03 Mart 2016 Perşembe 09:51
Doğalgaz İçin Ağrılılar İl Genel Meclisine Baskı Kurmalı

İran'dan alınan doğalgaz Ağrı'dan geçmesine rağmen Ağrılılar bundan faydalanamıyor. Yapılan doğalgaz dağıtım ihalelerine firmalar rağbet göstermezken İl Özel İdare veya belediye tarafından kurulması gereken şirkete ise DBP'li meclis üyelerinin bütçe olmadığı gerekçesiyle engellendiği ileri sürüldü.

Ağrı'ya da doğalgazın verilmesi için yapılan dağıtım ihalelerine ise firmalar rağbet göstermeyince Ağrılılar bugüne kadar doğalgazdan mahrum kaldı.

Doğalgaz Piyasası Kanunun ilgili maddesinde, 3 defa doğalgaz dağıtım lisansı ihalesine çıkıldığı halde talipli olmaması durumunda İl Özel İdare veya Belediye tarafından kurulacak anonim şirketin başvurması durumunda dağıtım lisansı verileceği belirtiliyor.

Ağrı'da da 3 defa ihaleye çıkılmasına rağmen talipli firma çıkmadığı için İl Özel İdare veya Belediye tarafından anonim şirketi kurulması gerekiyor.

Belediyenin konuyla ilgili gerekli adımları atmadığı gibi çoğunlukta olan DBP'li meclis üyelerinin de İl Özel İdare tarafından kurulacak şirkete bütçe olmadığı gerekçesiyle onay vermediği belirtildi.

28 üyesi bulunan İl Genel Meclisinde DBP'yi 17 üye temsil ederken, AK Partiyi 10, Saadet Partisini de 1 üye temsil ediyor.

Ağrı'ya doğalgazın verilebilmesi için oluşturulacak Ağrı Gaz Dağıtım A.Ş'nin bir milyon TL bütçe ile kurulması için defalarca toplantı çağrısı yapılmasına ve 7 defa toplantı gerçekleştirilmesine rağmen şirketin kurulması meclisten geçemedi.

Ağrı Kalkınma Derneği (KADER) Başkanı Ömer Yıldız, görev yaptığı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Şeker Fabrikasının doğalgazı uygun fiyata kullandığını ve bu 2 yer ile şehir merkezi arasında hava kirliliği noktasında ciddi bir farkın olduğunu ifade etti.

Halkın üvey evlat muamelesi gördüğünü vurgulayan Yıldız, bu nimetten Ağrılıların mahrum bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Yıldız, "2010 yılından beri doğalgaz ile ilgili mücadele veriliyor. Siyasiler, kanaat önderleri, bürokratlar ile görüşmeler yapılıyor ama getirilmesi noktasında somut bir adım atılmadı.

Evet, bir takım gelişmeler oldu ama bu işin artık bir vücut bulması gerekiyor. Siz gidip görüşmeler yapıyor, uğraşıp belli bir seviyeye getiriyorsunuz ama bazı çevrelerin masalara olan hâkimiyeti nedeni ile kaybediyorsunuz.

Buda halk nezdinde farklı tepkilerle karşılaşıyor. Açıkçası doğalgaz bu memleket için en önemli projelerden birisi. Halk adeta kendilerine yönelik üvey evlat muamelesi yapıldığını düşünüyor." dedi.

Üniversite ve Şeker Fabrikasının doğalgaz kullandığını ve bundan dolayı da merkez ile bu 2 yer arasında ciddi manada hava kirliliği farkının hissedildiğine dikkat çeken Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde görev yapmaktayım. Üniversitedeki her mekân doğalgaz ile ısıtılıyor.

Ve şehirden Üniversiteye geldiğiniz zaman adeta bir kirli bulut kütlesinden çıktığınızı hissediyorsunuz. Üniversitenin içindeki hava çok temiz, dönüp şehre gittiğiniz zaman, şehrin üzerine karabulutların indiğini adeta gaz bulutu içinde kaldığını çok net bir şekilde görüyorsunuz.

Üniversite ve Şeker Fabrikası doğalgazı kullanıyor. Bu noktada hiçbir sıkıntıda yok. Çok da makul fiyatlara kullanılıyor şu anda. Dolayısıyla bu hizmetin şehre de kazandırılması lazımdır."

Doğalgazın gelişine engel olanların halka açıklama yapması gerektiğini ifade eden Yıldız, "Biz birkaç defa Enerji Bakanlığını sıkıştırdık ve dönemin Enerji Bakanı projenin 2013 yılında biteceğine dair söz verdi.

Kanunda değişiklikler yapıldı, doğalgazın Ağrı'ya verilmesi ile ilgili mevcut bir takım engeller kaldırıldı. Özel firmaların, projenin rantabl olmadıklarından dolayı dağıtıma karışmadıklarını da öğrendik. Bunların hepsini aştık.

İl Özel İdaresi ve Belediye aracılığıyla bir konsorsiyum oldu.

Fakat İl Genel Meclisindeki hâkim masalar, milletin bu beklentisini boşa çıkardılar.

Açıkçası bunun gerekçesini de halka izah etmeleri gerekiyor. İl Genel Meclisindeki kadrolara mesajı verecek olan Ağrı halkıdır.

Ağrılılar İl Genel Meclisinde bulunan hâkim masalara baskı kursun. Kamuoyu oluşturarak bu hizmetin halka gelmesi noktasında gerekli bürokratik kanalları aşmalarını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

dogalgaz-icin-agrililar-il-genel-meclisine-baski-kurmali.jpg

 

Son Güncelleme: 03.03.2016 13:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.