11 Haziran 2016 Cumartesi 11:48
Türkiye-hırvatistan 7. Kez Karşı Karşıya Gelecek

EURO2016 Fransa'da D Grubu'nda yarın karşı karşıya gelecek olan Türkiye ile Hırvatistan 7. karşılaşmalarına çıkacaklar. 4'ü resmi 2'si özel olan 6 maçta Hırvatistan, 2 galibiyet, 4 beraberlik aldı. Türkiye, Hırvatistan'a 1-1 biten EURO2008 Çeyrek final maçında atılan seri penaltılar sonrası 3-1 üstünlük sağlayarak adını yarı finale yazdırdı.

HIRVATLAR BİR EKOL TAKIMI

Hırvatistan, Yugoslavya'nın dağılması sonrasında ortaya çıkan ülkelerden birisi ve Hırvat Millî Takımı da bunun sonucunda ilk resmi maçını 1992 yazında oynamış, Avrupa'nın bu anlamda "genç" sayılabilecek millî takımlarından birisi. Ancak millî takım mazisi henüz çeyrek asrı bile bulmayan Hırvatlar, şimdiden çok önemli başarılara imza atmış durumda.

Söz konusu başarıların başında hiç şüphesiz 1998 Dünya Kupası'nda kazanılan dünya üçüncülüğü geliyor. O dönemde kadrosunda Davor Suker, Boban, Prosinecki, Boksic, Jarni, Slaven Bilic ve Asanovic gibi yıldızları barındıran Hırvatlar, Fransa'daki başarısıyla göz kamaştırmıştı. Hırvatlar çeyrek finalde, son Avrupa şampiyonu Almanya'yı 3-0'la sürklase ederek kupayı bile kazanabilecek güçte olduklarını göstermişti. Yarı finalde, daha sonra kupayı da kazanacak olan ev sahibi Fransa ile eşleşmeseler veya aralarındaki o maçta Fransa'yı galibiyete taşıyan Lilian Thuram'ın hayatında ilk ve son kez bir karşılaşmada iki gol birden atma şansını yaşamasa, belki bunu bile başarabileceklerdi.

1998'deki, bu dünya üçüncülüğünden sonra, Hırvatlar Avrupa'nın kalburüstü takımlarından biri olma özelliklerini korusalar da bir daha hiç o denli yükseklere çıkamadı. 1998 sonrasında üç kez daha Dünya Kupası'na katılan Hırvatistan, bu denemelerin hiçbirinde ilk tur gruplarının ötesine geçemedi. Keza, son üç Avrupa şampiyonasında da iki kez ilk turda elenen Hırvatlar, sadece EURO2008'de gruptan çıkmış, onda da hatırlanacağı üzere Türkiye'ye çeyrek finalde penaltılarla elenmişti.

Bu tabloya bakıldığında, Hırvatların artık turnuvalara katılmaktan çok daha fazlasını yapmak istedikleri ve 1990'ların sonundaki jenerasyonu hatırlayıp nostalji yaşamaktansa yeni başarılar tatmayı hedefledikleri konuşuluyor. Ellerindeki kadro da bu hedefleri karşılayabilecek seviyede. Orta sahasında Real Madridli Modric ve Barcelonalı Rakitic gibi çok önemli iki oyuncuyu barındıran Hırvatlar, bu isimlerin yanında Kovacic, Pasalic ve Halilovic gibi genç yeteneklere de sahip. Bunlara Badelj ve Perisic gibi kalburüstü oyuncular da eklendiğinde, Hırvatların dünyanın en iyi orta sahalarından birine sahip olduğunu söylenebilir.

Gol yollarında da Juventuslu Mandzukic ve Fiorentinalı Kalinic gibi etkili isimleri bulunan Hırvatistan'ın en sıkıntılı yeri ise savunma bölgesi olarak dikkat çekiyor. EURO2016 Fransa elemelerinde kalesinde 10 maçta sadece 5 gol gören Hırvatların, bu istatistiğe bakıldığında sağlam bir savunmaya sahip oldukları düşünülebilir belki ama otoriteler o grupta İtalya dışında üst düzey bir rakiplerinin bulunmadığına dikkat çekiyor. Ki buna rağmen son ana kadar arkalarında olan Norveç, play off'larda Macaristan'a elendi, diğer rakiplerse Bulgaristan, Azerbaycan ve Malta'ydı.

Hırvatların savunma hattının en değerli ismi, aynı zamanda takım kaptanı olan Darijo Srna. Tecrübeli sağ bek, aynı zamanda 129 maçla, Hırvatistan Millî Takımı formasını en çok giyen isim konumunda. Ancak Srna haricinde Hırvat defans hattında adının altı çizilecek bir oyuncunun olduğunu söylemenin zor olduğu ifade ediliyor. Liverpoollu Lovren, birkaç sene öncesinde yıldız adayı olarak gösterilen bir isim olsa da beklenen seviyelere gelemedi ve EURO2016 Fransa kadrosuna giremedi. Şu an Leverkusen'de oynayan 20 yaşındaki Jedvaj'ın da gelecekte çok önemli bir savunmacı olması bekleniyor ama genç oyuncunun henüz yolun başında olduğuna dikkat çekiliyor. Kısa bir dönem Beşiktaş forması giyen ve beğenilmeyerek gönderilen Schildenfeld bile son yıllarda Hırvat savunma hattında zaman zaman kendisine yer buldu.

Aynı şekilde Hırvatistan'ın kalede de sorunları olduğu dile getiriliyor. Son zamanlarda en çok tercih edilen isim Monaco file bekçisi Subasic. Ancak otoriteler onun da takımını, kısa bir süre önce emekli olan Pletikosa'dan daha ileri bir seviyeye taşıyabildiğine inanmıyor.

Genel olarak, Hırvatların sahip olunabilecek en iyi orta sahalardan birini ellerinde bulundurduğuna vurgu yapılırken, hücum güçlerinin de gayet yerinde olduğu söyleniyor. Ancak Hırvatistan'ı analiz eden spor otoriteleri savunmada ve kalede yaşanan sıkıntıları da dile getirmeden geçmiyorlar. Otoritelerin ortak kanaati ise takım savunmasını iyi oturtabilirlerse, kendilerinin bile ummadığı kadar ileri gidebilecekleri yönünde. Ama bunu başaramadıkları takdirde de her maç Modric, Rakitic ve Mandzukic gibi oyuncuların şapkadan tavşan çıkarmasını beklemek zorunda kalacakları dillendiriliyor.

Hırvatistan ile Türkiye daha önce altı kez karşılaştı. Penaltılara kalan maçların resmi kayıtlara "beraberlik" olarak geçmesi nedeniyle Hırvatistan'ın Türkiye'den aldığı mağlubiyet henüz yok. Oynanan maçların ikisini Hırvatlar kazanırken, dört maç berabere bitti ki bu berabere biten maçların biri olan EURO2008 çeyrek final mücadelesinde Türkiye, rakiplerine penaltı atışları sonucunda (3-1) üstünlük sağlayarak yarı finale çıkmıştı. Normal süresi golsüz sona eren maçta Hırvatların 119. dakikada Klasnic ile öne geçmesi ancak 120+2'de Semih Şentürk'ün golüyle skorun dengelenmesi ve penaltılarda da turu geçen tarafın Türkiye olması, Avrupa şampiyonası tarihinin unutulmazları arasına girecek bir anı da olmuştu.

Bu maçın haricindeyse iki ekip, yine bir Avrupa şampiyonasında 11 Haziran 1996'da unutulmaz bir maç daha oynamıştı ancak bu kez üzülen tarafta Türkiye vardı. EURO96 İngiltere'deki mücadele, aynı zamanda Türkiye'nin bir Avrupa şampiyonasında oynadığı ilk maç olarak kayıtlara geçmişti. Bu karşılaşma da uzun süre golsüz gitmişti ancak son dakikalar içerisinde gelişen bir Hırvatistan kontratağında Vlaovic, kaleci Rüştü Reçber'i de geçerek topu boş ağlara göndermiş ve Hırvatların maçtan 1-0 galip ayrılmasını sağlamıştı. Pozisyonda en çok tartışılan noktaysa Alpay Özalan'ın, Hırvat oyuncu Vlaovic'i orta sahada düşürmek yerine geri koşmayı tercih etmesiydi. İşin ilginci Alpay daha sonra bu tercihi nedeniyle Fair Play ödülü almıştı.

Hırvatlarla yine bir grup açılışında karşılaşacağız. 12 Haziran 2016'da Paris'in Parc des Princes Stadı'nda oynanacak maç, 2008'deki gibi bir eleme mücadelesi olmadığından veya 1996'daki gibi bir "siftah" heyecanı ve tecrübesizliği olmadığından dolayı bu iki maça kıyasla çok daha farklı bir senaryoyla oynanması bekleniyor.

HIRVATİSTAN'IN EURO2016 FRANSA'YA KATILMA MÜCADELESİ

Hırvat teknik adam Ante Cacic'in çalıştırdığı Hırvatistan, elemelerde İtalya, Norveç, Bulgaristan, Azerbaycan ve Malta ile H Grubu'nda yer aldı. Grupta 6 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyet alan Hırvatistan, 24 puanlı grup lideri İtalya'nın ardından 20 puanla ikinci oldu ve finallere katılım hakkı elde etti.

Hırvatlar, eleme grubunda yaptığı karşılaşmalarda attığı 20 golle grubun en golcü takımı olurken, kalesinde gördüğü 5 golle grubunun en az gol yiyen ekibi unvanını aldı. Hırvatistan, elemelerde 21 puan toplasa da İtalya ile yaptığı maçta, sahasındaki gamalı haç nedeniyle UEFA tarafından 1 puanı silinmişti.

Hırvatistan Milli Takımı'nın EURO2016 Fransa elemelerinde yaptığı maçlar ve aldığı skorlar şöyle:

Hırvatistan - Malta: 2 - 0

Bulgaristan - Hırvatistan: 0 - 1

Hırvatistan - Azerbaycan: 6 - 0

İtalya - Hırvatistan: 1 - 1

Hırvatistan - Norveç: 5 - 1

Hırvatistan - İtalya: 1 - 1

Azerbaycan - Hırvatistan: 0 - 0

Norveç - Hırvatistan: 2 - 0

Hırvatistan - Bulgaristan: 3 - 0

Malta - Hırvatistan: 0 - 1

YILDIZLARI VE AVRUPA ŞAMPİYONASI GEÇMİŞİ

Yugoslavya'nın 1990'lı yılların başında çıkan iç savaşla dağılmasının ardından Hırvatistan ayrı bir ülke olarak, FIFA ve UEFA üyesi oldu. 5. kez Avrupa Şampiyonası'na katılım hakkı elde etti.

İspanya'nın Real Madrid takımında forma giyen Luka Modric ve Mateo Kovacic, Barcelona takımında oynayan Ivan Rakitic ile İtalya'nın Juventus takımında forma giyen Mario Mandzukic, Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk ekibinin deneyimli savunmacısı Darijo Srna, İtalya'nın Inter takımında oynayan Marcelo Brozovic, Rusya temsilcisi Lokomotiv Moskova'da bulunan Vedran Corluka Hırvatistan'ın ön plana çıkan futbolcuları arasında yer alıyor.

Hırvatistan Milli Takımı, daha önce 4 turnuvada boy gösterdi. En büyük başarısını 1996 ve 2008 yıllarında çeyrek finale çıkarak elde etti. Hırvatistan, iki kez de grup aşamasında elendi. Finallerde 14 maç yapan Hırvatistan Milli Takımı, 6 galibiyet, 4 beraberlik ve 4 yenilgi aldı. Bu karşılaşmalarda rakip fileleri 18 kez havalandıran Hırvatlar, kalesindeki 16 golü ise engelleyemedi.

Hırvatistan, 2008'de İsviçre-Avusturya ortaklığında düzenlenen şampiyonanın çeyrek finalinde Fatih Terim yönetimindeki Türkiye ile karşılaşmış, normal süresi 0-0 biten mücadele uzatmalara gitmişti. Müsabakada 119. dakikada öne geçen Hırvatistan karşısında müthiş bir geri dönüşe imza atan ay yıldızlı ekip, son dakikada Semih Şentürk'ün ayağından bulduğu golle maçı seri penaltı atışlarına taşımış, penaltılar sonucunda rakibine 4-2 üstünlük kurarak yarı finale yükselen taraf olmuştu.

Hırvatistan Milli Takımı'nın Avrupa Şampiyonası geçmişi şöyle:

EURO96 İngiltere - Çeyrek final

EURO2004 Portekiz - Grupta elendi

Son Güncelleme: 11.06.2016 11:48
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.