Ağrı Haber

Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Aslan, EMITT Fuarı'ndaki İzlemleri

Ağrı

İstanbul’da düzenlenen EMITT Fuarı’na giden Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Aslan, EMITT Fuarı’ndaki izlemlerini kaleme aldı...

‘Nuh’un Kenti Ağrı’ sloganı ile yola çıkan Ağrı heyetin başında yine Ağrı ValisiMusa Işın ve yine kafilede ben sizler için yaşananları, yapılanları, çalışmaları, eksiği ile fazlasıyla ve anılarımı sizlerle paylaşmak istedim.

İstanbul Beylikdüzü ilçesinde gerçekleştirilecek olan 55 ülke ve 70 civarında il, yüzlerce Belediyenin ve Beldenin 5071 katılımcı firmanın iştirak ettiği 21.Uluslararası Doğu Akdeniz Seyahat EMITT Turizm fuarına Ağrı’da kafile Başkanı Vali Musa Işın, AK Parti Milletvekili Cesim Gökçe, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, ATSO Başkanı Saim Alpaslan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkan Yardımcısı Mikail Ertosun, Ağrı 1938 Spor Kulüp Başkanı Mahmut Yıldırım, Ağrı Arıcılar Birliği Başkanı Erol Kılıç, Patnos Belediye Başkanı Cem Afşin Akbay, Taşlıçay Belediye Başkanı İsmail Taşdemir Basın Mensupları İle Ağrı’dan İstanbul’a yola çıktık.

Hepimizde Ağrı’yı tanıtmak, anlatmak için Beylikdüzü’nde bulunan fuar alanına gittik.

YA ALLAH DEYİP BAŞLADIK

Yapılan açılışla tüm Türkiye’ye Ağrı’nın tanıtılması için bizlerde zevkle kollarımız sıvayıp Ağrı’yı tanımak ve görmek isteyen insanlara hizmet etmeye başladık.

Biz sadece Ağrı’da gelen insanlar ile mücadele edeceğimizi düşünürken İstanbul’da yaşayan özelikle STK ve Dernek Başkanlarımız ve Ağrılı hemşerilerimiz bir anda kollarını sıvayıp bizimle hizmet etmeye başlamaları görülmeye değer bir tablo oldu.

Bizleri son derece mutlu ettiği gibi yalnız olmadığımız da hatırlatmış oldular. Konu Ağrı ve Ağrılılar olunca nasıl kenetleniyoruz ve bir kez daha gösterildi.

 

SLOGANIMIZ NUH’UN KENTİ AĞRI

Ağrı Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından finanse edilerek yaptırılan İshak Paşa Sarayı dekoru ve arkasında ışıklı Ağrı Dağı fonu duvarlara yansıyan motifler ile dekor tablolar, ışık yansımaları saray temalı standın fuar alanın en köşesinde olması ayrı bir özelik kazandırdığı gibi seçilen motif, dekor ve ışıkların gelen ziyaretçiler tarafından çok beğenildi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan İshak Paşa kostümü giyen arkadaşın stant girişinde ziyaretçileri karşılaması ve hoş geldiniz sözleri inanılmaz bir etki gösterdi.

Temamıza uygun kıyafetler ile hazırlanmış öz verili çalışan stant hostesleri inanın emekleri göz ardı edilemez düzeyde oldu. Hep birlikte ilk günü standın dizaynı, tanıtılması ve gösterilmesi için geçti.

HALİSE İKRAMI VE İÇLİ KETE

Ağrılı iş adamımız BİLSA yapının sahibi Celal Bilgin’in finanse ettiği ve Ağrı Ümraniye Dernek Başkanı ile yönetimi her yıl geleneksel hale getirdiği Halise yemek kültürümüzü bu yıl da standımızın baş aktörü oldu.

Bunun yanı ilk defa stantta yer alan ve Turizm İl Müdürlüğün hazırladığı içli ketelerin tadına bakanlardan tam not aldı. Orhan Baydar ve yönetim kurulunu bu anlamda canı gönülde tebrik ediyorum.

Bu kadar zor şartlarda hazırlanan dünyanın ilk diyet yemeği olan Halise’yi İstanbul da hazırlayıp fuara getirip bize katkı sağlaması inanılmaz bir başarı oldu. Bir sonraki en çok ilgi çeken temamız ise

İlk defa stantta yerini alan Aile Destek Merkezi Müdürlüğünün el işi nakış ve işleme el becerileri ayrı ilgi odağı oldu. Diyadin tarım Genel Müdürü Erdal Bakır bizzat katılarak bizleri yalnız bırakmadı. Diyadin ilçemizde faaliyet gösteren jeotermal firmamızın yetiştirdiği sera domatesleri oldu.

Sera da yetişen taze ve güzel domatesler ziyaretçilerimize ikram ederken ne kadar güzel yedikleri gözlerinden belli oldu. Bu kararı veren idarecileri ve sera yönetimini bir kez daha tebrik etmek istiyorum.

KINA DÖVMESİ İLE ŞAŞIRTTIK HERKESİ

Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün geçmişte günümüze kadar ninelerimiz, annelerimizin ve gelinlerimizin yaptığı taş kına nakış( Henna dövme) işlemesinin bu fuarda gelen ziyaretçilere sunulması ziyaretçiler tarafında beğenilmesi ve son derece mutlu etti.

Taş Kına nakışı yaptırmak isteyen bayan ziyaretçilerimizin girdiği o uzun sırada mutlu bekleyişleri bence herkes tarafından görülmesi gereken bir tabloydu.

Bu unutulmaya yüz tutmuş ve yeni nesillerin anımsamadığı kına nakış işlemesini tekrar hatırlatmaları güzel bir olay ancak bunun daha çok tanıtılması ve özelikle Ağrı’da da yayılması için çalışmaların yapılmasının bizzat rica ediyorum.

VALİ TAKIM KAPTANI GİBİ

Vali Musa Işın standı en ince detayına kadar inceleyip,fuar alanına gelen ziyaretçilerin bizim standımıza gelmesi için inanılmaz çaba gösterip bir takım kaptanı gibi sabahtan akşama kadar usanmadan yorulmadan ve bıkmadan öz verili çalışma ve yönetmesi ne kadar Ağrı aşığı bir insan olduğunu bir kere daha biz Ağrılılara gösterdi.

Gelen Bakan, bölge Milletvekilleri, başta İstanbul valisi ve valileri, siyasetçileri, bürokratları, Sivil toplum Örgütlerini ve Başkanlarını kapıda karşılaması ikram da bulunması.

Ağrı’yı tanıtan kitap broşür ve hediyeleri verdikten sonra misafirleri uğurlarken yüzündeki sevinç ve tebessümü her Ağrılının görmesini ne kadar çok isterdim anlatamam. Vali Işın, fuarda Ağrının tarihi, kültürel ve turistik yerlerini tanıtmaya gayret gösterdik Ağrının değerlerini tanıtma çalışmalarımız oldu.

Fuar,da Ağrının değeri olan Ahmed-i Hani’nin eserlerini yine Nuh’un Gemisini ve Ağrı Dağı’nı gelen yerli ve yabancı katılımcılara hem doğal zenginliklerimizi hem tarihi ve turistik zenginliklerimizi aynı zamanda yerel yiyeceklerimiz, giysilerimiz bir de kültürel obje olarak tanıtmış olduk. Umuyorum ki en güzel şekilde Ağrı’yı maddi, manevi, tarihi, coğrafik doğal değerleri ile tanıtmışızdır.

Ağrı’yı ve Ağrılıları en üst seviyede nasıl tanıtacağımız ve ilimiz turizm sektöründe nasıl bir Pazar bir koridor açacağımız. Yeni ürün, yeni yiyecek ve yeni materyallerin hazırlanması için hemen çalışma başlatmamızı belirtti.

DENGEJLER MİSTİK HAVA ESTTİRDİ

Bu yıl ilk defa fuarda yer alan Mehmet Ağırı ile Yakup Yazıcı dengbelerimiz üç gün boyunca belli saatlerde yaptıkları atışmalar Kürtçe, türkü,uzun havalar çekilen halaylar fuarda mistik bir hava estirdiği gibi fuarda yer alan Ağrılıların yanı sıra orada bulunan herkesin beğenisini kazandığı gibi takdirini topladı.

Toplumumuzun eski geleneklerinde olan dengbejlik fikri bu yıl fuarda Ağrı’ya inanılmaz bir katkı sağladığı gibi EMITT fuarına gelen bütün katılımcıların beğenisini kazanmasını sağladı.

AĞRI BU İŞİ ÖĞRENDİ İLGİ ODAĞI OLDU

Belki fuar tarihimiz boyunca ilk defa Valisiyle, Vekiliyle, Siyasetiyle, STK’sıyla, Derneğiyle, İş adamıyla, vatandaşıyla ve basınıyla dört gün boyunca sabahtan akşama kadar bıkmadan usanmadan fuarda stant alanında gelen Bakanları, İl Valililerini, Milletvekillerini, STK’ları, vatandaşları, basın mensuplarını hepsini kapıdan karşıladık.

Halise ve domates ikram ettik misafirlerimizin ikramlarımız yerken ki mutlulukları yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gösteriyordu.

Fuar boyunca yaklaşık 12 bin kişiye halise, içli kete ve domatesin yanı sıra hani baba eserlerinin yanı sıra Nuh’un gemisi kupaları, anahtarlıklar ve kalemler ikram ettiğimizi söylendi.Ayrıca İstanbul Ağrıspor Kulübü’nün isimlere yazılı formalar, atkılar, bereler, saat ve flamaları dağıtması İstanbul’da yaşayan Ağrılılar tarafından alınması ayrı bir güzellik ve mutluluk yaşattı.

TEŞEKKÜRLER

Geçen Yılİshak Paşa Sarayı standı ile centilmenlik ödülünü alan bu yıl da EMITT Dostluk Ödülünü alan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut ve personelini kutluyorum. EMITT fuarında maddi ve manevi katılılarından dolayı Vali Musa Işın beyefendiye, AK Parti Milletvekili Cesim Gökçe, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, ATSO Başkanı Saim Alpaslan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkan Yardımcısı Mikail Ertosun, Ağrı 1938 Spor Kulüp Başkanı Mahmut Yıldırım, Ağrı Arıcılar Birliği Başkanı Erol Kılıç, Patnos Belediye Başkanı Cem Afşin Akbay, Taşlıçay Belediye Başkanı İsmail Taşdemir Basın Mensupları, isimleri aklıma gelmeyen İstanbul ve dışındaki Sivil Toplum Kuruluş Başkanları, Fuarın tanıtımında bizleri bir an bile yalnız bırakmayan bütün basın mensubu kardeşlerime, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ağrılı İş adamımız ve aynı zamanda akrabam olan ve bizleri ziyaret eden Hasırlı Restaurant ve Döner zincirlerinin sahibi Ali haydar Kaya ve Necdet Kaya bütün kafilemizi misafir ederek ağırlamalarından ve ikramlarından dolayı beni onurlandıkları gibi bütün heyetimizi misafir ettiler. Dayılarıma bu ince ve nazik hareketlerinden dolayı şahsım ve bütün Ağrı adına bir kez daha teşekkürlerimi bir borç biliyorum. İyiki varsınız Sağolun.

Alaettin ASLAN : Ağrı Gazeteciler Cemiyet Başkanı

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.