12 Ekim 2016 Çarşamba 19:16
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Başladı

Ağrı'da "Iı. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi"

 

AİÇÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki kongrenin açılışında konuşan Ağrı Valisi Musa Işın, sosyal bilimcilerin ve bilim adamlarının toplumu yönlendirmeleri konusunda kendilerine çok büyük görevler düştüğünü söyledi.

Valilik ve AİÇÜ'nin iş birliği ile gerçekleştirilen kongrenin, kente önemli katkılar sağlayacağı dile getiren Işın, "Çağımızda teknolojinin gelişmesiyle yalnızlaşan ve makineleşen bugünün toplumu büyük bir ahlaki buhran içerisindedir. Dünya, bugün, dünden daha çok huzursuzdur. Dünyanın zenginleşmesine, teknolojinin gelişmesine, refah seviyesinin yükselmesine rağmen bugün gençliğimiz sefalet içerisindedir. Savaşlar, kargaşalar, terör eylemleri, iç savaşlar ve iç çatışmalar almış başını gitmektedir. Eğer insanın kendisini odak noktası olarak kabul etseydik ve insanın ruhuna hitap etmiş olsaydık zannediyorum toplum bugünkü noktada olmayacaktı. Onun için sosyal bilimler değerlidir, önemlidir." diye konuştu.

İslam coğrafyasındaki terör ve şiddet olaylarına işaret eden Işın, "Bugün Bosna Hersek Müslüman olmasaydı 300 bin insanın ölümüne dünya seyirci kalır mıydı, Filistin Müslüman olmasaydı İsrail'in zulmüne dünya destek verir miydi, Suriye Müslüman olmasaydı 600 bin kişinin ölümüne ve 11 milyon insanın da evsiz kalmasına dünya seyirci kalır mıydı ya da destek verir miydi, Karabağ Müslüman olmasaydı Ermenistan'ın Karabağ'ı işgaline dünya seyirci kalır mıydı, Irak Müslüman olmasaydı Irak'ın devletsiz kalmasına ve 15 yıldır çatışmaların devam etmesine ve devletin çökmesine dünya seyirci kalır mıydı?" ifadesini kullandı.

Işın, bugün Ortadoğu'da Filistin, Suriye, Irak, Libya, Yemen ve Afganistan'da devlet mekanizmasının çöktüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Diğer Müslüman ülkelerinin hepsinin başına da birer terör örgütü musallat edilmiştir. Peki dünyanın diğer taraflarında böyle bir şey görüyor muyuz, bu tesadüf müdür? Buna tesadüf diyemeyiz. Dünyanın hiçbir yerinde terör örgütü olmasını istemiyoruz. Hiç kimsenin Müslüman olsun ya da gayrimüslim olsun ölmesini istemiyoruz ama şunu istiyoruz, herkes, herkesi kendi konumunda kabul edecek. Her devlet diğer devletlerin değerlerine, inançlarına saygı gösterecek. Kendi vatandaşına gösterdiği saygıyı ve yaşam hakkına gösterdiği özeni diğer ülkelerin de insanlarının yaşam ve hukuk haklarına saygı gösterecektir. Gösterilmediği içindir ki bugün Ortadoğu ve Müslüman coğrafyası kan ve göz yaşı dökmektedir. Dünyanın her yerinde sulh ve selamet istiyoruz. Biz istiyoruz ki dünyanın her yerinde huzur ve refah hüküm sürsün."

- "Terör örgütü dış destek almadan bir hafta ayakta kalamaz"

"Terör örgütlerinin, Müslüman coğrafyalarda bulunması ve terör eylemleri gerçekleştirmesinin tesadüf olmadığına" dikkati çeken Işın, "PKK, El Kaide, DEAŞ, Bako Haram, Huster, El Şebap bunların tümü bu coğrafyada kan dökmektedir. Bir terör örgütü dış destek almadan bir hafta ayakta kalamaz. Peki bütün bu terör örgütlerinin bu coğrafyada bulunmasının tesadüf olduğunu söyleyebilir miyiz? Başka coğrafyalarda göremiyorum ve olmasını da istemiyoruz. İnsanlık bize bunu emrediyor ve inancımız bunu söylüyor. Sosyal bilimcilerimize ve bilim adamlarımıza çok iş düşüyor. Toplumu yönlendirenler de fikir üretenler de bizim bilim adamlarımızdır. Bu manada sosyal bilimcilere çok büyük görev düşmektedir." şeklinde konuştu.

AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan da "sosyal bilimler" konusunun bugüne kadar toplantılarda değişik açılardan ele alındığını belirterek, "Bu toplantılarda mutlaka çok önemli neticeler elde edilmiştir. Bizler de düzenlemekte olduğumuz bu sempozyum ile karınca kararınca sosyal bilimler çalışmalarına farklı bir açıdan katkı sunmak istedik." dedi.

Sosyal bilimlerin, insanlara yardımcı olmak amacı taşıdığını dile getiren Aslan, "Sosyal bilimlerin, değişimi ve sürekliliği inceliyor olması, bireyi toplumsallaştırma amacı güden eğitimde, sosyal bilimlerin etkin bir yer kazanmasına yol açmıştır." diye konuştu.

AİÇÜ öğretim elemanlarınca müzik dinletisi sunulan kongrenin açılışına, Ağrı Vali Yardımcısı Mehmet Soğukpınar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, AİÇÜ rektör yardımcıları ve öğretim üyeleri ile çeşitli kurumların temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

174 öğretim üyesinin katıldığı kongre, 14 Ekim'e kadar devam edecek.

 

agri-ibrahim-cecen-universitesinde-ii.-uluslararasi-sosyal-bilimler-kongresi-basladi.jpgagri-ibrahim-cecen-universitesinde-ii.-uluslararasi-sosyal-bilimler-kongresi-basladi-001.jpgagri-ibrahim-cecen-universitesinde-ii.-uluslararasi-sosyal-bilimler-kongresi-basladi-002.jpgagri-ibrahim-cecen-universitesinde-ii.-uluslararasi-sosyal-bilimler-kongresi-basladi-003.jpgagri-ibrahim-cecen-universitesinde-ii.-uluslararasi-sosyal-bilimler-kongresi-basladi-004.jpgagri-ibrahim-cecen-universitesinde-ii.-uluslararasi-sosyal-bilimler-kongresi-basladi-005.jpg

Son Güncelleme: 12.10.2016 20:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.