18 Mayıs 2015 Pazartesi 23:02
Ağrı'dan Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler


AK Parti Ağrı Milletvekili adayı Ensaroğlu "Bu idam kararları, Mısır halkının da dünya kamuoyunun da vicdanıyla mahşeri vicdanla örtüşmeyen, kabul edilemeyecek kararlar"


AĞRI - AK Parti Ağrı Milletvekili adayı Yılmaz Ensaroğlu, Abdullah Atalay, Bağımsız Ağrı Milletvekili adayı Cemal Kaya ile Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir, Mursi hakkındaki idam kararına tepki gösterdi. 

Ensaroğlu yaptığı açıklamada, Mısır'ın yıllardan beri krallıkla ve daha sonra da zorla seçilmiş diktatörlerce yönetildiğini söyledi.

İlk kez Mısır halkın seçtiği bir cumhurbaşkanının başa geldiğini anımsatan Ensaroğlu, o cumhurbaşkanının da seçilmesinden kısa bir süre sonra da bir askeri darbe sonucu devrildiğini belirtti.

Mursi devrildikten sonra kitlesel gösteriler, eylemler yapıldığını belirten Ensaroğlu, şunları ifade etti:

"Yüzlerce kişinin öldüğü olaylara şahitlik ettik. Şimdi de bunun yeni bir evresi. Çünkü Amerika'nın ve bölgedeki diğer diktatörlerin desteğiyle, göz yummasıyla iş başına gelmiş olan Sisi, eğer darbe sonucu iktidardan zorla indirdiği yöneticileri tamamen etkisiz hale getirmezse, bertaraf etmezse yarın Mısır'ın da darbecileri ile hesaplaşacağını darbelerle yüzleşeceğini düşünüyor olmalı ki böyle bir karar verildi. Karar kuşkusuz yargılama süreci de kararın kendisi de adalet ilkesiyle adil yargılama ilkesiyle bağdaştırılamaz ve kabul edilmesi mümkün değil. Bu idam kararları Mısır halkının da dünya kamuoyunun da vicdanıyla mahşeri vicdanla örtüşmeyen kabul edilemeyecek kararlar. Ben umuyor ve diliyorum ki temyiz süreci içerisinde Mısır böylesi vahim bir yanlış karar almaktan geri döner."

Ensaroğlu, diktatörlerin kendi tahtlarını korumak için insan öldürmekten çekinmediklerini kaydederek, "Birkaç gün önce de örneğin 6 kişiyle ilgili verilen idam kararı Mısır'da infaz edildi. O yüzden doğrusu tedirginiz, kaygılıyız ve dünya kamuoyunun özellikle gelişmiş ülkelerin Mısır başta olmak üzere diktatörleri besleyen ama teorik olarak da demokrasiden ve özgürlüklerden hiç vazgeçmeyen ya da bunları dillerinden düşürmeyen Batılı gelişmiş ülkelerin tutumları, ilgisiz, umursamaz tutumları doğal olarak insanları endişelendiriyor. İnşallah bu karardan temyiz sürecinden dönülür diye düşünüyorum" diye konuştu.

- "Bir an önce bu karardan vazgeçilmesini istiyoruz"

Kararı şiddetle kınadıklarını vurgulayan AK Parti Ağrı Milletvekili adayı Abdullah Atalay da zulmün karşılığının yıkım olacağını söyledi. Atalay, şu değerlendirmede bulundu: 

"Bu halkın temsilcilerini idama mahkum ettirerek toplumun vicdanını kanatan ve yaralayan kararlar alarak bu Müslüman halka bu Müslüman coğrafyaya, ümmete ne kadar olumsuz mesaj verdiklerini görüyoruz hep birlikte. Bir an önce bu karardan vazgeçilmesini istiyoruz. Hem Ağrı kamuoyu olarak hem Müslüman kamuoyu olarak bunu şiddetle kınıyoruz. Mısır halkının, Mursi'nin ve taraftarlarının yanında olduğumuzu özellikle belirtmek istiyoruz."

- "Derin üzüntü içerisindeyiz"

Ağrı Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir, seçilmiş bir cumhurbaşkanının siyasi bir karar ile mahkum edilmesinin, tarihin bir kara sayfası olduğunu dile getirdi. 

Antidemokratik bir durum yaşandığını ifade eden Aydemir, "Bu karadan dolayı derin üzüntü içerisindeyiz. Bu kararın bir an önce geri alınması ve Mursi'nin siyasi sahneye çıkması gerekiyor ama bir askeri darbe ile idama mahkum edilmesi her tarafı ile faşizan bir tutumdur. Bu kararı esefle kınıyor ve lanetliyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

- "İdam edilirse şehittir"

Bağımsız Ağrı Milletvekili adayı Cemal Kaya ise idam kararının demokrasiye karşı bir darbe olduğunu vurguladı. Kaya, halk oyu ile seçilmiş insanların darbeyle indirilerek idam edilmelerinin kimsenin doğru karşılayacağı bir şey olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"En önemli sorun Mursi kendi halkının yüzde 52 oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilmiş birisidir. Dolayısıyla bir darbeci tarafından idam edilmesi hoş karşılanacak bir şey değil ve kınıyorum. Mısır halkı inşallah bunun hesabını tekrar bir gün demokrasi yoluyla sandıkta verecektir. Biz sandıktan gelen insanların sandıkla gitmesinden tarafız. Sadece Mursi idama mahkum edilmemiştir. Mısır halkı da idama mahkum edilmiştir. Avrupalıları da demokrasiye davet ediyoruz. Mursi eğer idam edilirse ki inanmıyorum idam edileceğine ama idam edilirse şehittir."

 

agridan-mursi-hakkindaki-idam-kararina-tepkiler.jpgagridan-mursi-hakkindaki-idam-kararina-tepkiler-001.jpgagridan-mursi-hakkindaki-idam-kararina-tepkiler-002.jpgagridan-mursi-hakkindaki-idam-kararina-tepkiler-003.jpg

Son Güncelleme: 18.05.2015 23:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.