19 Nisan 2015 Pazar 15:59
Kürt'ün Türk'e, Türk'ün Kürt'e üstünlüğü yoktur

Ağrı Merkeze bağlı Baloluk Köyünde Müftülük tarafından organize edilen Kutlu Doğum Haftası'nda konuşan Ağrı Valisi Musa Işın, Veda Hutbesini hatırlatarak kimsenin kimseye bir üstünlüğünün olmadığını, üstünlüğün takvada olduğunu söyledi.

Peygamberimiz Alemlere rahmet olarak gönderildi diyen Vali Işın, "Siz Kürtçe Mevlidi bilir misiniz? Orda diyor ki Allahım sana sonsuz şükürler olsun ki sen bizi beşerin hayırlısı olan Muhammede ümmet eyledin diyor. Allah diyor ki; ben seni alemlere rahmet olarak gönderdim diyor. Dolayısıyla peygamber efendimiz gelmeden önceki cahiliye dönemindeki kabalıkları, zorlukları, kız çocuklarının diri diri gömüldüğünü, vahşetin diz boyu olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Onun için Cenabı Allah diyor ki ben Peygamberi rahmet olarak gönderdim diyor. Değerli kardeşlerim, Allah peygamberi bize rahmet olarak gönderdi eğer o olmasaydı kâinat helake girerdi. Sizin bu peygamber sevginiz olduğu sürece cenabı Allah hiçbir zaman sizi mağdur etmez" ifadelerini kullandı.

Peygamber efendimizin dönemine Asrı saadet dönemi denildiğini hatırlatan Vali Işın, "Niye Asr-ı Saadet dönemi diyoruz. Çünkü peygamber efendimizin bütün adabı hazinesi o dönemde kullandığı için. Çünkü insanlar o dönemde yaşayan bütün insanlar hem onun ahlakı ile ahlaklanmışlar hem de ona teslim ve tevekkül içinde olmuşlardır. Yani kime? Cenabı Hakka karşı büyük bir teslim ve tevekkül içinde olmuşlardır. Asr-ı Saadet demek en mutlu asır demek, en mutlu zaman demek. Peki ben size sorarım o dönemde yani Asr-ı saadette yaşayan insanların uçakları var mıydı? Yoktu. Arabaları var mıydı? Yoktu. Cep telefonları var mıydı? Yoktu. Yazlıkları, kışlıkları var mıydı? Yoktu. Yani zenginlikleri filan yoktu ama Asr-ı saadette yaşadılar onlar. Çünkü büyük bir teslimiyet vardı Allah, büyük bir tevekkül vardı Allah’a ve de büyük bir şükür vardı. Yani Allah’ın verdiği bütün nimetlere şükür etmişlerdir. Azlığına, çokluğuna bakmamışlardır. Eğer insanoğlu şükür etmezse kanaat içinde olmazsa hiçbir zaman mutlu ve mesut olamaz. Çünkü insanda büyük bir hırs vardır. Neyi verirsen ister, Ağrı’yı verirsen Türkiye’yi ister, Türkiye’yi verirsen Dünya’yı ister. Onun için, biz peygamberin ahlakı ile ahlaklanırsak onun Sünnet-i saniyesine tabi olursak yani onu yaşadıklarını yaşarsak biz bu dünyada mesut oluruz. Aksi takdirde değerli kardeşlerim bir Müslüman peygamber efendimizin çizgisinden yani halkasından çıkarsa kamalata menar hiçbir şey kalmaz.  Onun için peygamber efendimizin ahlakına sünneti seniyesine sımsıkı sarılalım.

Vali Işın konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Bakın kainatın efendisi diyor ki, Veda hutbesinde neden diyor; ki bu hutbe insanlığın ve beşerin temel hak ve özgürlüklerini, insan haklarını orada çok güzel bir şekilde zikr etmektedir. Orada diyor ki, Zencinin yani siyahın beyaza beyazın siyaha üstünlüğü yoktur. Değerli kardeşlerim peygamber efendimiz 1400 sene önce diyorki; Beyazın siyaha, siyahın beyaza, üstünlüğü yoktur. Diyor ki kadınların erkeklere, erkeklerin kadınlara hakları vardır. Değerli kardeşlerim lütfen dikkat ediniz. Kadınlarımıza saygıda hiçbir zaman kusur etmeyeceğiz. Onlar bizim başımızın tacı. Peygamber efendimiz kadınlar için diyor ki Cennet onların ayakları altındadır. Değerli kardeşlerim, onun için değerli hanım kardeşlerim Peygamber Efendimizin ve dinimizin size verdiği önemi lütfen idrak ediniz. Cennet erkeklerin ayakları altındadır demiyor, kadınların ayakları altındadır diyor. Yani ey erkekler size diyor ki; kızlarınıza, eşlerinize, annelerinize lütfen hürmet ediniz diyorlar. Onları seviniz, onlara saygı gösteriniz, onlara zülm etmeyiniz diyor. Veda Hutbesinde yine bir başka şekilde diyor ki; Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanında Arap’a üstünlüğü yoktur. Yani diyor ki; Kürt’ün Türk’e, Türk’ün Kürt’e üstünlüğü yoktur. İran’ın Türk’e, Türk’ün İran’a üstünlüğü yoktur. İngiliz’in Türk’e, Türk’ün İngiliz’e üstünlüğü yoktur. Yani üstünlük nerdedir, üstünlük diyor; takvadadır. Yani üstünlük nedir. Peygamber efendimizi sevmek, Peygamber efendimizi takip etmek, ne yapmışsa onu yapmak, Allah ne emretmişse onu yapmaktır. Dolayısıyla hepimiz eşitiz. Kur’an-ı Kerim’de diyorki, muminler kardeştir. Diğer insanlarla da yani Müslüman olmayanlarla da yaratılışta eşitiz diyor yani burada bizim tek unsurumuz Cenabı Hakka kul olmaktır. Onun ötesinde bizim hiçbir özelliğimiz yoktur."

Programda ilahi okuyan küçük kız çocukları ile yakından ilgilenen Vali Işın, çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

Vali Işın, daha sonra şehir merkezinde esnafı ziyaret ederek, esnafla sohbet etti.

 

kurt’un-turk’e,-turk’un-kurt’e-ustunlugu-yoktur.jpgkurt’un-turk’e,-turk’un-kurt’e-ustunlugu-yoktur-001.jpgkurt’un-turk’e,-turk’un-kurt’e-ustunlugu-yoktur-002.jpgkurt’un-turk’e,-turk’un-kurt’e-ustunlugu-yoktur-003.jpg

Son Güncelleme: 19.04.2015 16:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.