27 Kasım 2015 Cuma 17:29
A.İ.Ç.Ü Yerli Otomobil Tartışması Konuşuldu

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde “Devrim Otomobili ve Yerli Otomobil Tartışmaları” konulu bir konferans verildi.

Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, bilime ve teknolojiye üniversite olarak büyük önem verdiklerini söyledi. 2007 yılında bin öğrenci ile başlanılan eğitim yolculuğunayaklaşık 15 bin öğrenci ile devam ettiklerini belirten Prof. Dr. ASLAN: “Her yıl farklı alanlardan uzman ve akademisyenlerin katılımlarıyla onlarca konferans, seminer ve sempozyum düzenliyoruz. Çünkü siz değerli öğrencilerimizin nitelikli bir öğrencilik geçirmelerini çok önemsiyoruz” dedi.

Devrim Otomobili ve Yerli Otomobil Tartışmaları konulu konferansta konuşan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin ŞİMŞEK, Devrim Arabası’nın 1961’de o dönemin koşullarında nasıl yapıldığı ve ne tür problemlerle karşılaşıldığın anlattı. Prof. Dr. ŞİMŞEK:“1961 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na, 129 gün gibi kısa bir sürede 4 devrim arabası üretilmiştir. O dönemin koşulları, teknolojisi düşünüldüğünde tamamen yerli üretim yapılmış olmasına rağmen medyanın etkisi ve diğer bürokratik engellerden dolayı ne yazık ki seri üretime geçilememiştir. Bu 4 yerli otomobilden sadece bir tanesi muhafaza edilebilmiştir” dedi.

Prof. Dr. ŞİMŞEK, şöyle devam etti; “1937 Nuri DEMİRAĞ, 1947 Etimesgut Uçak Fabrikası ve 1961 Devrim Arabaları projeleri, ülkemizin ne yazık ki iyi değerlendiremediği projeler olmuştur. Eğer bu üç proje gerçekleşmiş olsaydı bugün Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 36 bin dolar olurdu. Bugün gündemde olan yerli otomobil tartışmalarında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri bu projeye tam destek verilmesidir. Çünkü biz bu filmi daha önce gördük, bu yüzden aynı hataları tekrarlamamalıyız. Bizim bu konferansı vermekteki amacımız da sizler gibi genç, dinamik arkadaşlarımızın her şeyi yapma gücüne sahip olduğunu hatırlatmak ve tıpkı Devrim Arabaları’nı yapan yirmi dokuz mühendisimiz gibi özveri ile çalışmanızı desteklemektir.”

Konferans,Prof. Dr. ASLAN’ın Prof. Dr. ŞİMŞEK’eplaket vermesiyle sona erdi.

 

a.i.c.u-yerli-otomobil-tartismasi-konusuldu.jpga.i.c.u-yerli-otomobil-tartismasi-konusuldu-001.jpga.i.c.u-yerli-otomobil-tartismasi-konusuldu-002.jpga.i.c.u-yerli-otomobil-tartismasi-konusuldu-003.jpg

Son Güncelleme: 27.11.2015 18:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.