04 Mayıs 2016 Çarşamba 18:53
Tunceli'de 'Dersim 1937-38' Konferansı Ve Anması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Meclise hak ederek girdiklerini belirterek, "Sözde bizleri dişimizle, tırnağımızla, direne direne kazandığımız o meclis mevzisinden sürecekler. Asla başaramadılar ve emin olun bu gün de başaramayacaklar. Biz halkız çünkü. Kırma ile bitmeyiz kovma ile gitmeyiz." dedi.

Tunceli Belediyesi tarafından düzenlenen "Dersim 1937-38" konferansı ve anma töreninde konuşan Yüksakdağ, "Bundan 78 yıl önce bu topraklarda yitirdiğimiz bütün canlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Her katliam ve yaşanan her bir acı bu topraklarda siyasi iktidarın çoraklaştırma, yok etme, fakirleştirme siyasetinin yeni örnekleri oldu. Bugün hepimiz için bir yas günü, anma günü." ifadesini kullandı.

Dersim soykırımının sadece yas tutarak, sadece göz yaşı dökerek değil, aynı zamanda sahiplenerek anılması gerektiği belirten Yüksekdağ, 1937-1938'de Dersim'in ve Dersimlinin yok edilemediğini, kültürünün de tasfiye edilemediğini belirten Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Devleti devlet yapan halkı, insandır. Ve bir halk, kendi ruhundan kendi kültüründen vazgeçmediği müddetçe hiç bir devlet o halkın üzerinde ruhunu teslim alacak ve yok edecek bir savaşın galibi olamaz. İşte şuanda Türkiye'deki köhnemiş siyasi devlet kafası onlarca kez denediği yöntemle bu yöntemleri yeniden deneyerek Kürt halkının, Alevi halkının, Alevi Kızılbaşların bütün Türkiye halklarının yenebileceğini ve teslim alabileceğini sanıyor. Bunu da başaramayacaklar."

Yüksekdağ, Meclise hak ederek girdiklerini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Sözde bizleri dişimizle, tırnağımızla, direne direne kazandığımız o meclis mevzisinden sürecekler. Asla başaramadılar ve emin olun bu gün de başaramayacaklar. Biz halkız çünkü. Kırma ile bitmeyiz kovma ile gitmeyiz. Ama sizler faşistsiniz, gideceksiniz. AKP saray iktidarı soykırımcı bütün iktidarlar gibi tarihin karanlığına gidecek. Ve bizler kırımla, ölümle, sürgünle yok edilemeyenler yenilemeyenler halklarımız ve bu halkın temsilcileri belediyeleri, seçilmişleri, belediye eş başkanları, belediye meclis üyeleri, milletvekilleri ve bütün siyasi çalışma yapan halkımız, halklarımız bütün Türkiye halkları bu soykırımcı zihniyet karşısında kültürel ve siyasi soykırım karşısında dimdik başlattığımız ve sürdürdüğümüz yürüyüşümüzü bundan sonraki süreçte başarıyla, halkımızın zaferiyle taçlandıracağız."

Konferansa, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, bazı siyasi parti, kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Son Güncelleme: 05.05.2016 11:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.