11 Mart 2015 Çarşamba 11:06
Uzakdoğu ürünleri Van pazarında

VAN (AA) - Van'da, Uzakdoğu ülkelerinden getirilen binlerce çeşit hediyelik eşyanın satıldığı pazar, 25 yıldır kent ekonomisine katkı sağlıyor.

Kentin önemli ticaret merkezlerinden olan Büyük Rus Pazarı, kurulduğu 1993 yılından beri ziyaretçilerine sunduğu envai çeşit hediyelik eşya ve farklı birçok türde ürünle Uzakdoğu pazarını vatandaşların ayağına getiriyor.

Halkın yanı sıra ili ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olan pazar, kent ekonomisine de katkı sağlıyor.

Büyük Rus Pazarı Başkanı Nihat Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazarın 297 dükkandan oluştuğunu ve bunların çoğunluğunun hediyelik eşya ve otantik malzemeler sattığını belirtti.

Satılan ürünlerin 15 ülkeden temin edildiğini anlatan Kurt, "En çok el işçiliği ön planda olanlar ve hediyelik eşyalar rağbet görüyor. Her ne kadar Van'da yaşanan depremler sonrası işlerimizde biraz düşüş yaşansa da genel olarak iyi durumdayız. Hemen hemen her gün yerel halkın yanı sıra yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz de bizden alışveriş yapıyor. Van'a özgü tarihi ve doğal güzelliklerin simgelerini, yabancı ülkelerin ürettiği hediyelik eşyalarda görmek bizi çok şaşırtıyor" diye konuştu.

Pazarın 15 yılık esnafı Murat Koç ise yurt dışına çıkma imkanı olan esnafların ürün almaya kendilerinin gittiğini, gidemeyenlerin de ürünleri getirenlerden satın alarak pazarladığını ifade etti. 

Van'da bu işin toptan ticaretini yaptıklarını kaydeden Koç, şöyle konuştu:

"Abim uçakla İstanbul üzerinden Çin'e gidiyor. Hem burada hem de gittiği Pakistan, Endonezya ve Tayland gibi ülkelerden satın aldığı ürünleri bir noktada stoklayıp konteynerlere yüklüyor. Bu konteynerler de deniz yoluyla İran'a getirilip gümrüğe işlendikten sonra Türkiye'ye geçiriliyor. Yaklaşık 3 ayda elimize ulaşan eşyaları hem kendimiz satıyoruz hem de Türkiye'nin birçok iline toptan pazarlıyoruz. Eskiye nazaran iş potansiyelimizde düşüş var ancak bu işimizi yapmaya engel değil. Neticede geçimimizi bu işten kazanıyoruz."

Yurt dışından getirdikleri deve başlı sehpa ile ahşap şekerliğin büyük ilgi gördüğünü belirten Koç, bu ikisinin de tek parça ahşabın yontulmasından yapıldığını, ürünlerde işçilik ve el emeğinin çok büyük oranda kullanıldığını kaydetti.

Koç, pazarda satışa sunulan ürünlerin fiyatlarının da çok uygun olduğunu sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 11.03.2015 11:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.