eksiksiz uygulanmasını sağlamak olacaktır. Yaşadığımız süreç boyunca kamuoyunun adalet ve güven duygusunu sarsmaya yönelik ne kadar çok olumsuz algı girişimi ve çabası olduğu hepinizin malumudur. Önümüzdeki dönemde buna kesinlikle izin vermeyeceğimizi, adil ve güvenli oyun ortamını eskiden olduğu gibi önümüzdeki dönemde de devam ettirmek için gerekirse geçmişten daha fazla özen göstereceğimizi ve tüm yaptırım mekanizmalarını harekete geçireceğimizi burada açıkça ifade etmek isterim.

Tüm paydaşların adil yarışma ortamı için bize destek olmasını rica ediyorum. Kapsamlı bir yasa olan 6222 sayılı kanunun eksiksiz uygulanması en önemli sorunlarımızdan birinin çözümüne çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu konudaki hassasiyetlerini bildiğim devlet büyüklerimizden ve siyasetçilerimizden de sürece ve bizlere her zamankinden daha çok destek olmalarını istirham ediyorum. Kanunun varlığı kadar uygulama süreçlerindeki adaletli yaklaşım da çok önemlidir. Özellikle sportif rekabete müdahale olmadan ve uygulayıcıya göre farklılık göstermeyecek standartların oluşturulmasının önemini bir kez daha vurgulamak isterim. Bu kürsüden bir kez daha yüksek sesle; tüm futbol ailemizi bu konuda hassas ve sorumlu davranmaya davet ediyorum. Hangi seviye ve konumda olursak olalım günlük hesaplarla, kişisel çıkarlarla yapılacak açıklama ve söylemler ile bunlara paralel eylem ve uygulamalar hepimizin dilinden düşmeyen futbolun marka değerine en çok zararı veren etkiye sebep oluyor. Artık etkin eylem zamanı sevgili arkadaşlarım."

"FUTBOL EKONOMİSİ DİSİPLİN ALTINA ALINACAK"

Başkan Demirören, söyledikleri ile değil, yaptıkları ile anılan insanlar olma zamanı olduğunu da belirttiği konuşmasında, "Futbolun marka değerini yükseltmek ve yüceltmek için ikinci önemli konu başlığımız hiç kuşku yok ki disiplin altına almamız gereken futbol ekonomisi ve bu ekonominin dinamikleridir." diyerek, şöyle devam etti:

"Futbol ekonomisinin büyümesi tartışmasız çok önemlidir. Ancak bu değerlerin etkin ve verimli kullanılması en az büyüme kadar, hatta ondan çok daha önemlidir. Kulüplerimiz rakamların büyümesine odaklanmış olsalar da TFF olarak biz hem büyümeye, hem de büyüyen ekonominin etkin ve verimli kullanımına odaklanmak zorundayız. Bu konuda gerekli uyarı, denetim ve yaptırımları uygulamak durumundayız. TFF olarak bu konuda iki önemli sürecin paydaşıyız; hazırlanma çalışmaları devam eden kulüpler yasasının ve futbol kulüplerinde mali disiplinin sağlanması ve denetlenmesi konusunda federasyonumuzun yürüteceği Mali Denetleme Sistemi'nin çalışacağını bilmenizi isterim.

Şunu açıkça ifade etmeliyim ki; artacak gelirlerin, kulüplerimizin borçlarının artmasına sebep olacak bir süreci tetiklemesi kabul edeceğimiz ve seyirci kalacağımız bir durum olamaz ve olamayacaktır da… Bu kötüye giden sarmaldan, bu ekonomik zorluklar kısır döngüsünden, ancak ve ancak sağlanacak mali disiplinle çıkılabileceği gün gibi açıktır. Bu sürece en çok katkı sağlayacak değişimlerden biri hiç kuşku yok ki futbolumuzun ithal eden olmaktan ihraç eden; hiç değilse ihraç da eden futbol olması yönündeki strateji değişimi olacaktır. Türkiye olarak artık futbolcu alan ülke olmak kadar, hatta daha fazla futbolcu ihraç eden ülke olmayı hedeflemeliyiz. Bunun için Türkiye Futbol Direktörü Sayın Fatih Terim ile birlikte oyuncularımızın tamamının uluslararası scoutların izleyebileceği sisteme girişini temin ettik. Bu sayede tüm karşılaşmalar ve tüm oyuncularımız uluslararası piyasanın gözü önünde olacak."

İhracat konusunda önemli bir girişimlerinin de yayın ihalesi sırasında Süper Lig'in uluslararası haklarının ayrı bir paket olarak işlem görmesini sağlayarak, Süper Ligi ve ligimizdeki oyuncuları dünyanın her tarafından seyredilebilir kılmak olacağını ifade eden Başkan Yıldırım Demirören, "Ligimizin kalitesi de oyuncularımızın kalitesi de bunu hak etmektedir. Yayın ihalesi konusu açılmışken bu sezon içinde önümüzdeki dönemin Yayın ihalesini yapmak durumundayız. Kanunların emrettiği şekilde ve TFF'yi yetkilendirdiği haliyle geçmişte de olduğu gibi yine Kulüpler Birliği Vakfı ile iyi ve yakın ilişki halinde sorunsuz bir ihale süreci yaşayacağımıza, futbolumuzun hakkettiği değeri bulacağına yürekten inanıyorum." diyerek, şunları söyledi:

"Futbolun marka değerini yükseltmek ve yüceltmek için eskisinden daha çok emek harcamamız gereken bir başka konu ise şüphesiz hakemlerimiz ve onların performanslarıdır. Ben bir yönetici olarak, merkezi değil yerinden yönetime inanan bir kişiliğe sahibim. Yetki ve sorumluluk verir performansı takip eder sonuçlara göre gerektiğinde takdir eder gerekse hesap sorar, gereğini yaparım.

Futbol, doğası gereği hatalar oyunudur. İnsan faktörü hep ön plandadır. Ülke, kültür, kıta ayırt etmeksizin bu böyledir. Hakem hataları insan var oldukça, maçları insanlar yönettikçe var olacaktır. Bu kaçınılmazdır. İngiltere maçında Fatih Hoca'nın telefondaki görüntüden hatayı göstermesi de, yönetimimizin konuyu uygun platformlarda irdelemesi de sadece yaşanan hataların azaltılmasına katkı sağlayacak girişimler olacaktır.

TFF Başkan ve yönetim kurulu olarak işleyişine prensip olarak karışmadığımız Merkez Hakem Kurulu'ndan daha az hata yapılan bir dönem için önerilerini aldık, dinledik, inceledik ve bir dizi gelişme için onay verdik. Buna göre önümüzdeki sezon Süper Ligde düdük çalacak hakem sayımız 22'ye düşecek artık Süper Lig'de daha az sayıda ve en yüksek beceride olan hakemlerimiz görev alacak.

Yine istediğimiz ve beklediğimiz verimi alamadığımız 6 hakemli sistemden 4 hakemli sisteme dönüyoruz. Bunun yanında genç ve yetenekli hakemlerimizin üst klasmana çıkışlarını kontrollü olarak hızlandıracak performans odaklı bir sistem değişikliğine gidildiğinin bilgisini de buradan vermek isterim. Bütün bu gelişmelerle birlikte teknolojiyi ve konu ile ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğimizi bilmenizi isterim. FIFA'dan aldığımız davetle video hakemlik sistemi araştırma çalışmalarımız da devam etmektedir. Tüm bu değişiklik ve gelişmelerle birlikte yine de hatalar olacaktır. Hata insanın olduğu, karar ve icraatın bulunduğu her yerde kaçınılmazdır. Hatanın kasıtlı ve amaca yönelik olduğu konusundaki paranoyamızdan süratle kurtulma, asmak, yok etmek, işlemez hale getirmek yerine, daha az hatalı bir sezon için el birliği içinde çalışmalı hakemlerimize daha fazla güvenmeliyiz. Onların da kendilerine duyulan güvene layık olacaklarına layık olmak için daha çok çalışıp emek harcayacaklarına inancım tamdır."

Başkan Yıldırım Demirören, EURO 2016'da ve RİO 2016'da görev alacak hakemlere, başta Cüneyt Çakır olmak üzere hepsine başarılar diledi.

Başkan Demirören, tesisleşme konusunda da bilgiler verirken, "Futbol markasının değerini yükseltmek ve yüceltmek istiyorsak, tesisleşme hamlemizin hız kesmeden devam etmesi gerekiyor. Bu sebeple, Riva'da oluşturduğumuz Futbol Vadimizi uluslararası örneklerinin çok daha önüne geçirecek, yeni idari binamız, otel ve kongre merkezi ile yeni sahaların temelini yaz aylarında hep birlikte atacağız." diyerek, şunları söyledi:

"Soma'da bitirip hayata geçirdiğimiz Soma Futbol Okulumuz sosyal sorumluluk açısından da bizi çok mutlu eden bir proje oldu. Proje aşamasında olan, Antalya'da inşa edeceğimiz yeni kamp tesisimiz sadece milli takım ve eğitim faaliyetlerimize değil siz kulüplerimize de hizmet verecek, futbolumuz açısından önemli bir atılım merkezi olacaktır. Futbolun marka değerini yükseltmek ve yüceltmek için uluslararası alanda da etkin lobi faaliyetleri olan, yaklaşımı, tavrı ve duruşu güçlü bir ülke olmalıyız. Bildiğiniz gibi Federasyonumuz FIFA Başkanlığı seçimlerinde etkin ve güçlü bir tablo çizmiştir. Benzer şekilde eylül ayında yapılacak UEFA Başkanlık seçiminde de kilit rol oynayacaktır. Kosova'nın UEFA ve FIFA üyeliklerindeki desteğimiz, bu dost ülkenin büyük futbol ailesinin resmi parçası haline gelmesini sağlamıştır. Bizim için mutluluk ve gurur kaynağı olmuştur.

Nisan ayı içinde üyesi olduğumuz Bölgesel Federasyonlar Toplantısı'nı büyük başarı ile ülkemizde gerçekleştirdik. Avrupa'da söz sahibi 13 ülke federasyonun katılımı ile gerçekleşen toplantıda grup yönetiminde güçlü ses olduğumuz bir kez daha herkes tarafından görüldü. Bir çok ülke federasyon Başkan ve üyelerini ülkemizde misafir ediyor, uluslararası alanda futbol politikası ve geleceğini etkileyen projelerin konuşulduğu her masada en önemli koltuklardan birinde mutlaka yerimizi alıyoruz. Gelişmeleri yerinde takip ediyor, karar aşamasında etkin rol alıyoruz."

Başkan Yıldırım Demiröen, TFF'nin mali durumuyla ilgili yaptığı açıklamada ise futbolun marka değerini yükseltmek ve yüceltmek için biraz da mali konularda "Neler oluyor?'dan kısaca bahsetmek istediğini ifade edip şunları söyledi:

"Göreve geldiğimiz günden bu yana büyüyen bütçemiz rekor bir düzeye gelerek 602 Milyon TL'ye ulaşmıştır. Bu; kulüplerimiz için daha çok kaynak, daha çok yatırım, daha çok tesis ve daha güçlü genç futbolcu yetiştirme imkanı demektir. Arzu ederseniz bir kaç küçük örnek ile sizlere kaynak artışını ifade edeyim; 3. Lig de mücadele eden bir kulübümüz, TFF" den 2012 yılında 250 bin TL alırken bugün 600 bin TL almakta, ayrıca yol ve konaklama masrafları federasyonumuz tarafından karşılanmaktadır. Yine 1.Lig" de mücadele eden bir kulübümüz 2012 yılında TFF'den hiç bir sponsorluk geliri almazken, federasyonumuz döneminde, 2015 yılında 1. Lig kulüplerimize 600 Bin TL sponsorluk geliri sağlanmıştır. 2016 bütçemizde bu rakam 650 Bin TL ye yükseltilmiştir."

Son Güncelleme: 09.06.2016 13:48
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.