04 Ağustos 2014 Pazartesi 18:26
Ağrı Mustazaflar Cemiyeti yüzlerce ailenin umudu oldu

- Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi Yardım Komisyonu Ramazan ayı yardımlarını ve çalışmalarını anlattı. Her geçen gün yardım ulaştırdığı aile sayısını arttıran derneğin yardım komisyonu, Ramazan ayında da yüzlerce ailenin yüzünü güldürdü.

 

Yardım Komisyonu Başkanı Evren Kılıçarslan ile yaptığımız röportajın tamamı:


 

Dernek olarak nasıl bir hizmeti esas alıyorsunuz?
Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi bünyesinde, ihtiyaç sahibi ve muhtaç ailelere ulaşmak için böyle bir komisyon kurduk. Bu komisyon çalışmalarıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya gayret ediyoruz.


 

Derneğiniz ne zaman kuruldu? Kurulduğu günden bu yana ne kadar insana ulaşıldı?
Şimdi ilk olarak 2006 yılında Ağrı’da Mustazaf-Der kuruldu ve Yardım Komisyonu olarak biz de kısa bir süre içersinde kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Tabi 2009 yılında Derneğimizin kapatılma durumu vardı ve 2012 yılında Mustazaf-Der kapatıldı. Ondan sonra Mustazaflar Cemiyeti olarak faaliyetlerimizi yürüttük. Yardım Komisyonun da zaten 2006 yılından beri yardımlarımızı sürdürüyorduk, bu evrede de onbinlerce insana ulaşarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık.


 

Yaptığınız çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Örneğin yardım yapacak insanları nasıl tespit ediyorsunuz?
Öncelik olarak bir tespit komisyonumuz vardır. Fakir ailelere ulaşmak için bu oluşturduğumuz tespit komisyonumuz, yapılan başvurular sonrasında durum araştırması yapıyor ve o kişinin durumunu inceliyor. Yaptığımız tespit doğrultusunda derecelendirme yapıyoruz. Bu doğrultuda muhtaç olduğuna karar verdiğimiz ailelere yönelik çalışmamızı yürütüyoruz. Giyim, gıda ve nakit yardımları gibi birçok yardım yürütüyoruz.


 

Yaptığınız çalışmalar bir nevi bir kamu hizmeti gibi. Dolayısıyla süreklilik gerektiren bir hizmet. Böylesine zor bir hizmetin devamlılığını sağlamayı nasıl başarıyorsunuz?
Birçok zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Çünkü halkın ve hayırseverlerin yapacağı yardımlar doğrultusunda biz bu yardımları ulaştırıyoruz. Biz zenginle fakir arasında bir köprüyüz. Bu köprü görevini yürütüyoruz. Bu zamanda insanlarımız zekat, sadaka ve yardımlarını iyi bir şekilde verirlerse ve bize ulaştırırlarsa tabi biz de bu fakirlere ulaştıracağız. Kardeşlerimiz gönüllü olarak komisyonumuzda faaliyet yürütüyorlar. İklim olarak yaşadığımız zorluklara rağmen faaliyetlerimiz aksamıyor şükür. Faaliyetlerimizi Allah rızası için yürüttüğümüzden dolayı Allah u Teala da bize yardımını gönderiyor.


 

Ne tür yardımlarda bulunuyorsunuz? Bu yardımlarınız ile ulaştığınız insanların ihtiyaçlarını ne oranda karşılıyorsunuz?
Gönül ister ki, bu fakir ailelerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilelim. Ama daha önce söylediğimiz gibi gıda, giyim, et yardımı, nakdi yardımında bulunuyoruz. Özellikle Ağrılı kenar mahallelerindeki ailelerin çok muhtaç olduğunu görüyoruz. Bizzat bunları tespit ediyoruz ve öyle aileler var ki, buzdolabı yok, çamaşır makinası yok, mutfağı yok, eşyasını bırakacak yerleri yok. Evlerinin çatılarında damlamalar oluyor, bazılarının kapıları sorunlu. Bu tür sıkıntılar vardır. Gönül ister ki, bu sıkıntıların hapsini biz karşılayalım ama dediğimiz gibi biz ancak hayırseverlerden gelen yardımlarını ulaştırıyoruz.


 

Bu çalışmalarınıza başladığınız günü dikkate alırsanız bu gün geldiğiniz noktayı kendiniz için yeterli olarak görüyor musunuz? Yeterli görmüyorsanız hedeflediğiniz nokta nedir?
Tabi ki bu çalışmalarımızı yeterli görmüyoruz. Ama büyük bir oranda mesafe kat etmişiz. İlk kurulduğumuzda ancak onlarca aileye ulaşabiliyorken, kardeşlerimizin özverili, samimi ve gayretli çalışmaları neticesinde şuanda aylık olarak yüzlerce aileye ulaşabiliyoruz.


 

Sürekli olarak toplum ile birebir muhatap olan ve muhtaç aileler üzerinden çalışmalarını yürüten bir kurum olarak halkın durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Muhtaç insanların sayılarında bir artış olduğu ve insanların geçimlerini temin etmede giderek sıkıntı yaşadıklarını söyleyebilir miyiz?
Ağrı’daki aileleri dikkate aldığımızda her aileye yeteri oranda ulaşmış değiliz. Asgari ücretle çalışan, yetim olan çocuklara baktığımız zaman devletin vermiş olduğu destek yeterli gelmiyor. Kış şartlarını da göz önüne aldığımızda kişi 5 ayın dışında çalışamıyor bu minvalde geçimini yapamayan birçok insan mevcut.


 

Yardımlarınızı dağıtırken ya da muhtaç aileleri tespit etmeye giderken hiç unutmadığınız bir anınız var mı?
Birçok anımız olmuştur. Yalnız anlatacağım olay beni çok etkilemiştir. Eve tespite gittiğimizde 2 odalı salonla birlikte, mutfak iç içe vaziyette. Eşyalar ve tabakların hepsi yerde. Ve bu ailenin halıları koltuk takımları yok. Ve öğrendiğimiz kadarı ile bu aile Sosyal Yardımlaşma Vakfına yardım talebinde bulunmak için gidiyor ve yetkililer tarafından kovuluyorlar. Evin reisine geçimlerini nasıl yaptıklarını sorduğumuzda bizi etkileyen ve örneğine az rastlanır şekilde bize bir cevap verdi. Ağabeyimiz, 'Hamdolsun, Rabbime şükrediyorum. Ve sizin buraya gelmeniz, Allah’ın hikmetidir.' diyerek bize Hz. Eyyüb'ün (a.s.) örneğini vererek teslimiyetlerini dile getirdi.


 

Son olarak Ramazan ayında yapmış olduğunuz yardım çalışmasından bahseder misiniz?
Ramazan ayı rahmet, bereket, mağfiret ayı olma hesabı ile muhtaç ailelerimize ulaşmak için gayret sarf ettik. Ramazan ayında 273 aileye gıda yardımını gerçekleştirdik. 20 aileye et yardımı ve 15 aileye de 4 bin lira değerinde para yardımı gerçekleştirdik. Onlarca ailemize Ramazan bayramı öncesi şeker yardımı götürdük ve son olarak da 300 aileye 11 bin lira değerinde giyim yardımında bulunduk. Ramazan ayında toplamda 630 aileye ulaşarak 33 bin lira değerinde yardımımızı ulaştırdık. Bundan sonraki aylarımızda da muhtaç ailelerimize ulaşarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacağız. 








Son Güncelleme: 13.11.2016 15:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.