07 Ağustos 2015 Cuma 15:49
Van'daki Bayram Oteli davası

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram'ın yargılanmasına devam edildi.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Tevfik Bayram, telekonferans yöntemiyle katıldı.

Önceki duruşmada mahkeme heyetine sunduğu mütalaasında sanık Tevfik Bayram'ın tahliyesini isteyen cumhuriyet savcısı, mütalaasını tekrar etti.

Daha sonra mahkeme heyetinin söz verdiği sanık avukatlarından Övgü Erdoğan, 9 Kasım'da meydana gelen depremde yıkılan Arslan Oteli davasında verilen mütalaa ile bu davada verilen mütalaa arasında ciddi çelişkilerin olduğunu savunarak, mütalaayı kabul etmediklerini söyledi.

Binada bilimsel ve teknik incelemenin yapılmadığını, buna rağmen otelin açılarak faaliyetlerinin sürdürüldüğünü bildiren Erdoğan, Yargıtay Ceza Dairesi'nin bozma gerekçesinde de binanın yönetmeliklere göre yapılmadığının yer aldığını vurguladı. 

Sanık avukatlarından Tahsil Saydan da savcılığın mütalaasına katılmadıklarını, ön hasar tespit raporunun müvekkilinin lehine değerlendirilmesi gereken bir delil olduğunu savundu.

Raporun yapılan incelemeler sonucu asli belge olduğunun kanıtlandığını kaydeden Saydan, "Bu belge delil olarak kabul edilmeyecekse ne kabul edilecek. Eğer kabul edilmeyecekse bu resmi belgenin altına 'yalandır, gerçeği yansıtmaz' şeklinde ibarelerin eklenmesi gerekir. Şu anda yargılanması gereken kişi müvekkilim değil, burada ihmali olan devlet yetkilileridir" diye konuştu. 

Beyanların alınmamasının ardından mahkeme heyeti, Bayram'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir ile Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki'nin de aralarında bulunduğu 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

Davanın 7 Ekim 2013'teki duruşmasında, sanık Bayram'a 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası ile 3 yıl otel işletmeciliğinden men cezası verilmiş, sanık ve müşteki avukatlarının itirazı üzerine dosya Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi de eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı nedeniyle "eksik ceza tayin edildiği" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını 27 Haziran 2014'te bozarak, dosyayı iade etmişti.

Son Güncelleme: 07.08.2015 15:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.