29 Ağustos 2015 Cumartesi 17:03
Başkan Aslan'dan 'Basın Kartı' Açıklaması

Ağrı Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Yönetim Kurulu Başkanı Aleattin ASLAN, Basın Kartları yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin Anadolu basınına güç katacak olmasını takdirle karşıladıklarını söyledi. Aslan, Basın Kartları ile ilgili yönetmelikte yapılan değişikliklerin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle yazılı bir açıklama yaptı.   Yıllardır beklenen değişiklik Aslan açıklamasında, “Camiamızın yıllardır beklediği ve mücadelesini verdiği bu değişikliklerin hayırlı olmasını diliyoruz.

 

 Bekleme sürelerinin kısaltılması, Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı verilmesi, Basın Kartları Komisyonunda Anadolu’da çalışan meslektaşlarımızın ve yayın hayatını devam ettiren gazetelerin temsilcilerinin de yer almış olması çok önemsediğimiz gelişmelerdir.

 

Seçimle göreve gelen Konfederasyon temsilcilerimiz Nuri Kolaylı, Mustafa Arslan, Şevket Erzen bundan böyle komisyonda görev yapacaktır. Bu Anadolu Basını açısından çok önemli bir gelişme ve hakkın sahibine teslim edilmesidir” dedi.   TGK’den 3 temsilci      Yönetmelik değişikliği ile bundan böyle 8 Federasyon, 86 Gazeteci derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu ve 20 bin sarı basın kartı sahibini temsil eden Türkiye’nin en büyük çatı örgütü Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun 3 temsilci ile temsil edilmesinden memnuniyet duyduklarını belirten AGC Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, “Sektörde Anadolu’yu temsil eksikliğinin giderilmesi ile Anadolu basınının sesi daha gür çıkacak” dedi. Konfederasyonumuz durmaksızın çalışıyor      Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun kısa süre önce kurulmasına rağmen yoğun çalışmalar içerisinde bulunduğunu ifade eden AGC Yönetim Kurulu Başkanı Aslan,  “Basın İlan Kurumu (BİK) seçimlerinde rakipsiz kalıp 3 üye ile temsil hakkını kazandık. Daha sonra yapılan çalışmalarda ise, Konfederasyona bağlı cemiyetlerin çoğunluğu Basın İlan Kurumundan yapılan yardımları aldık. Siirt, Edirne ve Urfa’da Başkanlar Kurulu toplantısını gerçekleştiren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 4. toplantısını da Uşak’ta yapacak. Sarı basın kartları konusunda yaptığı çalışmalarında meyvesini alan Konfederasyon, gazetecileri BİK’te temsil edecek. ‘Arı’ gibi çalışan Konfederasyonun, BİK seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından Sarı Basın Kartları ile ilgili yaptığı çalışmalarda da başarılı olması, Anadolu Medyasının güçlenmesini istemeyen bazı çevreleri rahatsız etti. Konfederasyon Genel Başkanı ve Yönetim Kuruluna ve 8 bölgenin Federasyon Başkanları ve Yönetimlerine, Cemiyet Başkanlarına yaptıkları çalışmalar, gösterdikleri birlik ve beraberliklerden ötürü teşekkür ediyoruz. Konfederasyonumuza olan inancımız ve güvencimiz tamdır.

 

Yapılan çalışmaların her zaman arkasında duracağız. Yeni yönetmeliğin camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu. “Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeye göre, eski Basın Kartı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılırken, yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğin en temel özelliği de, gazetecilerin mesleki kimliği niteliğinde olan ‘basın kartlarını verecek olan komisyonun yapısına yönelik düzenlemeleri’ oldu.

 

Federasyon olarak çeşitli platformlarda dile getirdiğimiz hususların hayata geçtiğini görmenin memnuniyetini yaşıyoruz. Yönetmelikte yapılan değişiklikle bekleme süreleri kısalıyor ve Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı veriliyor.”   TGK temsilcileri de komisyonda yer almalı Yönetmelikte yapılan değişikliklere ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı da, değişiklikle birlikte meslektaşlarımıza özellikle bekleme sürelerinde önemli kazanımlar sağlanacağını söyledi.      Türkiye’nin en üst çatı Basın Meslek Örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Temsilcilerinin komisyonda yer alması gerektiğini ifade eden TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltıldığını ve online başvuru kolaylığı getirildiğini belirtti.   5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmayacak.

 

Kolaylı, yazılı açıklamasında; “Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmayacak. Bilindiği gibi basın kartı olmayan meslektaşlarımız emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamıyorlardı.

 

Bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmadan basın kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır. Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer almasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

baskan-aslan’dan-‘basin-karti’-aciklamasi.jpg

Son Güncelleme: 29.08.2015 17:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.