11 Ekim 2013 Cuma 00:00
Görünmezlik pelerini geliştirildi

ABD'deki Teksas Üniversitesi'nden nanoteknoloji araştırmacıları, arkasındaki nesneleri su altında gizleyebilen bir 'görünmezlik pelerini' üretti. İşte pelerinin gizlem anları

 

 

Dallas'taki üniversite, yaklaşık 1 molekül kalınlığındaki karbon nano-tüp (CNT) tabakalarından oluşan görünmezlik teknolojisinin nasıl çalıştığını gösteren video yayınladı. Basit bir açma - kapama düğmesiyle başlatılan ve elektrik akımı ile harekete geçen şeffaf CNT'ler, yaydıkları ısıyı çevrelerine ileterek bir çeşit serap etkisi oluşturuyor. Serap etkisi, atmosferde ışığın kırılmasından doğan, çöllerde ve uzun yollarda kolaylıkla gözlemi yapılabilen optik yanılma olarak biliniyor.

CNT'ler, ürettikleri sıcaklığı çevrelerine yayarak perde meydana getiriyor. Bu da ışığın, gizlenmek istenen nesnenin etrafında bükülmesini ve arkasına geçmesine sebep oluyor. Nesne, bu sayede görünmez hale gelebiliyor. Hava kadar yoğunluğa ve çeliğin sağlamlığına sahip olan CNT, su altında kusursuz bir serap etkisi oluşturabiliyor.

Araştırma ekibinin lideri Doktor Ali Aliev, "Bu CNT tabakaları, istediğimiz anda açıp kapatılabilen ve gözün algılayabileceği tüm optik spektrumda kullanılabilen gizlenme gerçekleştirebiliyor" açıklamasını yaptı. Uzmanlar, teknolojinin yakın gelecekte askeri denizaltılara uygulanabileceğini ifade ediyor.

Araştırma sonuçları, dün bilim dergisi Nanotechnology'de yayınlandı.

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.