10 Temmuz 2015 Cuma 10:31
2 bin 800 yıllık steller müzeye getirildi

VAN  - Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından, Patnos Tugay Komutanlığı yerleşkesinde bulunan Urartu medeniyetine ait 2 bin 800 yıllık iki stel Van Müzesine getirildi. 

 Ağrı'nın Patnos ilçesinde bulunan Urartulara ait Aznavurtepe Kalesi'inde askerler tarafından 1990'da yapılan telefon direği dikmek için yapılan kazı sırasında 2 bin 800 yıl öncesine ait olduğu belirlenen üç metre uzunluğundaki üç stel bulundu.

Dönemin komutanları tarafından koruma altına alınan stellerden iki tanesi Ağrı Tugay Komutanlığında, bir tanesi de Patnos Tugay Komutanlığı bahçesinde 25 yıl boyunca sergilendi.

Askeri alanlarda bulunan stellerin Van'a getirilerek müzede sergilenmesi için çalışma başlatan Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığıyla 2 yıl süren görüşmelerin ardından üç stelden ikisini Van Müzesine getirdi.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, stellerin milattan önce 800 yıllarında Urartu Kralı Minua tarafından Tanrı Haldi için yaptırıldığını bildirdi. 

Dini anlam taşıyan stellerin Türkiye'de başka benzerlerinin bulunmadığını vurgulayan Aktuğ, "Türkiye'de şu anda Van Müzesi için getirdiğimiz bu iki eserin dışında bir tanede Ağrı'nın Patnos ilçesinde var. Patnos'taki stel, yol yapım çalışmaları nedeniyle zarar görmüş, parçalanmış. Onun tekrar Van Müzesi'ne kazandırılması için çalışmalarımızı başlattık. İnşallah tamirini, onarımını yaptıktan sonra onu da tekrar Van Müzesi'ne kazandırmış olacağız ve yeni müzemiz bittiği an, bu stelleri orada vatandaşlarımızın görme imkanına sunmuş olacağız" diye konuştu. 

Stellerin bulundukları ilk halleriyle günümüze ulaşmasının en önemli nedeninin askeri alan içinde korunması olduğunu dile getiren Aktuğ, "Çok eski bir tarihe dayalı olan stelleri Van Müzesine kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Stellerin müzeye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi. 

Stellerle ilgili çalışmayı yürüten arkeolog Kenan Işık ise "Tanrı Haldi Kapıları" diye adlandırılan stellerin Patnos ilçesinde Urartulara ait Aznavurtepe Kalesi'nde askerler tarafından yapılan telefon direği dikmek için yapılan kazıda bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"İki yıl önce stellerin Van Müzesi’nde sergilenmesine dair çalışmalara başladık. İki yıllık bir çabanın sonucunda, üç gün önce taşları vinçlerle Van müzemize kazandırdık. Bu steller kutsal bir alana ait. Urartu Kralı Minua tarafından Tanrı Haldi'ye adanmış kapılardır. Bir kutsal alana aittirler. Bunların üç tanesi yan yana durmak suretiyle önlerinde de Tanrı Haldi'ye kurban törenleri düzenleniyordu. Taşlar kutsal taşlardır."

 

Son Güncelleme: 10.07.2015 10:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.