19 Ekim 2016 Çarşamba 21:05
Ağrı'da Ücretsiz Kanser Taramaları Devam Ediyor! 12 Bin Kişi Faydalandı

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cesim Solhan​ Ağrı'da Ücretsiz Kanser Taramalarının Devam Ettiğini söyledi.

Kanser taramaları ile ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cesim Solhan, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin, tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini söyledi. 

Bu bağlamda, Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde ücretsiz kanser taraması yaptıklarını belirten Solhan, Tarama programı çerçevesinde, Toplum Sağlığı Merkezlerimize, Aile Sağlığı Merkezlerimize ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’ne başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. 

 

2016 yılından bugüne kadar ilimizde yaklaşık bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 5 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması ayrıca 6 bin kişiye rahim ağzı kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür.

 

Her sekiz kadından birinin hayatının belirli zamanlarında meme kanserine yakalanacağına bildirilmektedir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Kanser yayılmadan önce teşhis edilirse % 96’ya kadar varan oranlarda, kişi yaşam şansına sahip olur. Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de Ekim ayı “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak belirlenmiştir.

Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu kapsamda ilimiz de de çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. İlimizde meme kanserinin erken teşhisine yönelik olarak 40-69 yaş arasındaki kadınlarımızı Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binasında bulunan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezine (KETEM) ücretsiz Mamografi çektirmeye bekliyoruz. “Kanser Taramaları Aile  Hekimliğinin öncelikli vazifesidir.” 

Toplum tabanlı kanser taramaları  koruyucu, önleyici sağlık hizmeti kapsamında olduğu için, Aile Hekimlerinin en öncelikli vazifelerindendir. Tüm vatandaşlarımızı ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak üzere Aile Hekimlerine, Toplum Sağlığı Merkezlerine ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezine (KETEM) davet ediyoruz.

“KANSERDEN KORKMAYIN GEÇ KALMAKTAN KORKUN”

Son Güncelleme: 19.10.2016 21:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.