22 Şubat 2018 Perşembe 09:14
Tuşba Belediyesinden ’işaret dili’ kursu

Van’ın Tuşba Belediyesi tarafından dezavantajlı grupların hayatını kolaylaştırmak için yapılan çalışmalar çerçevesinde ‘işaret dili’ kursu başlatıldı.

Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde işitme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmayı sağlamak amacıyla memur, öğrenci, esnaf ve vatandaşlara yönelik başlatılan kurs ilgi görüyor. Eğitmen Mehmet Sakızcıoğlu tarafından verilen kursta kursiyerlere, işaret anlamları, işaret ve beden dili ilişkisi, iletişim ve günlük konuşma dili, hazırlıklı ve hazırlıksız konuşma, işaret diliyle çevirmenlik konularında eğitim veriliyor. 120 saatlik eğitimin ardından başarılı olan kursiyerlere ‘işaret dili’ sertifikası veriliyor. Açıklamalarda bulunan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, başlattıkları mesleki kurslarda işaret dilinin yanı sıra, Arapça, Farsça, Kürtçe, Osmanlıca dil kurslarını da verdiklerini belirtti. Başkan Özgökçe, “İşaret dili eğitimi sayesinde işitme engelli olan kardeşlerimizin bizlerle irtibata geçebilmesi, hastane ve okullar başta olmak üzere birçok yerde kendileriyle iletişim kurabilecekler. İşitme engelli kardeşlerimizin yalnız olmadığını gösterebilmek anlamında işaret dili eğitimini Tuşba’da devam ettiriyoruz” dedi.

Talepler doğrultusunda Rusça ve Japonca gibi dil kursları da vereceklerini aktaran Özgökçe, “120 saat sonucunda buraya geldiğimizde göreceğiz ki buradaki yaklaşık 30 öğrencimiz işaret dilini en iyi şekilde öğrenmiş ve hayata uygulayabilecek düzeye gelmiştir. İşaret dili eğitimini gönüllü olarak almaya gelen öğrencilerimizin görmüş oldukları eksiklerle birlikte, talepleri doğrultusunda insanlara faydalı olmayı, işitme engelli kardeşlerimizin yanında olduğunu göstermek anlamında bizlerde bu kursları açtık. İnşallah bunların sayılarını artıracağız. Talepler doğrultusunda Rusça, Japonca eğitimlerini de yerine getirecek bir düzeydeyiz. Bu noktada talepleri olan halkımızın belediyemize gelmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

İşaret Dili Eğitmeni Mehmet Sakızcıoğlu da 3 buçuk ay süresince işaret dili eğitimi vereceklerini belirterek, “Tuşba Belediyesi bünyesinde işaret dili kursu açtık. Amacımız toplumdaki engelleri kaldırmak. Bu amaçla buradayız. Yaklaşık 3,5 aylık bir sürede işaret dili eğimi vereceğiz. Bu amaç doğrultusunda daha fazla insana ulaşmayı hedefliyoruz. Bu imkanı sunan Tuşba Belediyesine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Dezavantajlı gruplarla daha iyi iletişim kurmak amacıyla işaret dili eğitimi aldıklarını ifade eden kursiyerler ise, katkılarından dolayı Tuşba Belediyesine teşekkür etti.

Son Güncelleme: 31.12.2020 22:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.