20 Şubat 2016 Cumartesi 11:03
Ağrılılar Doğalgazdan Mahrum Ediliyor Çünkü ?

Ağrı'ya doğalgaz verilmesi için yapılan dağıtım ihalelerine firmalar girmezken İl Özel İdare veya belediye tarafından kurulması gereken şirkete ise DBP'li meclis üyelerinin engel olduğu ileri sürüldü.

İran'dan alınan doğalgaz Ağrı'dan geçmesine rağmen Ağrılılar bundan faydalanamıyor. Yapılan doğalgaz dağıtım ihalelerine firmalar rağbet göstermezken İl Özel İdare veya belediye tarafından kurulması gereken şirkete ise DBP'li meclis üyelerinin bütçe olmadığı gerekçesiyle engel olduğu ileri sürüldü.

Zamanın Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, Ağrı'nın da içinde bulunduğu doğalgaz bulunmayan 7 kente doğalgaz verileceği açıklamasının ardından 7 ilin 6'sı doğalgaz ihalesi ve çalışmalarını bitirip doğalgazdan faydalanmaya başladı. Ağrı'ya da doğalgazın verilmesi için yapılan dağıtım ihalelerine ise firmalar rağbet göstermeyince Ağrılılar bugüne kadar doğalgazdan mahrum kaldı.

Mayıs ayında bir takım temaslar için Ağrı'ya gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, doğalgazın verilmesi için 3 ayrı ihale yapıldığını ancak ihalelere katılan olmadığını açıklamıştı. Bunun üzerine Hükümetin kanun değişikliği yaptığını, bu defa da DBP'li İl Genel Meclis üyelerinin doğalgazın gelmesine engel olduklarını söylemişti.

İl Özel İdaresi veya Belediye tarafından şirket kurulması gerekiyor

Doğalgaz Piyasası Kanunun ilgili maddesinde, 3 defa doğalgaz dağıtım lisansı ihalesine çıkıldığı halde talipli olmaması durumunda İl Özel İdare veya Belediye tarafından kurulacak anonim şirketin başvurması durumunda dağıtım lisansı verileceği belirtiliyor. Ağrı'da da 3 defa ihaleye çıkılmasına rağmen talipli firma çıkmadığı için İl Özel İdare veya Belediye tarafından anonim şirketi kurulması gerekiyor. Belediyenin konuyla ilgili gerekli adımları atmadığı gibi çoğunlukta olan DBP'li meclis üyelerinin de, İl Özel İdare tarafından kurulacak şirkete bütçe olmadığı gerekçesiyle onay vermediği belirtildi.

28 üyesi bulunan İl Genel Meclisinde DBP'yi 17 üye temsil ederken, AK Partiyi 10, Saadet Partisini de bir üye temsil ediyor.

Ağrı'ya doğalgazın verilebilmesi için oluşturulacak Ağrı Gaz Dağıtım A.Ş’nin bir milyon TL bütçe ile kurulması için defalarca toplantı çağrısı yapılmasına ve 7 defa toplantı gerçekleştirilmesine rağmen şirketin kurulması meclisten geçemedi.

Şirkete onay vermeyen üyeler, şirket sermayesi için bir milyon lira olması gerektiğini, İl Özel İdare ise gerekli kaynak olmadığını ileri sürüyor.

"DBP'li üyeler karşı çıkıyor"

Ağrı'nın doğalgaza ihtiyacı olduğunu belirten AK Parti İl Başkanı Kemal Atmaca, Ağrı'da bu konuda büyük beklenti olduğunu ancak DBP'li il meclis üyelerinin buna engel olduğunu söyledi.agrililar-dogalgazdan-mahrum-ediliyor-cunku-.JPG

Şirketlerin, kârlı bulmadıkları için işe talip olmadığını belirten Atmaca, süreci şöyle anlattı: "Netice itibariyle Ağrı'ya has bir yasal düzenleme yapıldı ve özel idare bünyesinde 60 milyon liralık bir şirket teşekküllü başlatıldı. Bu vesile ile yıllardır beklenen doğalgaz sorununa bir çözüm getirileceğine dair bir umut ışığı belirdi. Ancak özel idare bünyesinde oluşturulacak bu şirkete maalesef şuan ekseriyette bulunan HDP’li (DBP) İl Genel Meclis üyeleri her seferinde karşı çıktılar. Onların bu karşı çıkışlarından dolayı da şu anda ciddi bir aksama var. Yoksa hükümet nezdinde buna mani hiçbir durum yok. Sadece yasal prosedür izlenip, altyapı oluşturulduktan sonra doğalgazla ilgili çalışmaların yapılmasında hiçbir mani durum yoktur." dedi.

Yıllardır Ağrı’da dönem dönem farklı partilerin belediyeyi yönetmesine rağmen hiçbir yönetimin bu sorunu çözememesi halkın da tepkisini çekiyor.

Öte yandan sobalı ve kaloriferli meskenler nedeni ile kış mevsiminde Ağrı'da hava kirliliği hat safhaya çıkmakta ve solunum hastalıklarında ciddi artış yaşanmakta. Oluşan hava kirliliği nedeni ile uzmanlar ise solunum hastalığı bulunan yetişkinlerin ve çocukların özellikle akşam saatlerinde dışarı çıkmaması gerektiği yönünde uyarılarda bulunuyorlar. 

Peki Ağrı'ya Doğal Gaz Gelmesinin Önündeki Engel Ne ?

il Genel Meclisi gündemine getirilen şirketin kurulması için 10 AK Partili üye uygun bulup onay vermesine rağmen 17 BDP'li ve bir Saadet Partili üye, şirketin kurulmasına onay vermiyor.

18 üyenin onay vermemesinin gerekçesi ise şu:
"Ağrı Gaz Dağıtım A.Ş. nin şirket kurulması aşamasında ödenmesi gereken her türlü harçlar ve her türlü giderlerin şirket sermayesine mahsup edilmek üzere İl Özel İdaresi bütçesinin ilgili harcama kaleminden ödenmesi hususunda gerekli inceleme ve araştırmaları yapmak üzere İmar ve Bayındırlık komisyonu tarafından hazırlanan raporda, mevcut kurulacak Doğalgaz şirketinin kuruluşu ve sermayesi konusunda İl Özel İdaresi bütçesinin yeterli olmayışı bu konuda Enerji Bakanlığı ile yazışmalar yapılarak gerekli kaynağın aktarılacağı konusunda bir protokolün imzalanması, mevcut verilen sözlerin yazıya dönüştürülmesi ve buna istinaden ancak şirketin kurulabileceği aksi taktirde köy nüfusu için gelecek paranın şehir merkezinde kullanılacağının doğru olmayacağı ve köylere hiçbir hizmetin gitmeyeceği çünkü Özel İdare bütçesinin köy nüfusu için aktarıldığı il ve ilçe merkezlerine yapılacak hizmetler için belediyeler para aktarıldığı, bu sebeple Enerji Bakanlığı ile bir protokol yapılarak yazışmaların yapılması için toplantıların ertelenmesi. 

Bizler her ne gerekçe gösterilirse gösterilsin, yetkililerin biran önce mutabakat sağlamasını ve ağrıya doğal gazın getirilme işlemlerinin hızlandırılmasını istiyoruz...

 

Son Güncelleme: 20.02.2016 11:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.