10 Mart 2015 Salı 19:37
Meyvecilik eğitim bahçeleri kuruluyor

MALATYA (AA) - Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Teknik Müdür Yardımcısı Tahir Macit, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından finansa edilen çiftçi ve teknik elemanların eğitimine yönelik Battalgazi Kampüsü'nde 60 dekar alanda meyve bahçelerinin kurulacağını bildirdi.

Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya meyveciliğinin kayısıya bağımlılığını azaltmak, farklı meyve türlerinin Malatya'da yetiştirilmesinin karlı olabileceğini göstermek için eğitim bahçelerini oluşturmaya başladıklarını belirtti.

Böğürtlen, tam ve yarı bodur elma, yarı bodur kiraz, klasik kiraz, ceviz, dut, armut ve ayva gibi meyvelerle eğitim bahçesinin kurulmaya başlandığını ifade eden Macit,  "Eğitim bahçelerinde  çiftçi ve teknik elamanları budama ve meyve ağaçlarının bakımı konusunda eğiteceğiz. Hem eğitim hem de uygulama amacıyla tesis kurduk. 4 dekarlık böğürtlen bahçesi için fidan dikiyoruz. Böğürtlenlerin bakımı, budanması, gübrelemesi ve hastalıkları konusunda üreticilere ve teknik elemanlar eğitim vereceğiz. Eğitim alanımızda bodur elma fidanlarının da dikimini yapacağız" diye konuştu.

Böğürtlen adaptasyon çalışmasının daha önce gerçekleştirildiğini dile getiren Macit, adaptasyon sırasında uyumlu böğürtlen çeşitlerinin belirlendiğini söyledi.

Üretim amaçlı böğürtlen bahçesini ilk kez kurduklarına dikkat çeken Macit, fidanları Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün ürettiğini ve bazı üreticilerin böğürtlen bahçesi kurduğunu anlattı. Malatya'da üretim amaçlı 10 çiftçiye 2'şer dekarlık böğürtlen bahçesi kurduklarını kaydeden Macit, şöyle devam etti:

"Böğürtlen kayısıya göre daha fazla suya ihtiyaç duyuyor, suyu ve güneş ışığını seviyor. Birim alanında elde edilen gelir yüksek. Sanayide meyve suyu işlemede, marmelat ve dondurmada kullanılıyor. Az alanda çok gelir elde etmek istiyorsanız mutlaka böğürtlen dikin. Hastalık ve zararlılar konusunda çok fazla bir ilaçlama gerekmiyor. Hasadı zor olduğundan dolayı büyük bahçeler yerine  yerine küçük alanlarda  üretim yapılmalı. Arazisi küçük çocuk sayısı fazla olan ailelere böğürtleni tavsiye ediyoruz. Bir kişi ortalama günde 40 kilo böğürtlen toplayabiliyor, aile işletmeleri için böğürtlen üretimi uygun."

Eğitim bahçelerine dikilecek meyve türleri ve fidan sayısı hakkında da bilgi veren Macit, 880 böğürtlen, 880 bağ üzümü, 600 tam bodur elma, 200'er yarı bodur elma, yarı bodur armut, klasik armut, şeftali ve yarı bodur kiraz, 60'ar klasik kiraz, dut ve badem, 20 ceviz ve 120 kızılcık dikeceklerini kaydetti. 






Son Güncelleme: 10.03.2015 19:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.