13 Nisan 2016 Çarşamba 11:23
Halı Dokuyarak Engellerini Unutuyorlar

Ağrı'da, Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle düzenlenen halı dokuma kursuna katılan bir grup engelli, meslek edinme imkanına kavuştu.

İŞKUR Ağrı İl Müdürü Gıyas Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engellilerin yanı sıra diğer engelli grupların katılımına açık düzenledikleri kursa 10 kişinin katıldığını belirtti.

Kursun engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını sağlamaya dönük olduğunu ifade eden Güven, şunları söyledi:

"Kurs, engelli vatandaşların halkla iç içe olması, sorunlarından arındırılması kendilerini öteki vatandaşlarla aynı görmelerini sağlamak amacı güden bir proje. Asıl amacımız engelli vatandaşlarımızın kendi ayakları üzerinde durmaları, halı ve kilim dokumacılığı gibi meslekte de gelişmelerini sağlamak. Bu engelli kardeşlerimiz daha sonra kendi başlarına halı ve kilim tezgahları ile beraber belki işletmeler kuracaktır. Hem hediyelik hem de turizme yönelik eşyalar yapacaklar. İnşallah faydalı olacaktır."

GÖRBİR Başkanı Aslan Kaya da İŞKUR ile ortaklaşa başlattıkları proje ile engelli 10 kişiye mesleki eğitim kapsamında kendi işlerini kurmak için 3 ay boyunca halı ve kilim öğrettiklerini aktardı.

Tüzüklerinde 'Tüm engellilere hizmet etme' maddesi bulunduğu için görme engelliler derneği olamalarına kursa tüm engel gruplarını dahil ettiklerini ifade eden Kaya, şöyle dedi:

"Kurs sonunda engellilerimiz İŞKUR'un vereceği 36 bin liralık hibe krediden yararlanabilecek ve kendi işlerini kurabilecekler. Kursiyerlerimiz çok istekli ve arzulular. Eğitimimiz çok güzel geçiyor. Kursiyerlerimizin bazıları buradan aldıkları para ile ailelerini geçindiriyorlar ve bu bizleri oldukça mutlu ediyor. Buradaki amacımız insanları topluma kazandırmak ve kendileri ile barışık olmalarını sağlamak. İlimizdeki engelli bütün arkadaşlardan istirham için buraya gelsinler. İŞKUR'a veya derneğimize müracaat etsinler. Bu kurstan hem mesleki hem de ekonomik yönden faydalansınlar."

- "Bu kurs sayesinde ekmek sahibi olduk"

Kursa katılan görme engelli Ali Rıza Muhsin (52), artık özgüvenli olarak dışarı çıkabildiğini söyleyerek, "Burada çok güzel arkadaşlılar edindik. Ben ve benim gibi engelli arkadaşlar bu kurs sayesinde ekmek sahibi olduk. Hem çok güzel günümüz geçiyor, rahatız hemde para kazanıyoruz. Kurs sayesinde çok güzel şeyler yapmayı öğrendik. Burada benim gibi engelliler topluma kazandırılıyor." diye konuştu.

Kursun bedensel engelli katılımcılarından Muhammet Emin Demir (31) de burada sosyalleşme ve gelir elde etme imkanına kavuştuklarını dile getirerek, "Biz engelli olduğumuz için eve tıkılıp kalacağımıza, psikolojik olarak rahatsız olacağımıza gelip burada güzel vakit geçiriyoruz ve meslek öğreniyoruz. Biz burada halı ve kilim dokumayı öğreniyoruz. Hocamızdan Allah razı olsun. Sabırla öğrettiği için biz en kısa zamanda öğrendik." sözlerine yer verdi.

hali-dokuyarak-engellerini-unutuyorlar.jpghali-dokuyarak-engellerini-unutuyorlar-001.jpghali-dokuyarak-engellerini-unutuyorlar-001.jpghali-dokuyarak-engellerini-unutuyorlar-003.jpghali-dokuyarak-engellerini-unutuyorlar-004.jpghali-dokuyarak-engellerini-unutuyorlar-002.jpg

Son Güncelleme: 13.04.2016 18:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.