05 Şubat 2017 Pazar 18:31
Erken Emeklilik 2017 Şartları Nedir? 2017 Emeklilik Yaşları

Yeni yılda erken emeklilik için yeni çalışmalar bekleniyor. 2017 yılına girilmesi ile beraber erken emeklilikte yaşa takılanların gözü kulağı gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılacak açıklamaya çevrildi. Emekli adayları erken emelilikte son durumu aratırken ilgili haberleri aratmaya da devam ediyor. Peki erken emeklilikte son durum ne? Erken emeklilik var mı yasası çıktı mı? Yaşa takılanlar için son dakika gelişmelerine bu başlık altından ulaşabileceksiniz.

Emeklilikte yaşa takılan adaylar için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Erken emelilikte son durumu aratan binlerce vatandaşın gözükulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılacak açıklamaya çevrildi. 2017'de erken emeklilik için yeni çalışmalar beklenirken son gelişmeleri sabah.com.tr'den takip edebileceksiniz. Erken emeklilikte son durum ne? Emeklilikte yaşa takılanlar için müjdeli haber geldi mi? Erken emeklilik var mı yasası çıktı mı? İşte tüm detaylar...

ERKEN EMEKLİLİKTE SON DURUM

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti.SSK'lı da 8 Eylül 1999'a kadar emeklilik için iki şart vardı.

Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi.

8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi.

Memurlar ve Bağ-Kur'lular için de emeklilikte benzer şekilde yaş şartı konuldu.

Vatandaşlar ise en çok yeni yılla birlikte 2017'de erken emeklilik konusunda müjdeli bir haber bekliyor.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım'ın sinyalini verdiği Başkanlık Sistemi için referandum sinyalide seçim öncesi vatandaşları önümüzdeki yıl için ümitlendirmeye yetti.

İŞTE ERKEN EMEKLİLİK İÇİN 5 FORMÜL

erken-emeklilik-2017-sartlari-nedir-2017-emeklilik-yaslari.jpg

Tüm çalışanların hayali emekli olmak. Ülkemizde çeşitli durumlarda erken emeklilik imkanı sunuluyor. İşte erken emekliğin formülleri:
Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.

Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasındangeçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor.

15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.

Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.

EMEKLİ PROMOSYONU NE ZAMAN YATACAK?

Yaklaşık 12 milyon emekliye promosyon için imzası dün Ziraat Bankası ile SGK arasında atıldı. Promosyon protokolünü hazırlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu bankalarla bir araya gelmeye başladı. Ziraat Bankası ile az önce atılan imzanın ardından sıra diğer kamu bankalarına gelecek.

ÖDEMELER MART AYINDA BAŞLIYOR

Sürece kamu bankalarının değil, özel bankaların da katılması bekleniyor. Önümüzdeki günlerde ise diğer kamu bankaları ile SGK arasında imzalar tamamlanacak. Ödemeler Mart, Nisan, Mayıs ayı arasında emeklilerin hesaplarına yatırılmış olacak.

BİN LİRANIN ALTINA 300 LİRA

*Banka, 3 yıllık dönem için;

*Maaşı bin liranın altında olanlara 300 lira,

*Maaşı bin ile 2 bin lira arasında olanlara 375 lira,

*Maaşı 2 bin liranın üzerinde olanlara ise 450 lira promosyon ödemesi yapacak.

*Bankalar emeklilere bu tutarın altında ödeme yapamayacak, ancak isterse daha yükseğini verebilecek.

7.5 MİLYON EMEKLİ KAMUDA

7.5 milyon maaşlarını üç kamu bankasından alıyor. Kalan 4.2 milyon emekli ise maaşlarını PTT Bank ve özel bankalar üzerinden alıyor. Kamu bankaları arasıda aslan payı ise Ziraat Bankası'na ait.

Son Güncelleme: 05.02.2017 18:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.