08 Nisan 2015 Çarşamba 19:36
Avukatlardan üstlerinin aranmasına tepki

VAN - Van'da, üstlerinin aranmasına ve çantalarının x-ray cihazından geçirilmesine tepki gösteren avukatlar, adliye içinde oturma eylemi yaptı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında yaşanan ve Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesiyle sonuçlanan terör saldırısının ardından Van Adalet Sarayında da güvenlik önlemleri artırıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün imzasıyla adliye girişine asılan "Van Adliye Sarayı Giriş Talimatı" başlıklı kararda, binaya giren personel, vatandaş ve avukatların üstlerinin aranması ve çantalarının x-ray cihazlarından geçirilerek kontrol edilmesi maddesi yer aldı.

Bu duruma tepki gösteren Van Barosuna üye avukatlar, adliye önünde bir araya gelerek kararı protesto etti. Güvenlik güçleri ile yaşadıkları kısa süreli gerginliğin ardından Van Barosu Başkanı Murat Timur, Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün ile görüşerek kararın geri alınmasını istedi.

Görüşmeden olumlu bir sonuç alamayan Timur, adliye önünde yaptığı açıklamada, avukatların bağımsız savunmanın temsilcisi olduğunu belirterek, savunmaya ve avukata gereken önemin verilmediği yerde haktan, adaletten söz edilemeyeceğini öne sürdü.

Yargının üç kurucu unsurlarından biri olan iddia makamını temsil eden İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırı sonrasında avukatların adliyeye girişi ile ilgili ciddi sıkıntı yaşandığını vurgulayan Timur, şunları kaydetti:

"Yaşanan olayın ve bunun ortaya koyduğu güvenlik zaafının avukatların adliyeye girişiyle ilişkilendirilerek, yaşanılan olayın haksız ve mesnetsiz biçimde faturası avukatlara çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu şekilde avukatlar birer olağan şüpheli şeklinde görülerek hedef tahtasına konulmuştur. Van Adliyesinde birkaç günden bu yana avukatlara yönelik uygulanan hukuk dışı ve onur kırıcı uygulamalar kabul edilemez. Adliyelerin asıl ve gerçek işlevi adalet dağıtılmasıdır. Avukatlar da bu sürecin bir parçasıdır. Bu olaylar karşısında suskun kalmamız meslek onurumuz ve saygınlığımızdan ödün vermemiz beklenemez." 

Açıklamanın ardından adliye binasına girerek oturma eylemi yapan avukatlar, karar düzeltilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

Son Güncelleme: 08.04.2015 19:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.