27 Şubat 2015 Cuma 17:17
Google ve SolarCity'den Dev Anlaşma! Ortak Hedef Temiz Enerji

Güneş paneli ve sektörün finansörlerinden Solar City, belirledikleri bölgelerdeki evlerin çatılarına yerleştirecekleri ve geleceğin enerji kaynağı olarak görülen güneş panelleri için 750 milyon dolarlık bir fon planladı.

Bu fonun 300 milyon doları ise teknoloji devi Google'dan gelecek. Yıllar boyunca temiz enerji projelerine yaptığı yatırımlar 1 milyar doları geçen Google, bu anlaşma ile bu katagorideki en büyük yatırımı yapmış oldu.

Anlaşmanın bu denli yüklü olmasının sebeplerinden biri de Amerika'da yükselen solar enerji kullanımı.

2014 yılında Amerikada enerji kaynaklarının üçte biri solar sistemliydi ve bu oran 2015'de rekor bir oranla artmaya devam ediyor. Solar endüstri, barındırdığı çalışan sayısı ile şuan Amerikan endüstrisinin liderlerinden biri durumunda.



Örneğin şuan Amerikadaki kömür endüstrisine göre iki kat fazla çalışanı bulunmakta. Tabiki bu Google'ın SolarCity fonuna ilk maddi katkısı değil. 2011 yılının yazında da Google SolarCity fonuna 280 milyon dolar ayırmıştı ve bu rakam iki kurumsal firma arasında yapılan en önemli anlaşmalardan biri olmuştu.



Yeni fonun 450 milyon doları borç olarak alınmış olsa da şirket bunu sorun etmiyor. Çünkü 15 eyaletten binlerce evin çatısına yapılacak bu projenin, fonu karşılayacak şekilde gelir elde edeceği düşünülüyor.


 

Güneş panelleri aslında çok pahalı bir sistem ancak SolarCity'nin çalışma politikası şöyle; ev sahibine güneş panelleri için montaj vs. her türlü imkanı ücretsiz sağlıyorlar. Ardından 20-25 yıl civarı bir anlaşma sunuyorlar.

Bu anlaşmaya göre çatısına solar enerji sistemi bağlatan ev sahibi her ay SolarCity'e belirli bir ücret ödüyor. Ücretin miktarı ise normal elektrik sistemine ödenen ücretin çok altında. 20-25 senelik süreç uzun gelebilir ancak şirket müşterisine her ay aynı elektriği yarı fiyatına kullanma imkanı sunuyor, karşılığında da aylık ödeme sistemiyle sıcak para akışını sürekli olarak sağlamış oluyor. (Zaten o 450 milyon dolarlık borcun rahatlıkla ödenebileceği düşüncesini de bu sıcak para akışı sağlamıştır herhalde.)

SolarCity şuan için Amerikanın en büyük solar sistem şirketi. Google da bu tarz fonlara yatırım yapmaktan çekinmiyor çünkü böyle projelerin getirisi her zaman çok daha fazla oluyor.


Son Güncelleme: 27.02.2015 17:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.