06 Ağustos 2022 Cumartesi 16:39
BAŞKAN SAYAN’DAN TARIM’DA DEVRİM PROJESİ ÖNERİSİ “ÇİTEM”

Başkan Sayan “Devlet bir devrim yapmalı ÇİTEM’ler kurulmalı” dedi.

İşte Başkan Sayan’ın o açıklaması; “Pandemiden sonra, tarım sektörü bütün ülkeler için vazgeçilmez bir sektör oldu. Ülkemiz içinde ne kadar önemli olduğunu, şu son tahıl krizine bile baktığımızda anlayabiliyoruz. Savunma sanayimiz için İHA ve SİHALAR ne kadar önemliyse, tarım sektörü de ülkemizin geleceği için önemlidir ve stratejik bir sektördür. Öncelikle tarımda bir devrim yapmamız lazım. Birinci ayak çiftçilerimizi korumamız lazım, çiftçileri üretime sevk etmemiz lazım. Nasıl sevk edeceğiz nasıl koruyacağız? Çiftçiler bir şey ektiği zaman girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğundan karşılayamıyorlar ya da girdileri bulamıyorlar, tefeciye gidiyorlar. Tefecide bir liralık ürünü iki liraya alıyorlar. Mazot iki liraysa dört lira, tohum bir liraysa iki liraya alıyorlar. Bunu getirip ekiyorlar, mahsul dönemi ektikleri biçtikleri ceplerinde hiçbir şey kalmıyor bütün paraları tefeciye gidiyor. Diğer bir çiftçi grubu ise kışın sıkıştıkları zaman nakit paraya ihtiyaçları olduğunda para bulamıyorlar tüccara gidiyorlar, kendi ürünlerini önceden bozuyorlar. Örneğin Ordu’lu bir fındık üreticisi kardeşimiz 10 ton ürününü yarı fiyatına mahsul dönemine bozuyor, mahsul döneminde fındığını alıp kışın para için sıkıştığında para aldığı tüccara veriyor. Dolayısıyla girdileri tefeciden alan ya da ürününü kışın bozan iki çiftçide tarımdan zevk almıyor bunlarla uğraşmakta istemiyor.”

BAŞKAN SAYAN'IN AÇIKLAMA VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

ÇİFTÇİ İHTİYAÇLARINI TEDARİK ETME MERKEZİ (ÇİTEM)

Savcı Sayan; “Devlet bir devrim yapmalı Türkiye’nin her bir ilinde çiftçi ihtiyaçlarını tedarik merkezi ÇİTEM’leri kurmalı buralarda çiftçiye lazım olan bütün girdileri temin etmeli. Mazot, gübre ve tohum nakit para olarak söylemiyorum. Kışın kredi vermeli o kişileri tüccarlardan kurtarmalı. Mahsul dönemi devlet bu ürünleri satın almalı, borçları düşüp geri kalan paralarını çiftçilerine vermeli. Çiftçi büyük bir mutluluk duyacak, cebinde çok para olacaktır. Dolaysıyla çiftçi mutlu oldukça ürünler çoğalacak, ucuz ürün elde edeceğiz ve hepimizde mutlu olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Son Güncelleme: 06.08.2022 16:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.