15 Nisan 2015 Çarşamba 15:22
D-8 Genel Sekreteri Musavi Erzurum'da

ERZURUM  - Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, Türkiye'nin D-8'in babası olduğunu belirterek, "Bizim D-8 olarak liderler tarafından belirlenmiş 2018 yılı hedefimiz var, bu 500 milyar dolarlık bir iç ticaret hacmi. Bu hedefe ulaşmak istiyoruz" dedi.

Çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Erzurum'a gelen Musavi, Vali Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret etti.

Musavi, burada yaptığı konuşmada, D-8'in kuruluş amacı, vizyonu ve yaptığı çalımalar hakkında bilgi verdi.

"D-8, Türkiye'nin bir evladı, Türkiye D-8'in babası. Burada Türk hükümetine ve Türk halkına bu 18 yıl içerisinde D-8'e verdiği destekten dolayı teşekkür ederim" diyen Musavi, şunları kaydetti:

"Bizim D-8 olarak liderler tarafından belirlenmiş 2018 yılı hedefimiz var. 500 milyar dolarlık bir iç ticaret hacmi. Bu hedefe ulaşmak için özel sektörün ve yerel yönetimlerin yardımıyla bu hedefe ulaşmak istiyoruz. D-8 işbirliğinde özel sektör motor görevini görüyor ve bu motoru çalıştırmak için benzeri yerel yönetimler ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. 2018 hedefine yani 500 milyar dolara ulaşmak için şu anki rakamımız 150 milyar dolar civarında. Bunu arttırmayı hedefliyoruz."

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Altıparmak da asıl büyük sorumluluğun D-8'in ambleminde yer alan altı yıldız olduğunu ve altı yıldızın altı ülkeyi sembolize ettiğini söyledi.

D-8'in "Savaş değil barış, çatışma değil diyalog, çifte standart değil adalet, üstünlük değil eşitlik, sömürü değil adil düzen, baskı değil insan hakları, hürriyet ve demokrasi" ilkelerinin olduğunu anlatan Altıparmak, şöyle devam etti:

"Bu altı ilkeye bakıp da İslam ülkelerinin içinde bulunduğu hale baktığımız zaman özellikle Suriye, Irak, Yemen... Hakikaten bu ilkeleri ne kadar yerine getirme noktasında, tartışılabilir. Onun için sayın genel sekreterin omuzlarında yük çok büyük. Özellikle bazı güç odaklarının mezhep savaşlarına sürüklemeye çalıştığı bu dönemde kesinlikle temel öncelik İslam kardeşliği olarak yer alması için bu sorumluluğu yerine getirmede büyük özveri göstereceklerine inanıyorum."

Son Güncelleme: 15.04.2015 15:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.